Sinds 1 september 2018 voldoen halogeen werklampen met een hoog voltage niet meer aan de eisen die de Europese Unie stelt aan het gebruik van verlichting en het verbruik van energie. Waar halogeen werklampen vaak voorzien zijn van een C of D energielabel, stelt de Europese Unie dat de lampen minimaal een label B moeten hebben. Een goed alternatief voor de halogeen werklampen zijn daarom LED werklampen.

Ondanks dat deze maatregel nog niet geldt voor halogeen lampen met laag voltage en het feit dat halogeen werklampen nog op veel plekken te verkrijgen zijn, raden wij u toch aan om de overstap te maken naar LED werklampen. Tussen de twee soorten werklampen zitten namelijk meer verschillen dan alleen het energieverbruik. Deze verschillen zullen onderstaand verder worden toegelicht.

1. Energieverbruik

Zoals hierboven al kort geïntroduceerd zit er veel verschil in het energieverbruik van een halogeen werklampen en een LED werklamp. Het grote voordeel van LED werklampen ten opzichte van halogeen werklampen is het gereduceerde energieverbruik. Volgens de NOS verbruikt een halogeen werklamp 75% meer energie dan een LED werklamp. Daarnaast zorgt traditionele verlichting ook voor meer CO2-uitstoot. Naast het energieverbruik stoten de halogeen werklampen ook veel warmte uit. Dit komt doordat de lamp ongeveer 30% van het stroomverbruik om zet in licht.

Het gebruik van traditionele verlichting leidt tot meer CO2-uitstoot. Ledlampen verbruiken volgens Milieu Centraal 75 procent minder stroom dan halogeenlampen en 85 procent minder dan gloeilampen. – NOS

2. Veiligheid

Naast het verschil in energieverbruik is het goed om de vergelijking te maken tussen de verschillende lichtkleuren. De LED werklamp produceert een lichte lichtkleur die vergeleken kan worden met de algemene kleur van daglicht. Daarentegen straal de halogeen werklamp een donkere, warme lichtkleur uit. Uit de praktijk is gebleken dat deze warme kleur minder efficiënt werkt.

Door de warme lichtkleur die de halogeen werklampen uitstralen, raken de menselijke ogen sneller vermoeid. Dit is bij LED verlichting een stuk minder, doordat de lichtkleur van LED werklampen sterk overeenkomt met het daglicht. Om ongelukken te voorkomen raden wij bedrijven dan ook sterk aan om gebruik te maken van LED werklampen. Dit komt de veiligheid op de weg ten goede.

Verschil in lichtkleur tussen halogeen werklamp en LED werklamp
Verschil in lichtkleur tussen LED werklamp en halogeen werklamp.

3. Duurzaamheid

De levensduur van LED werklampen in tegenstelling tot halogeen werklampen is enorm. Waar een halogeen lamp zo’n 500 uur (12,5 werkweek), gaan de LED’s uit een goede LED werklamp wel zo’n 50.000 uur mee. In sommige gevallen is dit zelfs langer als de machine waarop de LED werklamp gemonteerd is.

Naast dat deze ontwikkelingen op het gebied van LED verlichting een goede bijdrage leveren aan de wereld van morgen, zorgt deze ontwikkeling ook voor een reductie in kosten. Wanneer de standaard halogeen werklamp zijn aantal uren bereikt heeft, moet deze vervangen worden. Hier zitten kosten aan verbonden. Naast de nieuwe lampen die besteld moeten worden, zitten er ook nog kosten aan het vervangen van de verlichting. Deze zijn met de komst van LED werklampen volledig verleden tijd.

4. Verschil in vorm

Doordat de bulbs die gebruikt worden in de LED werklampen kleiner zijn dan halogeenbulbs hebben ook de qua formaat kleinere LED werklampen een goede lichtopbrengst. Daarnaast zorgt het verkleinen van de bulbs ervoor dat de LED lampen een hogere lichtdichtheid hebben.

Ondanks de lichtdichtheid van LED werklampen is de lichtspreiding van een LED werklamp velen mate beter dan een halogeen werklamp. Bij gebruik van een halogeen werklamp zal het opvallen dat het ‘pitje’ van het licht goed verlicht is, maar rondom het ‘pitje’ zal de lichtspreiding snel afnemen.

5. Verschil in prijs

Wanneer we de aankoopprijs van de beide typen lampen met elkaar vergelijken, dan kost de LED lamp het meest. Echter, levert deze ook ver uit het meeste waarde. Zo bespaart u bij het gebruik van LED werklampen op het stroomverbruik, het monteren van de lampen en draagt u ook nog bij aan een betere wereld van morgen.

Zoals hierboven al beschreven bespaart een LED werklamp al 75% aan stroom ten opzichte van een halogeen werklamp. Op de langere termijn verdient deze investering zichzelf dan ook dikwijl terug. Dit is deels ook te wijten aan het aantal branduren.

Verschil in prijs tussen LED werklamp en Halogeen werklamp terugverdientijd led verlichting
Verschil in prijs tussen LED werklamp en Halogeen werklamp.

Bovenstaand voorbeeld geeft het verschil in prijs tussen de verschillende werklampen goed weer. In het voorbeeld hebben we de TRALERT® LED werklamp TRSW12276R vergeleken met de Hella Ultra Beam werklamp.

In het voorbeeld zijn we uitgegaan van 500 branduren bij een Halogeen werklamp en 50.000 uur bij een LED werklamp. Zoals in de bovenstaande grafiek valt af te lezen is de LED werklamp bij aanschaf duurder dan de halogeen werklamp. Echter, verdient de LED werklamp zichzelf over een verloop van tijd terug ten opzichte van de Halogeen werklamp.

Na ongeveer 2200 branduren is de LED werklamp goedkoper ten opzichte van de Halogeen werklamp. In het voorbeeld hebben wij geen rekening gehouden met de vervanging van de halogeen H3 lamp. Dit maakt dat de LED lamp in werkelijkheid zichzelf al eerder terugverdiend dan de geschatte 2200 branduren.

Heeft u een specifieke vraag over de verschillen tussen de LED werklampen en Halogeen werklampen?

Heeft u specifieke vragen over de verschillen van de twee soorten werklampen? Neem dan gerust contact op met onze technische dienst. Zij staan dagelijks voor u klaar om u te voorzien van de goede antwoorden.