Betekenis IP68

IP68 betekent stofdicht en beschermd tegen kan langdurig onder water dieper dan 1 meter. De exacte beschermingsgraad kan variëren binnen deze norm. Afhankelijk van het specifieke product en de fabrikant. Het is daarom altijd raadzaam om de documentatie van het product zorgvuldig te controleren.

Wanneer intensieve reinigingsmethoden worden toegepast, zoals hogedrukreiniging of stoomreiniging, kan extra bescherming nodig zijn tegen waterindringing. Dan is een hogere IP waarde van belang.

Waterdicht

Bij LED Verlichting op vrachtwagens, tractoren en offroad voertuigen komt IP68 veelvuldig voor. Zeker wanneer deze voertuigen op buitenwegen rijden worden ze vaak blootgesteld aan modder, waterplassen. De verlichting dient onder deze zware omstandigheden betrouwbaar te functioneren.

Bescherming tegen stof

Voor IP68, waarbij de “6” staat voor de hoogste classificatie van stofdichtheid, kan worden gezegd dat het apparaat volledig beschermd is tegen stof en andere vaste deeltjes. Dit betekent dat IP68-apparaten stofdicht zijn en geen schadelijke hoeveelheden stof kunnen binnendringen, zelfs niet onder zware en stoffige omstandigheden.

Voorbeelden van IP68

Veel smartphones en smartwatches worden geleverd met IP68. Of je kunt zwemmen met een smartwatch hangt niet alleen af van de IP Waarde maar ook de ATM (Atmospheres) Rating. Zo heb je 10 ATM nodig om te zwemmen / snorkelen en 20 ATM als je aan watersport doet zoals zeilen en duiken. Daarnaast spelen temperatuur schommelingen een rol, oppassen als je uit het water komt en de volle zon in gaat.

Maritieme toepassingen: Voertuigen die worden gebruikt in maritieme omgevingen, zoals boten, jetski’s of trailers voor boten, hebben verlichting nodig die bestand is tegen de corrosieve werking van zout water en de impact van golven. IP68-voertuigverlichting biedt bescherming tegen waterindringing en zorgt voor een betrouwbare werking, zelfs in zware maritieme omstandigheden.

Intensieve reiniging

Wanneer intensieve reinigingsmethoden worden toegepast, zoals hogedrukreiniging of stoomreiniging, kan extra bescherming nodig zijn tegen waterindringing. Ook dan is een hogere IP waarde van belang.

IP68 vs IP67 wat is het verschil?

Het verschil tussen IP68 en IP67 Rating is voornamelijk te vinden in hun waterbestendigheid. De stofdichtheid is gelijk. Zowel IP67 als IP68 bieden dezelfde mate van bescherming tegen stof, wat betekent dat ze beide als “stofdicht” worden beschouwd.

Beide classificaties zijn ontworpen om te voorkomen dat stofdeeltjes binnendringen in elektronische apparaten, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in omgevingen waar stof een veelvoorkomend probleem is.

IP68 biedt een hogere mate van bescherming tegen waterindringing dan IP67. Deze producten zijn bestand tegen langdurige onderdompeling in water onder specifieke omstandigheden gespecificeerd door de fabrikant, terwijl IP67 alleen bescherming biedt tegen onderdompeling tot een diepte van 1 meter gedurende een beperkte tijd.

Volgende IP waarde uitleg: IP69

Of raadpleeg het complete overzicht IP Waarden