Wat is ECE-R10?

EMC ECE-R10 is een type goedkeuring voor elektrische systemen op voertuigen en houdt dus in dat de verlichting geen storing mag veroorzaken op andere elektrische apparatuur. Gelijktijdig is een ECE-R10 lamp bestand tegen elektromagnetische straling van buitenaf, dus ook van de apparatuur. De afkorting ”ECE” staat voor Economic Commission Europe. Deze commissie stelt richtlijnen op waar producten aan moeten voldoen en zorgt ervoor dat alle producten worden getest. Lees hier meer over EMC.

Welke producten vallen onder ECE-R10?

Er zijn een aantal producten die onder het toepassingsgebied van ECE-R10 vallen. De ECE-R10 regelgeving omvat het volgende:

  • Elektromagnetische compatibiliteit, alle voertuigen van de categorieën: L, M, N, O, T, R, S1.
  • Componenten en STU vereisten die in deze voertuigen voldoen in overeenstemming met de elektromagnetische compatibiliteit.
  • Overige eisen met betrekking tot de besturing van het voertuig. Omvat het geleide en uitgestraalde verstoringen in de functie. Het zou bestuurders en andere weggebruikers kunnen storen. De interferentie kan te wijten zijn aan de functionaliteit van de voertuigdatabus. Het kan ook van invloed zijn op de wettelijke voertuiggegevens.
  • Als aan de eisen voor geleide emissie of ongewenste straling wordt voldaan. Dan volgt het ongewenste gebruik van elektronische apparatuur in de auto of in andere voertuigen. Controleer ook het gebruik van de accessoires die de auto’s kunnen storen.
  • Enkele andere vereisten van ESA’s en voertuigen. Het regelt het contact tussen het elektriciteitsnet en het voertuig. Het contact zorgt voor een goede veilige emissie en immuniteit van voertuigen.

Op welke twee factoren slaat ece-R10?

Interferentie-bestendigheid: Naast het feit dat de LED lamp zelf geen interferentie mag afgeven, moeten LED lampen ook zorgen voor voldoende hoge bestendigheid tegen externe elektromagnetische interferentie.

Interferentie-emissie: De ”Storing” emissie is beperkt tot acceptabele niveaus om werking zonder interferentie met andere elektronische apparaten mogelijk te maken.

Wat is ECE 65?

Naast het ECE-R10 reglement, heb je ook ECE 65: dit is een Europese richtlijn die de vereisten voor licht- en akoestische signalen voor voertuigen en aanhangwagens omschrijft. Sinds 2014 zijn de ECE R65-voorschriften van toepassing op gele zwaailichten en dus ook voor flitsers voor trailers en voertuigen. Het is belangrijk om gevaarlijke situaties te voorkomen. Het is dan dus ook belangrijk dat je je medeweggebruiker op tijd waarschuwt als zo’n voertuig nadert. Lees hier meer over ECE reglement R65.

Assortiment van TRALERT®

Ben je opzoek naar een ECE-R10 verstraler, zwaailamp, flitser, werklamp of een light bar? Neem dan gerust een kijkje op het dealer portaal van TRALERT® bij LED verlichting. Wij leveren een ruim assortiment aan ECE-R10 gecertificeerde LED verlichting.

ece-r10