Halogeen vs LED, de verschillen

Halogeen en LED, beide lichtbronnen met verschillende eigenschappen. Met beide als doel: licht geven. In dit artikel vertellen we u meer over de verschillen tussen halogeen en LED verlichting. Wat zijn de voor- en nadelen van beide? En waar kunt u rekening mee houden bij gebruik van beide lichtbronnen.

Halogeen lamp vergeleken met led lamp

Wat is halogeen verlichting?

Halogeen verlichting lijkt eigenlijk ontzettend veel op een (oude) gloeilamp. In een gloeilamp zit een gloeidraad die ontzettend heet wordt. Zo warm dat deze dus licht geeft. In halogeen verlichting zit net zo’n soort gloeidraad. Echter is de halogeen verlichting gevuld met gas van jodium en broom. Hierdoor wordt het gloeidraad nog warmer en zorgt dus voor een hogere lichtopbrengst en levensduur. Het verschil in rendement tussen deze twee ligt ongeveer op 20%.

Voordelen

 • Goede licht sterkte en breed bereik
 • Relatief goedkoop in aankoop
 • Zeer goede kleurweergave
 • Hitte bestendig kwartslag

Nadelen

 • Minder lange levensduur
 • Wordt erg warm -> inefficiënt omgaan met de energie
 • Kunnen geen hoge spanningen aan
 • Vanaf 2018 is het produceren van halogeen verlichting verboden.

Wat is LED verlichting?

LED is de afkorting van ‘Light Emitting Diode’. Een diode zijn twee elektroden waar elektriciteit doorheen stroomt. Er ontstaat licht doordat de elektronen constante bewegingen maken in het halfgeleidermateriaal. Een LED lamp kan met 15% van haar vermogen evenveel licht creëren als een halogeen/gloeilamp. LED verlichting gaat dus vele malen efficiënter en duurzamer om met haar energie. Dit draagt bij aan de levensduur van de LED verlichting. Hierin zijn natuurlijk gradaties van vermogen. Hoe meer licht er gecreëerd wordt hoe meer vermogen dit kost.

Voordelen

 • Efficient omgaan met de energie
 • Levensduur tot wel 35 keer langer dan halogeen verlichting
 • Beschikbaar in verschillende vormen en lichtkleuren
 • Beter bestand tegen piekspanningen
 • Zeer goed bereik van lichtsterktes

Nadelen

 • LED verlichting heeft doorgaans een ietwat hogere aanschafprijs.

Halogeen vs LED verlichting, de verschillen op een rij

EigenschappenLED verlichtingHalogeen/gloei verlichting
Duurzaamheid++
Warmte ontwikkeling++++
Aankoopwaarde+++
Levensduur+++
Bestand tegen piekspanning+++
Geschikt voor 12v/24v++

Stroomverbruik halogeen vs LED

Zoals eerder genoemd zit er een enorm verschil in het stroomverbruik tussen halogeen vs LED verlichting. Zo wordt er minder efficiënt met de energie omgegaan bij halogeen verlichting. Er gaat veel energie verloren middels de warmte. In tegenstelling tot LED die minimale energie vraagt om haar werk te doen. Dit is ook terug te zien omdat LED verlichting soms storing wil geven op het CANBUS. Omdat de LEDs zo ontzettend weinig energie vragen om te werken denkt het trekkend voertuig dat deze verlichting kapot is wat een foutmelding op het dashboard laat zien. Dit is simpel op te lossen door bijvoorbeeld een weerstand voor de LED verlichting te plaatsen.

Halogeen

Dalende verkrijgbaarheid halogeen verlichting

Winkels die halogeenverlichting nog op voorraad hebben mogen deze nog verkopen. Sinds 1 september 2018 is de productie van dit type verlichting verboden door de Europese unie. Deze voldoen niet aan de geldende energie-eisen. Dit heeft alles te maken met de transitie naar LED toe wat vele malen duurzamer is. Hierdoor zal de verkrijgbaarheid van halogeen verlichting doen dalen.

Meer weten over de verschillen tussen halogeen vs LED verlichting? Neem contact met ons op!

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van LED voertuigverlichting?

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.

Truck en trailerverlichting

TRALERT®, specialist in LED voertuigverlichting

Door onze specialisatie en focus zijn wij in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers in ons vakgebied. Naast het vertegenwoordigen van diverse gerenommeerde fabrikanten voor de Europese markt produceert TRALERT® inmiddels diverse verlichtingsproducten in eigen beheer.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.