Lux

Betekenis: Lux

Wat is lux?

U bent de term waarschijnlijk al wel een paar keer tegengekomen als u naar informatie over verlichting op zoek was, lux. Maar wat is het nou precies? Lux betekent letterlijk licht in de Latijnse taal. De term geeft de verlichtingssterkte aan. Dit houdt in dat het weergeeft hoeveel licht een bepaalde lamp daadwerkelijk oplevert op de gewenste plaats. Dit is niet te verwarren met de felheid van het licht of de dichtheid van de lichtbundel. De dichtheid wordt bijvoorbeeld aangeduid met de term candela en de hoeveel licht een lamp uitstraalt wordt aangegeven met het aantal lumen.

Lux en lumen, wat is het verband?

Zoals eerder vermeld zijn de twee termen iets anders maar ze zijn wel nauw betrokken met elkaar. Het aantal lux is namelijk afhankelijk van het aantal lumen, ze hebben een verband met elkaar. Wanneer er een lichtbundel met een sterkte van één lumen op een oppervlakte dat exact één vierkante meter is schijnt geeft dit een sterkte van één lux. Oftewel één lux staat gelijk aan één lumen per vierkante meter. Wanneer een verlichting dus minder lumen heeft zal dit zeker effect hebben op het aantal lux. De termen zeggen dus niet hetzelfde maar hebben wel invloed op elkaar.

Waar kan ik het beste op letten?

Naast lumen en candela zijn er natuurlijk ook nog begrippen als wattage en ampère. Maar ook het woord volt bent u hoogstwaarschijnlijk al meerdere keren tegengekomen. Al deze begrippen zijn erg belangrijk in de zoektocht naar de beste passende LED verlichting. Maar waar kunt u nou het beste naar kijken? Het antwoordt op die vraag is niet zo simpel. Dit hangt namelijk erg af van de situatie en het gewenste doel van de lamp. Het allerbelangrijkste is om niet blind te staren op slechts één van de begrippen. Ze zeggen namelijk allemaal iets anders en het één is belangrijker dan het andere in een bepaalde situatie.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.