Als je actief bent als transporteur of carrosseriebouwer, ben je waarschijnlijk op de hoogte. Knipperende zijmarkeringslichten zijn nu verplicht op trailers en vrachtwagens in Duitsland. Dit is om de veiligheid van lange vrachtwagens (LZV’s) te vergroten zodat chauffeurs veilig kunnen afslaan tijdens het rijden in Duitsland. Het veiligheidssysteem staat bekend als de ‘draai-assistent’ of in het Duits, de ‘Abbiege-Assistent’. Deze regels zijn van kracht voor ‘lange zware vrachtwagens’, ook wel ‘LZV’s’ genoemd. Transporteurs hebben tot juli 2022 de tijd om dit systeem op hun vrachtwagens en trailers te installeren. De knipperende markeringslichten maken deel uit van dit veiligheidssysteem en zijn verplicht om andere weggebruikers duidelijker te informeren over de richting die een lange vrachtwagen gaat inslaan.

Wat is een draai-assistent?

Een draai-assistent, ook bekend als draaicamera of draaihulpsysteem, is een technologische voorziening die is ontworpen om het aantal ongevallen, met name met voetgangers en fietsers, veroorzaakt door draaiende vrachtwagens aanzienlijk te verminderen. Deze systemen zijn bedoeld om de gevaren van de zogenaamde ‘dode hoek’ te verminderen. De dode hoek is het gebied naast een voertuig dat voor de chauffeur onzichtbaar is, zelfs met gebruik van buitenspiegels. Het doel van een draai-assistent is om het risico op ongelukken te verminderen. Met name in stedelijke gebieden waar voetgangers en fietsers vaak in de buurt van grote voertuigen zijn, gebeuren namelijk onnodig veel ongelukken.

Hoe werkt een draaihulp-systeem?

Een draaihulpsysteem, ook wel afslag-assistent genoemd, is een geavanceerd technologisch hulpmiddel dat de veiligheid vergroot bij het maken van bochten met grote voertuigen, zoals vrachtwagens en bussen. Het systeem maakt gebruik van sensoren, zoals camera’s en radars, om de dode hoek naast het voertuig te minimaliseren. Het wordt geactiveerd wanneer de richtingaanwijzer wordt gebruikt of wanneer het voertuig langzamer rijdt, en waarschuwt de bestuurder visueel en akoestisch als objecten of weggebruikers in de dode hoek worden gedetecteerd. Dit vermindert het risico op ongelukken bij het maken van bochten, vooral in stedelijke gebieden waar voetgangers en fietsers vaak in de buurt van grote voertuigen zijn.

draaihulp assistent vrachtwagen

Wanneer is mijn voertuig een LZV?

Een voertuig wordt beschouwd als een Lange en Zware Voertuig (LZV), ook bekend als een ‘Ecocombi’ of ‘Gigaliner’, wanneer het voldoet aan bepaalde afmetingen en gewichtslimieten. Een LZV heeft een maximale lengte van 25,25 meter en een gewicht van 60 ton. In vergelijking heeft een reguliere vrachtwagen een maximale lengte van 18,75 meter en kan (in Nederland) tot 50 ton wegen. Het voordeel van LZV’s is dat ze meer lading kunnen vervoeren zonder aanzienlijk meer brandstof te verbruiken, wat resulteert in aanzienlijke brandstofbesparingen van 30% tot 40% bij het vervoer van goederen. Er zijn zeven mogelijke varianten van LZV’s (aangeduid als A tot G), waarbij varianten F en G minder gebruikelijk zijn. Voor alle voertuigen van variant A tot G zijn knipperende zijmarkeringslichten verplicht om de zichtbaarheid en veiligheid te verbeteren.

Lange zware vrachtwagen soorten LZV

Gaat Nederland deze regels overnemen? Of is hier al iets bekend van?

In Nederland is er nog geen sprake van de invoering van een dergelijk systeem op lange vrachtwagen/trailer combinaties. Echter, de draai-assistent is wel toegestaan. Deze toepassing zien we nog niet veel in Nederland. Tevens gelden de regels voor vrachtwagens (nog) niet voor Nederlandse transporteurs die met een LZV-voertuig in Duitsland rijden. In Duitsland mag u gewoon zonder knipperende zijmarkeringslichten blijven rijden met een Nederlandse vrachtwagen, omdat de EU-wetgeving centraal staat voor de Europese wegen. Duitsland mag daarom een LZV van een andere EU-lidstaat niet weigeren. Het is echter altijd veiliger om ze wel te laten knipperen. Ook best stijlvol, al zeggen we het zelf.

Zou het gaaf zijn de zijkant van uw trailer dynamisch te laten knipperen?

In ons geval wel, we gaan bij de RDW na of dit een mogelijkheid is. Zou wel echt een unieke toevoeging zijn. Denk aan de dynamische knipperlicht strip
in veelvoud gemonteerd aan de zijkant van uw truck en trailer .
Shopping cart
Shopping cart

Wanneer worden deze regels Europa-breed ingezet?

Op basis van de regels voor draaihulpsystemen die zijn vastgesteld in 2019, heeft de Europese Commissie voorgesteld om na 2022 draaihulpsystemen verplicht te installeren op nieuwe voertuigtypen en voor alle nieuwe vrachtwagens en bussen die vanaf 2024 worden geproduceerd. Dit is dus een lopend proces. Lees ook het blog over de maximale breedte van een vrachtwagen.