Er gelden verschillende regels voordat je met een vrachtwagen de weg op mag. Er zijn dus ook regels met betrekking op de afmetingen van een vrachtwagen. Wat is de maximale breedte van een vrachtwagen? Maar natuurlijk is er ook een maximale lengte en hoogte. De breedte moet ook voor medeweggebruikers goed in te schatten zijn. Hier kan verlichting enorm aan bijdragen, denk daarbij aan LED breedtelampen en LED markeringslichten. TRALERT® is al jaren specialist op het gebied van LED voertuigverlichting en legt je graag uit wat de regels zijn met betrekking tot jouw vrachtwagen.
Wat is de maximale breedte van een vrachtwagen?
Ieder voertuig heeft maximale afmetingen voor op de openbare weg. Bij een vrachtwagen is dit dus niet anders. Bij de maximale breedte van een vrachtwagen moet er ook nog rekening worden gehouden met de lading en de trailer. De lading of trailer van een vrachtwagen hoort gewoon bij de algemene breedte en telt dus mee bij de maximale breedte. Hier moet je dus ook op letten. Inclusief de lading mag een vrachtwagen een maximale breedte van 2 meter en 55 centimeter hebben.
De lading telt dus mee voor de breedte van je vrachtwagen maar niet ieder onderdeel telt mee. Denk hierbij aan de spiegels van de vrachtwagen. Deze tellen niet mee als er gekeken wordt naar de maximale breedte van een vrachtwagen van 2 meter een 55 centimeter. Naast de spiegels zijn er nog meer delen die buiten beschouwing worden gelaten. Deze delen zijn:
- Bandenspanningsmeters, eventuele sneeuwkettingen of de bollingen van de band.
- Spatlappen
- Opklapbare treden
- Richtingaanwijzers, stadslichten, reflectoren en markeringslichten
- Onderdelen die worden gebruikt voor de bevestiging van dekzeilen
Wat is de maximale lengte van een vrachtwagen?
Naast de breedte van een vrachtwagen gelde er natuurlijk ook regels voor de lengte van het voertuig. Deze zijn iets ingewikkelder omdat er verschillende regels gelden voor de verschillende opleggers / aanhangwagens. Wanneer een vrachtwagen zonder oplegger of aanhangwagen rijdt mag deze maximaal 12 meter lang zijn. Wanneer een vrachtwagen met een oplegger rijdt is de maximale lengte 16 meter en vijftig centimeter. Is er sprake van een combinatie tussen een vrachtwagen en een aanhangwagen is de maximumlengte 18 meter en 75 centimeter. Belangrijk hierbij is dat de afstand van achter de cabine tot het einde van het voertuig nooit langer dan 16 meter en 40 centimeter mag zijn en dat de afstand tussen het uiteinde van het trekkende voertuig en de aanhangwagen minimaal 3 meter moet zijn.
Wat is de maximale hoogte van een vrachtwagen?
De hoogte van de vrachtwagen is weer een stuk eenvoudiger. Net als bij de breedte van de vrachtwagen geldt ook voor de hoogte dat de lading mee wordt gerekend. Een vrachtwagen inclusief lading mag niet hoger zijn dan 4 meter. Wanneer een vrachtwagen hoger is kan dit namelijk problemen met zich meebrengen bij tunnels of bruggen.
Wat moet ik doen als ik niet aan de afmetingen voldoe?
Wanneer je vrachtwagen breder is dan 2,55 meter, hoger is dan 4 meter of langer is dan 16,5 meter (met oplegger) mag je niet zomaar de weg op. Wanneer je toch de weg op wilt met zo’n groot voertuig zal je eerst een speciale vergunning aan moeten vragen. Zonder deze vergunning mag je niet met de voertuig de openbare weg op. Deze vergunningen hebben betrekking op uitzonderlijk vervoer.
Breedte vrachtwagen aangeven
Voor de verkeersveiligheid is het van groot belang dat andere weggebruikers goed in kunnen schatten wat de breedte van jouw voertuig is. Om dit makkelijker te maken is er verschillende verlichting beschikbaar. Denk hierbij aan breedtelampen. Breedtelampen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, bedoeld om de breedte van het voertuig duidelijk aan te geven. Dit is belangrijk wanneer een medeweggebruiker in het donker jouw voertuig nadert. Ook bij het tegemoetkomen of inhalen zijn breedtelampen van cruciaal belang. Er kunnen zware ongelukken gebeuren als een weggebruiker de breedte van een groot voertuig niet goed in kan schatten.
Breedtelampen voor aangeven breedte vrachtwagen
TRALERT® heeft een ruim assortiment aan LED breedtelampen. Eén van de hardlopers is de LED breedtelamp met schuine steel. Naast de veiligheid draagt de lamp ook enorm bij aan de uitstraling van jouw voertuig.
Breedte laadruimte vrachtwagen
De breedte van een laadruimte van een vrachtwagen kan verschillend zijn. De meest voorkomende afmetingen voor een laadruimte van een opleggen is 10,5 meter lang en 2,46 meter breed. Om de volledige laadruimte te kunnen verlichten is er interieurverlichting ontwikkeld. Dit type verlichting is speciaal gemaakt voor het binnen het interieur. TRALERT® biedt een ruim assortiment in LED interieurverlichting. Deze zijn ook te verkrijgen met bewegings sensor. Ideaal in gebruik voor een oplegger. De verlichting gaat namelijk alleen aan wanneer er beweging in de buurt is. Wanneer er geen beweging is, zal de verlichting ook niet aan gaan.
Markeringslichten vrachtwagen
Naast de breedtelampen dragen ook markeringslichten bij aan de veiligheid. Markeringslichten zijn, net zoals de breedtelampen, bedoeld om de grote van jouw voertuig beter in te kunnen schatten. Het verschil met de breedteverlichting is dat de markeringslichten voor alle zijdes van het voertuig beschikbaar zijn. Markeringslichten zijn er in verschillende maten en kleuren. Sommige markeringslichten zijn standaard uitgerust met een reflector. Houdt er wel rekening mee dat ieder markeerlicht voor een andere zijde van het voertuig bedoeld is. Je mag niet zomaar je favoriete kleur kiezen en die monteren.
Rode markeringslichten
De eerste kleur markeringslichten is rood. De rode markeringslichten zijn bedoeld voor de achterzijde van het voertuig. Rode markeringslichten mogen ook alleen maar op de achterzijde van het voertuig gemonteerd worden. Dit komt omdat het anders gevaarlijke situaties op kan leveren. Rode verlichting geeft altijd de achterzijde van een voertuig aan. Wanner jij als weggebruiker rode verlichting ziet moet je er vanuit kunnen gaan dat het voertuig van je af rijdt. Wanneer deze verlichting op een andere zijde van het voertuig gemonteerd wordt kan dit dus gevaarlijke situaties opleveren.
Witte markeringslichten
Naast de rode markeringslichten zijn er ook nog witte markeringslichten. Witte markeringslichten zijn bedoeld voor de voorzijde van een voertuig. Ook voor de witte markeringslichten geldt dat ze niet op een andere zijde gemonteerd mogen worden. De redenen ervoor zijn eigenlijk exact hetzelfde als voor de rode markeringslichten. Wanneer je als weggebruiker witte lichten ziet moet je er vanuit kunnen gaan dat het voertuig nadert. Wanneer het voertuig ineens in een andere richting blijkt te rijden kan dit gevaarlijke situaties opleveren.
Oranje markeringslichten
De laatste kleur is oranje. Oranje wordt ook wel aangeduid als amber. Amber is vaktaal voor de kleur oranje en is dus exact hetzelfde. Wanneer je amber ziet staan weet je dus dat de bekende oranje kleur die je wel vaker in het verkeer ziet bedoeld wordt. Oranje markeringslichten mag je alleen op de zijkanten van je voertuig monteren. Wanneer je in het verkeer oranje markeerverlichting ziet weet je dus 100% zeker dat je tegen de zijkant van een voertuig aankijkt. Zoals al eerder vermeld zijn de verschillende kleuren bedoeld om structuur aan te brengen om de veiligheid in het verkeer te waarborgen
TRALERT® heeft verschillende markeerlichten in het assortiment. Uiteraard zijn de drie verschillende kleuren te vinden maar er zijn ook nog verschillende modellen. Een bekend model binnen het assortiment van TRALERT® is de MV-2200A.
- Bekijk gehele serie
- Open draadeind
- 120,5 x 46,5 x 18,6mm / 121,2 x 75,7 x 22,3mm
- 2 jaar
Mag de lading uitsteken?
Het is toegestaan dat de lading van een vrachtwagen iets uitsteekt. Het is dan wel van belang dat dit binnen de regels van de maximale lengte, breedte en hoogte blijft. Om te bepalen hoever lading mag uitsteken moet er eerst onderscheid gemaakt worden in twee soorten ladingen. Je hebt deelbare en ondeelbare lading. Deelbare lading is te verdelen in verschillen stukken. Denk hierbij aan pakketten of objecten die nog in elkaar gezet moeten worden. Ondeelbare lading kan, zoals de naam al doet vermoeden, niet worden opgedeeld in verschillende stukken. Het is alleen mogelijk om de lading in één keer te transporteren.
Deelbare lading
Deelbare lading is dus lading die op te delen is in meerdere delen. Het is niet toegestaan om deelbare lading aan de voorzijde van een vrachtwagen uit te laten steken. Aan de achterzijde mag deelbare lading wel uitsteken. Aan de achterzijde van je vrachtwagen mag deelbare lading maximaal 1 meter uitsteken. Wanneer lading aan de achterzijde uitsteekt is het verstandig om dit extra te markeren aan de hand van markeringsborden of verlichting.
Ondeelbare lading
Ondeelbare lading, de lading die niet de verdelen is in meerdere stukken, mag wel aan de voorzijde van een vrachtwagen uitsteken. De lading die niet te verdelen is mag in totaal 4 meter en 30 centimeter uitsteken gerekend vanaf het hart van de voorste as van de vrachtwagen. Dit is dus niet vanaf de voorzijde van het voertuig. Ook aan de achterzijde mag ondeelbare lading iets uitsteken. Aan de achterzijde mag de ondeelbare lading de helft van de lengte van de vrachtwagen uitsteken, gerekend vanaf het hart van de achterste as. Dit mag met een maximum van 5 meter. Ook bij de ondeelbare lading is het verstandig om extra markeringsborden of verlichting te plaatsen. Op plaatsen waar de lading meer dan een meter uitsteekt is het verplicht om markeringsborden te plaatsen.
Maximale gewicht vrachtwagen
Het maximale gewicht voor een vrachtwagen is niet eenduidig te zeggen. Dit is namelijk per geval verschillend. Ook in verschillende landen is het anders. Er is een Europese wetgeving die stelt dat het maximale gewicht van een vrachtwagen 40.000 kilogram is. In Nederland ligt deze max iets ruimer. In Nederland mogen vrachtwagens een maximaal gewicht hebben van 50.000 kilogram. Maar het totaalgewicht is niet het enige waar het gewicht van de vrachtwagen op wordt gecontroleerd. Het is namelijk ook per vrachtwagen verschillend.
Naast het totaal gewicht wordt er nog naar twee andere dingen gekeken. Allereerst het kentekengewicht. Elk kenteken heeft een apart maximale toegestane gewicht. Als dit lager is dan de 50.000 kilogram die je in Nederland mag hebben telt het maximum gewicht dat aan het kenteken gelinkt is. Ten tweede wordt er gekeken naar de maximale toegestane asdruk per as. Ook dit zit gelinkt aan het kenteken. Haalt deze waarde het maximum van 50.000 kilogram niet telt dit ook als het maximale toegestane gewicht.
De kentekengegevens komen uit het kentekenregister van de RDW. Om eventuele onnauwkeurigheden te compenseren wordt er rekening gehouden met een foutmarge. Die foutmarge bedraagt 15%. 15% van het gewogen gewicht wordt dus in mindering gebracht.
Spiegels voor dode hoek
Naast de maximale afmetingen en de benodigde verlichting zijn er ook nog andere verplichtingen voordat je met een vrachtwagen de weg op mag. Eén van die verplichtingen is een dode hoek spiegel. De dode hoek is bij de meeste mensen waarschijnlijk wel bekend. Dat is namelijk de plek rond de vrachtwagen die de chauffeur niet in de spiegels kan zien. De dode hoek moet tegenwoordig altijd zichtbaar zijn. Hier zijn twee mogelijkheden voor. Allereest zijn er simpelweg grotere spiegels. De grotere spiegels zorgen ervoor dat de chauffeur de dode hoek nu wel kan zien. Wanneer een vrachtwagen geen grotere spiegels heeft zou die uitgerust moeten zijn met een speciale dode hoek spiegel. Wanneer één van deze opties op de vrachtwagen is gemonteerd voldoe je aan de regels.
Vooruitkijkspiegel vrachtwagen verplicht
Sinds 26 januari 2007 is het verplicht om vlak voor de vrachtwagen te kunnen kijken. Ook hiervoor heb je weer twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is de vooruitkijkspiegel. De naam klinkt misschien een beetje gek maar de spiegel laat de bestuurder zien wat er vlak voor het voertuig gebeurd. Een tweede mogelijkheid is door gebruik te maken van een vooruitkijkcamera. Deze camera laat ook zien wat er vlak voor het voertuig gebeurd. Het is dus verplicht om één van deze twee opties op je vrachtwagen te hebben.
Rijtijden en rusttijden
Binnen de Europese Unie zijn er regels omtrent rij- en rusttijden. Er gelden maximale totale rijtijden en maximale ononderbroken rijtijden. Onder rijtijd verstaat men het rollen van de wielen.
Maximaal totale rijtijden
Er geldt binnen de Europese Unie een maximaal totale rijtijd voor verschillende periodes. Per week mag een chauffeur twee dagen maximaal 10 uur rijden. De overige dagen die week is het maximum 9 uur per dag. Het totaal van één week staat op 56 uur. In een periode van twee weken mag een chauffeur nooit langer dan 90 uur rijden.
Maximaal ononderbroken rijtijden
Naast de maximale rijtijd per dag, week of twee weken gelden er ook nog regels die betrekking hebben op het ononderbroken rijden in een vrachtwagen. Ononderbroken rijtijd is de tijd die gereden wordt tussen twee pauzes in. Ook de tijd tussen het startmoment en eerste pauzemoment wordt meegenomen in de ononderbroken rijtijd. Een chauffeur mag maximaal 4,5 uur achter elkaar rijden. Na een rijtijd van 4,5 uur moet de chauffeur een pauze nemen van minimaal 45 minuten.
Naast het een maximaal ononderbroken rijtijd is er ook een maximaal ononderbroken werktijd. Hier telt het laden en lossen ook mee, dit wordt namelijk niet als pauze gezien. Laden en lossen telt niet mee als rijtijd. De maximale ononderbroken werktijd is 6 uur. Werk je meer dan zes uur op een dag moet je een pauze nemen van minimaal 30 minuten. Zodat je nooit meer dan zes uur achter elkaar aan het werk bent.