Knipperende markeringslichten verplicht in duitsland, dit moet je weten

Als je actief bent als transporteur of carrosserie bouwer, heb je het vast al gehoord. Knipperende markeringslichten worden verplicht op trailers en vrachtwagens in Duitsland. De regering wil namelijk dat de lange vrachtwagens (LZV’s) worden uitgerust met een systeem dat controleert of chauffeurs veilig hun richting in kunnen slaan tijdens het vrachtwagen rijden in Duitsland. Op deze manier verwachten ze dat er minder ongelukken gebeuren. De naam voor dit systeem is de zogenaamde ‘turn-around-assistent’. In direct Duits: ‘Abbiege-assistent‘. De ‘draai assistentie hulp’ regels gelden voor ‘lange zware vrachtwagens’, ook wel ‘LZV’s’ genoemd. Hierbij krijgen transporteurs de tijd om tot juli 2022 zo’n systeem te hebben geïnstalleerd op hun truck en trailer. De knipperende markeringslichten zijn onderdeel van dit hulpmiddel. Om ook weggebruikers beter te kunnen attenderen op de richting die een lange vrachtwagen neemt, is het verplicht dat de oranje markeringslichten net als de richtingaanwijzers mee knipperen.

Wat is een draai-assistent?

Draaiassistenten moeten het aantal ongevallen aanzienlijk kunnen verminderen. Voetgangers en fietsers worden dagelijks bedreigd door het keren van vrachtwagens. Er gebeuren maar al te vaak vreselijke ongelukken. De reden hiervoor is de bekende, blinde vlek of dode hoek. Dit is het gebied naast het voertuig dat ondanks de buitenspiegels niet te zien is. Extra sensoren kunnen je dus helpen met het ‘zien’ in de dode hoek.

Hoe werkt een draaihulp-systeem?

‘Afslagassistenten’ waarschuwen je dus als u als vrachtwagen- of buschauffeur afslaat en voetgangers of fietsers in gevaar zijn naast u. Door het inzetten van extra sensoren, denk hierbij aan: camera’s, ultrasone, radar- of infraroodsensoren wordt de dode hoek zo klein mogelijk gemaakt. Of je zicht in deze dode hoek beter, het is maar hoe je het bekijkt! Het gaat er namelijk om dat je op deze manier als bestuurder objecten in de dode hoek beter kan detecteren. De afslagassistent wordt bij je automatisch geactiveerd als je de richtingaanwijzer gebruikt. Een ander moment wanneer de assistent wordt geactiveerd, is wanneer je langzamer rijdt. Op deze manier kunt je beter in de gaten houden wat er in deze blindspots gebeurd. Vrachtwagenchauffeurs worden zowel visueel als akoestisch gewaarschuwd voor obstakels of medeweggebruikers in de dode hoek.

draaihulp assistent vrachtwagen

Wanneer is mijn voertuig een LZV?

Langere, zwaardere combinatiewagens (LZV’s) worden ook wel ‘Ecocombi’s’ genoemd. Dit zijn vrachtwagens die meer lading kunnen en mogen vervoeren dan een normale vrachtwagencombinatie. Een LZV heeft een maximale lengte van 25,25 meter en een gewicht van 60 ton. Dit terwijl een reguliere vrachtwagen tot 18,75 meter lang is en (in Nederland) tot 50 ton kan wegen. Doordat het brandstofverbruik bijna niet toeneemt, kan bij het vervoeren van goederen per LZV 40% tot 30% brandstof worden bespaard. Wat wij als best veel beschouwen. Er zijn zeven mogelijke varianten van LZV (zie afbeelding). De F- en G-varianten zijn best zeldzaam. Voor de voertuigen A tot G zijn dus knipperende markeringslichten verplicht.

Lange zware vrachtwagen soorten LZV

Gaat Nederland deze regels overnemen? Of is hier al iets bekend van?

In Nederland is er nog geen sprake ook zo’n systeem in te voeren op lange vrachtwagen/trailer combinaties. Maar deze draai assistent is wel toegestaan. Je ziet deze toepassing in Nederland nog vrij weinig en voor Nederlandse transporteurs die met een LZV voertuig in Duitsland rijden, gelden deze regels voor vrachtwagens (nog) niet. In Duitsland mag u met een Nederlandse vrachtwagen gewoon zonder knipperende markeringslichten blijven rijden. Dit omdat de EU wetgeving centraal is voor de Europese wegen. Duitsland moet dus een LZV van een andere EU lidstaat niet weigeren. Een veiligere keuze is het mee laten knipperen uiteraard wel! Ook best stijlvol, al zeggen we het zelf.

Zou het gaaf zijn de zijkant van uw trailer dynamisch te laten knipperen?

In ons geval wel, we gaan bij de RDW na of dit een mogelijkheid is. Zou wel echt een unieke toevoeging zijn. Denk aan de dynamische knipperlicht strip
in veelvoud gemonteerd aan de zijkant van uw truck en trailer .

Wanneer worden deze regels europa-breed ingezet?

Op basis van de turning assistent regels uit 2019, stelt de Europese Commissie voor om na 2022 draaihulpmiddelen verplicht te installeren op nieuwe voertuigtypen en voor alle nieuwe vrachtwagens en bussen die na 2024 geproduceerd zijn.

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van LED voertuigverlichting?

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.

Truck en trailerverlichting

TRALERT®, specialist in LED voertuigverlichting

Door onze specialisatie en focus zijn wij in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers in ons vakgebied. Naast het vertegenwoordigen van diverse gerenommeerde fabrikanten voor de Europese markt produceert TRALERT® inmiddels diverse verlichtingsproducten in eigen beheer.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.