Wat is Lux?

Lux is een eenheid van verlichtingssterkte die wordt gebruikt om de intensiteit van verlichting te meten. Bij LED-verlichting verwijst lux naar de hoeveelheid licht die op een specifiek oppervlak valt. Een hoger aantal lux duidt op een krachtigere en helderdere verlichting op dat specifieke oppervlak.

Bij het beoordelen van de LED-verlichting van voertuigen is het belangrijk om de luxwaarden te begrijpen, aangezien dit kan helpen bij het bepalen van de geschiktheid van de verlichting voor verschillende rijomstandigheden en toepassingen. Een goed begrip van lux kan ook helpen bij het garanderen van de naleving van de voorschriften met betrekking tot de helderheid en efficiëntie van voertuigverlichting.

Wat is het verband tussen Lux en Lumen?

Lux is een maat voor verlichtingssterkte, terwijl lumen een maat is voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron uitstraalt. Lux meet de hoeveelheid licht die op een specifiek oppervlak valt, terwijl lumen de totale lichtopbrengst van een lichtbron aangeeft, ongeacht waar het licht naartoe schijnt.

Eén lux is gelijk aan één lumen per vierkante meter (lm/m²). Dit betekent dat als je de lichtstroom van een bron kent in lumen en de oppervlakte waarop het licht valt in vierkante meters, je de verlichtingssterkte in lux kunt berekenen. Omgekeerd, als je de verlichtingssterkte in lux hebt en de grootte van het oppervlak kent, kun je de lichtstroom in lumen berekenen.

Waar kan ik het beste op letten?

Bij het kiezen van LED-voertuigverlichting zijn er verschillende belangrijke factoren waar je op moet letten:

  • Lichtopbrengst (lumen): Controleer de lichtopbrengst van de LED-lampen. Een hoger aantal lumen duidt op een helderdere verlichting.
  • Energie-efficiëntie: Let op het energieverbruik van de LED-verlichting. Kies voor lampen die efficiënter zijn in vergelijking met traditionele lampen, zodat je de batterij van het voertuig spaart.
  • Lichtkleur en temperatuur: Overweeg de gewenste lichtkleur en -temperatuur, aangezien verschillende omstandigheden vragen om verschillende soorten verlichting. Kies bijvoorbeeld warmere kleuren voor beter zicht bij mistige weersomstandigheden.
  • Duurzaamheid: Controleer de duurzaamheid en de levensduur van de LED-lampen. Kies voor producten die lang meegaan en bestand zijn tegen de trillingen en schokken die vaak voorkomen bij voertuigen.
  • Regelgeving: Zorg ervoor dat de LED-verlichting voldoet aan de geldende regelgeving en normen voor voertuigverlichting in jouw regio. Hierdoor voorkom je mogelijke juridische complicaties en zorg je voor de veiligheid op de weg.

Door rekening te houden met deze factoren kun je de meest geschikte LED-verlichting kiezen die voldoet aan de vereisten voor veiligheid, efficiëntie en betrouwbaarheid voor jouw voertuig.

Voor advies over de juiste lamp voor uw situatie kunt u altijd contact opnemen met ons technische team.