Een belangrijk deel van LED verlichting is de LED lens. Zoals je waarschijnlijk weet van camera’s, is de lens soms belangrijker dan de optische bron zelf. Bij LED verlichting kun je dit praktisch hetzelfde zien. De lens bepaald namelijk hoe het uitgestraalde licht zich verdeeld. In andere woorden: het bepaald de optiek van het lichtbeeld. Hierbij zijn verschillende factoren erg belangrijk. De bolling van de lens, de oppervlakte en natuurlijk de dikte van het glas. De lens in combinatie met de reflector en het uitstralende licht, zorgen samen voor de verdeling en intensiteit van de lichtstraal.

LED lenzen

Verschillende soorten LED lenzen

Zie je de kleine beschermende koepel boven de diode? Dit wordt de primaire optica genoemd en helpt de output van kleine LED diodes te beschermen en vorm te geven. Het licht van de primaire optiek van de LED is nog steeds te breed voor de meeste toepassingen en te zwak om alleen bepaalde oppervlaktes te verlichten. Daarom gebruiken de meeste LED-lampen secundaire optica (lenzen, reflectoren, TIR-optiek, enz.) om al het licht uit de LED op te vangen en de intensiteit te verhogen. De meest voorkomende LED lens is de bolle lens die om de LED is geplaatst. Echter, nu de techniek zich vordert zijn ook andere soorten lenzen steeds meer gebruikt. Zo bestaan er vierkante lenzen, ‘hoge dome’-lenzen, ‘medium dome- lenzen’ en platte lenzen. Ieder met een eigen licht distributie en montage over de LED diode.

Optische eigenschappen van verschillende LED lenzen

Ben je opzoek naar een specifiek lichtbeeld in uw LED verlichting is het belangrijk te weten welke soort lens jou lamp gebruikt. Om dit duidelijk te maken hebben wij een tabel gemaakt met de verschillen.

LED lens

Bolle lens

De bollere lenzen bij LED’s, zorgen vaak voor een evenredig verdeelde lichtstraal. Ligt de bolling van de lens vlak op de LED chip, dan kun je uitgaan van een vrij evenredig beeld. Is de bollig van de lens hoog en lang? Dan zul je zien dat de lichtstraal meer gefocust is op één specifiek punt. Je kunt hier dan spreken van een gefocust lichtbeeld. Ook de binnenzijde van de lens heeft effect op het uitgestraalde licht. Zo zie je bij een vierkante binnenkant (lage lens, vierkant) een andere lichtverdeling, dan die van de bolle binnenkant. Een voorbeeld van een lamp die gebruik maakt van een vierkante binnenkant gecombineerd met een bolle lens, is de Fish-eye uitgeruste optimus serie.

Platte lens

In dezelfde tabel zie je ook dat er twee modellen zijn met een platte lens. Deze platte lens is zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant vindbaar. Hierdoor kun je zien dat de lichtverdeling niet tot nauwelijks wordt beïnvloed door de aanwezige lens. Je kunt dit dus zien als een bescherming van de LED diode en niet zozeer als een daadwerkelijk optisch veranderend onderdeel.

Is de ene soort LED lens beter dan de andere?

Het antwoord hierop is simpel: Nee! Een lamp is opgebouwd uit meerdere onderdelen die samen het lichtbeeld bepalen. Hoewel de LED lens van groot belang is voor ditzelfde lichtbeeld, moet je het altijd in combinatie zien met een reflector of het bovenliggende glas. Bij een LED werklamp bijvoorbeeld, kun je verschillende soorten lenzen inzetten voor verschillende soorten toepassingen. Hetzelfde geldt voor LED achterlichten, waar de lens in combinatie met een opvallende kleur, licht moet uitstralen. Om deze reden is een LED lens niet goed, fout of beter. Laat je voorlichten bij specialisten als je graag LED verlichting wilt toevoegen aan jouw machine.

De materialen in LED lenzen zijn verschillend

Omdat lenzen zoals eerder gelezen verschillende doelen kunnen hebben, worden er ook verschillende materialen gebruikt. Een van de meest gangbare materialen is PMMA. Door een verhitting van dit materiaal en het gebruik van een stevige mal, is dit heldere, spiegelende materiaal gemakkelijk in de gewenste vorm te gieten. Bij het maken van LED lenzen heeft dit enig voordeel. Het materiaal kan ook goed tegen eventuele hitte. Mocht je een stevige lichtbron die hitte uitstraalt willen voorzien van een bepaalde lens, is het wel zo handig dat deze lens op den duur niet vervormd en zodoende het gewenste lichtbeeld kwijtraakt. Andere materialen die je terug kunt vinden, zijn Polycarbonaat en glas. Echter zijn deze vrij kostbaar om te verwerken in je verlichting.