Het ECE-R87 staat voor dagrijverlichting. Dagrijverlichting is het nieuwste op het gebied van autoverlichting. Deze moderne verlichting bestaat vaak uit een reeks van 5 tot 10 LED-lampjes. De LED-lampjes kunnen in een rechte lijn of in een cirkel gerangschikt worden. Zoals je uit de naam kunt halen, zijn deze lampen perfect voor gebruik overdag. Maar het gebruik van dagrijverlichting overdag is niet verplicht in Nederland, het kan je zichtbaarheid wel ondersteunen.

wat is ece?

ECE staat voor Economische Commissie Europa. Deze commissie stelt richtlijnen op waaraan producten als helmen en vizieren moeten voldoen. ECE zorgt er ook voor dat deze producten zijn getest. Dit is hetzelfde bureau dat de E-keur afhandelt.

Wetgeving omtrent ECE-R87

De aanwezigheid van dagrijverlichting (ECE-R87) is verplicht op motorvoertuigen en verboden op aanhangwagens. De dagrijlichten aan de voorkant van je auto moeten naar voren schijnen, met een stralend witte kleur. Ook is het verplicht om twee afzonderlijke dagrijlichten te hebben op je motorvoertuig, met een onderlinge afstand van minimaal 600 mm. Voor voertuigen met een totale breedte van minder dan 1300 mm, mag de afstand verkleind worden tot 400 mm.

Verder mag de dagrijverlichting niet minder dan 250 mm en niet meer dan 1500 mm boven de weg worden gemonteerd. Het punt op het zichtbare vlak in de richting van de referentieas dat het verst verwijderd is van het middenlangsvlak van het voertuig, mag zich niet meer dan 400 mm van de buitenste rand van het voertuig bevinden. In 2011 is automatische dagrijverlichting verplicht gesteld voor alle nieuwe auto’s en moet het branden wanneer het contact aan is of de motor draait. Sinds 2012 wordt het ook toegepast op vrachtwagens en bussen. De dagrijverlichting gaat uit wanneer de stadslichten of het dimlicht worden ingeschakeld. Het voeren van dagrijverlichting is niet verplicht voor voertuigen van voor de bovengenoemde jaartallen.

assortiment tralert®

Ben je opzoek naar ECE-R87 dagrijverlichting? Dan ben je bij TRALERT® op het juiste adres. Wij leveren namelijk een ruim assortiment aan ECE gecertificeerde LED verlichting.