Bij het aansluiten van LED verlichting aan uw aanhanger kan het voorkomen dat de verlichting niet werkt of dat de LED verlichting knippert. Dit is vervelend, maar gelukkig zijn er meerdere oplossingen voor problemen met verlichting voor aanhangwagen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als de LED verlichting van je aanhanger knippert. In de meeste gevallen ligt dit namelijk aan het CANBUS systeem van het trekkende voertuig. Dit is een veiligheidssysteem voor data-overdracht tussen elektronische componenten in een auto, zonder tussenkomst van de centrale computer. LED verlichting brengt over het algemeen vooral voordelen met zich mee. Maar qua aansluiting op (oudere) voertuigen, kunnen er soms dergelijke problemen ontstaan. Een van deze problemen kan dus een knipperende LED lamp zijn. We leggen je graag uit hoe het kan dat de LED verlichting op je aanhanger niet werkt. Maar belangrijker nog, leggen we je uit hoe je de problemen op kan lossen.

Problemen verlichting aanhangwagen

Is jouw aanhanger klaar voor LED verlichting?

Steeds meer ‘oude’ verlichting wordt vervangen voor LED verlichting. Dat komt omdat LED verlichting erg veel voordelen heeft ten opzichte van conventionele soorten verlichting zoals halogeen. Halogeen verlichting verliest bijvoorbeeld veel energie aan warmte. Bij LED is dit niet het geval. LED verlichting gaat mede hierdoor langer mee. Verder is LED verlichting beter bestand tegen piekspanningen en is het gemakkelijker beschikbaar in veel vormen en kleuren. Wil je meer informatie over de verschillen tussen halogeen en LED? Lees dan onze blog: Halogeen vs LED, de verschillen.

Doordat LED verlichting minder energie verliest aan warmte, heeft het ook minder energie nodig om te schijnen. Door de mindere energievraag komt het voor dat de LED verlichting soms wel of soms niet gezien wordt door de boordcomputer. Er wordt simpel weg te weinig weerstand afgegeven aan het trekkende voertuig om te meten of de lamp werkend is. Dit heeft het gevolg dat je een foutmelding krijgt op het dashboard of wisselende weerstandnotitie. De wisselende weerstandnotitie veroorzaakt de knipperende LED verlichting. Later volgt meer informatie over hoe je dit kunt oplossen.

Verschillende verlichting voor aanhangers

Storingen met de verlichting is natuurlijk erg vervelend en hier zit je niet op te wachten. Zeker gezien je soms niet kunt achterhalen waar de fout vandaan komt met de hoeveelheid verlichting die je op een aanhanger hebt. Er is veel verlichting beschikbaar en sommige van deze verlichting is verplicht. Typische verplichte verlichting zijn kentekenverlichting, achterlichten, retroreflectoren en zijmarkering. Deze verlichting dient u constant te hebben branden bij het rijden op de openbare weg. Op het verplichte mistlicht en knipperlicht na dan uiteraard. Tevens ligt het aan de breedte van je aanhanger of ook breedtelampen verplicht zijn. Welke regels er precies gelden voor de verschillende verlichtingen kunt u lezen in onze blog over “Welke regels gelden voor verlichting op een aanhanger?

Wat veroorzaakt niet werkende LED verlichting?

Nieuwere auto’s zijn uitgerust met het eerder benoemde ‘CANBUS systeem’. Dit systeem zorgt ervoor dat eventuele foutmeldingen duidelijk worden gemaakt aan de bestuurder. U kunt het zien als een hulpmiddel die simpelweg defecte onderdelen van een auto opspoort. Het systeem weet dat er in de oorspronkelijke situatie een bepaalde hoeveelheid energie naar de verlichting van de aanhanger moet. Zoals eerder aangegeven, verbruikt LED verlichting dus een stuk minder energie. Het CANBUS systeem detecteert dat er veel minder energie naar de verlichting gaat en denkt dus dat de verlichting niet genoeg energie heeft om te branden. Hierdoor denkt de boordcomputer onterecht dat er een defect is.

led verlichting aanhanger knippert werkt niet flikkerende lampen knipperende lamp
led verlichting knippert

Hoe moet ik de problemen met mijn LED verlichting oplossen?

Problemen met de verlichting op uw aanhanger komt vaker voor (bijvoorbeeld LED verlichting knippert) en daarom zijn er al – gelukkig – verschillende oplossingen voor bedacht. Elke oplossing brengt zijn eigen voor- en nadelen met zich mee. Niet iedere oplossing is voor iedere situatie geschikt. Let dus goed op uw situatie en wat hiervoor het best bijpassend is. Kom je hier niet uit, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Enkele oplossingen die u in het TRALERT® assortiment kunt vinden zijn de ILS microprocessor, de LED control box, weerstanden en de ZS-Canbus bekabelingsunit. Tevens, kunt u ook plug en play Canbus Proof lampen vinden die uitgebreid getest zijn op verschillende trekkende voertuigen.

ILS microprocessor

Een ILS microprocessor is een heel eenvoudige oplossing voor het probleem met de LED verlichting voor je aanhanger. De microprocessor maakt een aftakking van het bestaande signaal. Dit signaal stuurt de processor vervolgens zonder foutmelding door. Dit zorgt er dus voor de LED verlichting van je aanhanger het gewoon weer doet. Denk eraan dat iedere lamp een ILS microprocessor nodig heeft. Doe je dit niet blijf je met een knipperende LED lamp zitten.

TRALERT® heeft verschillende microprocessoren in het assortiment. Het verschil zit hem in het aantal pinnen en het voltage. De ILS microprocessoren van TRALERT® zijn er met 3 pin en met 4 pin. Beide mogelijkheden zijn weer uitgerust met 12v aansluiting en 24v aansluiting. Kijk dus goed welke microprocessor voor jou van toepassing is.

Shopping cart

LED control box

Een andere optie is de LED control box. Deze zorgt er ook voor dat de verlichting het weer naar behoren doet. De control box heeft verschillende voordelen ten opzichte van de ILS microprocessor. Een groot voordeel is dat je maar één control box nodig hebt. Ook al geeft de boordcomputer meerdere foutmeldingen, één control box verhelpt je probleem. De control box is zeer eenvoudig te monteren aan de hand van plug & play montage. Dit bespaart veel kosten in vergelijking met andere opties. De control box wordt veel ingezet voor storingen met een aanhanger. Een ideale oplossing voor de problemen met de LED verlichting van je aanhanger.

TRALERT® biedt twee verschillende control boxen aan. Beiden hebben een 12v aansluiting. Dit komt omdat de control box vaak gebruikt wordt bij een aanhanger. 12v aansluitingen worden bij de meeste auto’s gebruikt. Vandaar dat dit een goede match is. De ene control box heeft een 7 polige aansluiting en de andere heeft een 12 polige aansluiting. Dat is het enige verschil tussen beide control boxen.

Shopping cart

Weerstanden

Een veelgebruikte manier om storingen op te lossen is het gebruik van weerstanden. Weerstanden zorgen er ook voor dat het CANBUS systeem geen foutmeldingen geeft. Net als bij de microprocessoren is er voor iedere foutmelding een weerstand nodig. Dit maakt een weerstand wat moeilijker in gebruik in vergelijking met de control box. Het voordeel van weerstanden is dat het makkelijker werkt bij bepaalde voertuigen. De control box is uitermate geschikt voor de aanhanger maar plaats je minder snel in een ander voertuig. Weerstanden zijn voor verschillende voertuigen makkelijk in gebruik.

TRALERT® heeft twee verschillende weerstanden in het assortiment. Het verschil zit hem in de voltage. De ene weerstand is geschikt voor een 12v aansluiting. De andere weerstand is geschikt voor een 24v aansluiting. De verschillende weerstanden zijn dus ook bedoeld voor verschillende voertuigen.

Shopping cart

ZS-Canbus

De ZS Canbus bekabelingsunit is iets lastiger in vergelijking met de andere oplossingen voor problemen bij verlichting aanhangwagen. De bekabelingsunit moet namelijk in het voertuig worden gebouwd. Wanneer je de unit eenmaal hebt ingebouwd hoef je nooit meer op een foutmelding te rekenen. Voor de langere termijn is dit een zeer goede oplossing.

Shopping cart

Canbus Proof lampen

Een andere mogelijkheid om problemen bij uw verlichting voor aanhangwagen te voorkomen, is de Canbus Proof LED lampen. Wanneer de verlichting die gebruikt wordt op een aanhanger Canbus Proof is, weet je sowieso zeker dat je geen foutmelding zult krijgen. Voorkomen is beter dan genezen. Een Canbus proof lamp is de oplossing als het gaat om LED verlichting die niet werkt. Er hoeft niks ingebouwd te worden en er hoeft ook niks geplaatst te worden. De Canbus Proof lamp geeft je de zekerheid van goed werkende LED verlichting.

Wanneer je de niet optimaal werkende lampen al in huis hebt, is de Canbus Proof lamp waarschijnlijk niet de optie voor jou. In dat geval kun je het beste voor één van de drie andere oplossingen voor kiezen voor problemen bij verlichting voor uw aanhangwagen. Moet je de aanschaf van de verlichting nog doen, dan zou je zeker bij de Canbus Proof lampen moeten kijken.

Shopping cart

Waarom de oplossingen van TRALERT®?

Zoals eerder naar voren is gekomen, heeft TRALERT® veel verschillende oplossingen voor de problemen bij verlichting aanhangwagen. Voor iedere situatie is er wel een goede oplossing. Naast het ruime assortiment aan oplossingen heeft TRALERT® ook een eigen technische dienst. Wanneer je vragen hebt, kun je altijd contact opnemen. Wij zullen je helpen met persoonlijke oplossingen voor de knipperende LED lamp. Daarnaast kun je door persoonlijk advies niet werkende LED verlichting snel oplossen. Ook heeft TRALERT® 90% van haar producten op voorraad. Wanneer je een bestelling voor 15:00 uur plaatst, zullen wij het diezelfde dag nog versturen. Je kan het product de volgende dag in huis verwachten en de knipperende LED lamp weer laten werken.