Hoe werkt LED verlichting nou eigenlijk? Hieronder vind je alle uitleg over de werking van LED verlichting. Wat is de betekenis van de afkorting LED en waar wordt het allemaal gebruikt? Ook de andere soorten verlichting komen aan bod. Hoe staat LED verlichting er voor ten opzichte van andere verlichting? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten verlichting?

Wat is de betekenis van de afkorting LED?

Voordat we beginnen met de uitleg over LED verlichting is het belangrijk om de betekenis van de afkorting te weten. Het woord LED is een afkorting uit het Engels. LED staat voor “Light Emitting Diode”. LED is een steeds vaker voorkomende vorm van verlichting. De eerste vormen van LED verlichting werden al gebruikt in 1927. De eerste keer dat LED’s grootschalig werden gebruikt was in 1962. LED verlichting komt steeds vaker voor omdat het verschillende voordelen met zich meebrengt. Deze voordelen komen later nog aan bod.

Andere soorten lampen

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten verlichting. De bekendste vormen van verlichting zijn de gloeilamp, TL lamp, halogeen lamp en de LED lamp. Elke lamp produceert het licht op zijn eigen manier. Die verschillende manieren van licht produceren brengen verschillende voor- en nadelen met zich mee. Hieronder vind je informatie over de verschillende vormen van licht.

Gloeilamp

Allereerst komt de gloeilamp aan bod. De gloeilamp is eigenlijk bij iedereen wel bekend. Een gloeilamp geeft licht aan de hand van een gloeidraad. Elektriciteit warmt de gloeidraad op. De warmte zorgt ervoor dat de gloeidraad licht gaat geven. Een groot nadeel van deze vorm van verlichting is dat de lamp naast licht ook warmte produceert. 90% van de stroom wordt omgezet in warmte. Slechts 10% van de stroom wordt daadwerkelijk in licht omgezet. Een gloeilamp kost dus best veel energie aangezien er veel energie verloren gaat. De functie van een lamp is lichtgeven en dat doet een gloeilamp slechts met 10% van de energie die hij krijgt.

Naast de warmte die de gloeilamp produceert is er nog een nadeel. De gloeilamp is namelijk schaars. Sinds 2013 is het in de Europese Unie verboden om gloeilampen in te voeren of te produceren. Dit is gedaan omdat de gloeilamp zoveel energie verspilt, zeker in vergelijking met andere vormen van licht. Een gloeilamp kan ook gevaarlijk zijn. Deze kan namelijk vlam vatten. De glazen bol om de gloeidraad zorgt ervoor dat er geen zuurstof bij kan komen. Vuur kan alleen ontstaan wanneer het zuurstof heeft. Wanneer de glazen bol kapot is en er dus zuurstof bij de gloeidraad kan komen zal de gloeilamp binnen een seconde verbranden.

hoe werkt led verlichting (2)

TL lampen

De term TL lampen gebruiken we om de fluorescentieverlichting aan de duiden. TL komt uit het Frans en staat voor “Tube Luminescent”. TL lampen zijn langwerpige lampen die doormiddel van elektriciteit en gassen licht geven. In de glazen buis zitten chemische gassen. Voor de mens zijn deze gassen giftig, ga dus altijd voorzichtig te werk met TL lampen. Wanneer er elektriciteit door de gassen wordt geleid geeft dit licht. De gassen produceren voornamelijk ultraviolet licht. Dit licht wordt door een fosfor laag tegen het glas omgezet in grotendeels licht. De TL lamp zal altijd nog een deel van het ultraviolet licht uit blijven stralen. Dit ultraviolet licht is ook schadelijk voor de mens. Het kan namelijk chemische reactie in werking zetten.

Halogeen

Qua werking komt de halogeen lamp erg overeen met de gloeilamp. Er wordt elektriciteit door een gloeidraad geleid, de warmte produceert licht. Uiteraard zijn er wel verschillende tussen de halogeen en de gloeilamp. Bij de informatie over de gloeilamp heb je kunnen lezen over de functie van de glazen bol. Wanneer er zuurstof bij de gloeidraad komt verbrand de lamp. Bij de gloeilamp is de glazen bol vacuüm. Bij de halogeen lamp is de glazen bol gevuld met een gas. Aan dit gas wordt halogeen toegevoegd, vandaar de term halogeen verlichting.

Een ander verschil is dat de halogeenlamp verder doorontwikkeld is in vergelijking met de gloeilamp. Halogeen verlichting heeft en langere levensduur en straalt meer lumen uit. Dat wil zeggen dat het daadwerkelijke licht dat de lamp uitstraalt meer is. Ook is het mogelijk om kleine verschillen in kleur aan te geven met halogeen verlichting. Hoe warmer de gloeidraad van een halogeen lamp hoe witter het licht wordt. Hierdoor zijn er verschillende kleuren mogelijk.

Halogeen is dus al een betere optie dan de gloeilamp aangezien deze efficiënter met de energie omgaat en meer licht geeft. Dan nog verliest de halogeen lamp nog steeds een deel van de energie aan warmte.

Hoe werkt LED verlichting?

Als laatste de LED verlichting, hoe werkt LED verlichting? Eerder werd al duidelijk wat de betekenis van de afkorting LED is. LED staat namelijk voor “Light Emitting Diode”. Maar met alleen de betekenis van de afkorting weet je nog niet veel over LED verlichting.

Een LED is een elektronische component (halfgeleider). Deze geeft licht als er stroom doorheen gaat. Maar hoe werkt dat dan precies? Het begint bij de elektriciteit die door een diode (diode komt uit de afkorting van LED) wordt gevoerd. De atomen in één van de materialen worden door de elektriciteit aangestoten tot een hoger energieniveau. Het hogere energieniveau is eigenlijk te hoog voor de atomen. De atomen zullen de energie proberen vrij te geven om weer op het oude niveau te komen. De atomen kunnen de energie afstaan aan een ander materiaal binnen de LED. De energieoverdracht tussen de atomen en het materiaal geeft licht af. Dat is hoe LED verlichting werkt.

LED verlichting wordt niet warm omdat bijna alle lampen zijn uitgerust met koelribben. De koelribben zorgen ervoor dat de LED lamp niet te warm wordt en zo energie verliest. Dit draagt ook bij aan de lange levensduur van een LED lamp. LED verlichting is beschikbaar in veel verschillende kleuren. Dit wordt mogelijk gemaakt door gebruik te maken van verschillende materialen.

verlichting uitleg

Waar wordt LED verlichting voor gebruikt?

LED verlichting wordt op heel veel verschillende manieren toegepast. Ze zijn eigenlijk niet meer weg te denken. Je komt LED verlichting bijvoorbeeld tegen in voertuigverlichting maar ook in elektrische apparaten en kerstverlichting. Oftewel; LED verlichting is zeer veelzijdig. Ook biedt LED verlichting nog enorm veel mogelijkheden in de toekomst. Mogelijkheden waarvan we nu nog denken dat ze misschien onmogelijk zijn.

afkorting betekenis

Voor- en nadelen van LED verlichting

Iedere vorm van verlichting brengt voor- en nadelen met zich mee. De gloeilampen en halogeen lampen verliezen veel energie aan warmte en de TL lampen kunnen schadelijk zijn voor de mens. Grote nadelen heeft LED verlichting niet. Het enige wat te zeggen valt is dat LED in de aanschaf iets duurder is vergeleken met andere soorten verlichting. Maar de totale kosten zijn wel lager. Aangezien LED verlichting minder vaak vervangen hoeft te worden, zijn de kosten op langere termijn lager in vergelijking met andere soorten verlichting.

De aanschafprijs is misschien een klein nadeel, maar dat weegt bij lange na niet op tegen alle voordelen die LED met zich meebrengt. LED verlichting gaat namelijk veel efficiënter met de energie om, hierdoor gaat de lamp veel langer mee. Een LED lamp kan tot wel 35 keer zo lang meegaan als een halogeen lamp. Een halogeen lamp is al de doorontwikkelde gloeilamp. Ook kan een LED lamp niet extreem warm worden. LED verlichting is verder in meerdere kleuren beschikbaar. Ook qua vormen en lichtpatronen is LED verlichting erg veelzijdig. Een ander voordeel is dat de verlichting beter bestand is tegen piekspanningen.

Voor meer informatie over de voor- en nadelen tussen verschillende soorten verlichting kan je onze andere blog raadplegen genaamd: Halogeen vs LED, de verschillen.

LED verlichting van TRALERT®

TRALERT® is al jaren specialist op het gebied van LED voertuigverlichting. TRALERT® biedt een zeer compleet assortiment voor verschillende voertuigen. Binnen ons assortiment vind je verlichting voor vrachtwagens, bedrijfswagens, trailers, aanhangers, graafmachines, 4×4’s, heftrucks en voertuigen in de agrarische sector. Je kan je volledige voertuig voorzien van de benodigde verlichting met lampen uit het assortiment van TRALERT®.

Sommige verlichting is verplicht om te voeren. Denk hierbij aan de LED achterlichten van TRALERT®. Andere verlichting die niet verplicht is maar wel een echte toevoeging kan zijn, is bijvoorbeeld de LED interieurverlichting. Uiteraard zijn er nog veel meer verschillende soorten verlichting binnen het assortiment. Het assortiment van TRALERT® bestaat uit:

 • Achterlichten
 • Markeringslichten
 • Breedtelampen
 • Zwaailampbalken
 • Zwaailampen
 • Flitsers
 • Interieurverlichting
 • Werklampen
 • Kentekenverlichting
 • Bars
 • Verstralers
 • Flashers
 • Reflectoren

Bekijk hier ons volledige assortiment LED verlichting.

staat voor

Voordelen van TRALERT®

Wanneer je producten afneemt bij TRALERT® kun je op verschillende voordelen rekenen. TRALERT® heeft een zeer ruim assortiment LED voertuigverlichting. Eén adres voor alle benodigde verlichting. Verder kun je rekenen op technische ondersteuning vanuit onze technische dienst. Wij denken met je mee en weten altijd met een passende oplossing te komen. Dit kan door een ander product uit te lichten of door een product op maat aan te bieden. TRALERT® LED voertuigverlichting staat ook voor korte lijnen en persoonlijke hulp. Door de korte lijnen kun je rekenen op een snelle oplossing.

Verder hecht TRALERT® LED voertuigverlichting veel betekenis aan een snelle levering. 90% van de producten heeft TRALERT® op voorraad, wat inhoudt dat we snel kunnen leveren. Wanneer je een bestelling voor 15:00 uur plaatst versturen wij het nog diezelfde dag. Dit houdt in dat je de bestelling de volgende dag al in huis hebt. Verder biedt TRALERT® een lange garantietermijn. De garantie verschilt per product maar op iedere lamp heb je minimaal 2 jaar garantie en kan oplopen tot levenslange garantie.

Wanneer je vragen hebt over LED verlichting of één van onze producten kun je altijd contact met ons opnemen.

Veelgestelde vragen

Wat is de afkorting van LED?

Het woord LED is een afkorting uit het Engels en staat voor “Light Emitting Diode”.

hoe werkt LED verlichting?

Het begint bij de elektriciteit die door een diode wordt gevoerd. De atomen in één van de materialen worden door de elektriciteit aangestoten tot een hoger energieniveau. Het hogere energieniveau is eigenlijk te hoog voor de atomen. De atomen zullen de energie proberen vrij te geven om weer op het oude niveau te komen. De atomen kunnen de energie afstaan aan een ander materiaal binnen de LED. De energieoverdracht tussen de atomen en het materiaal geeft licht af.