Elke auto of vrachtwagen die na 2010 is geproduceerd heeft dagrijverlichting. Maar wat zijn dit voor lichten? Wat zijn de eisen van deze dagrijverlichting? En is dagrijverlichting overal verplicht? Al deze informatie bespreken wij graag voor u in deze blog.

Wat is de functie van dagrijverlichting?

Dagrijverlichting is er voor om uw voertuig meer zichtbaar te maken. Deze verlichting gebruikt u eigenlijk alleen overdag en is enkel onvoldoende voor in het donker. U moet het eigenlijk zien als een soort ‘veiligheidslamp’ of tweede koplamp. Stel uw koplampen gaan stuk in het donker en u rijdt met één zijde verlicht, dan kunnen mensen denken dat u een motor bent. De kans dat er een botsing ontstaat is hierdoor groter. Met uw dagrijverlichting is dit te voorkomen. Deze is in alle gevallen net fel genoeg om toch de contouren van uw voertuig te belichten. Dagrijverlichting kunt u bijna altijd in elk voertuig vinden en is gebaseerd op LED technologie.

Omdat LED verlichting weinig stroom verbruikt, zal het voeren van dagrijverlichting weinig effect hebben op accu. Sinds 2015 moet u uw nieuw gekochte auto ook uitrusten met dagrijverlichting aan de achterzijde. Zo zult u goed te zien zijn in bijvoorbeeld donkere tunnels.

eisen dagrijverlichting

Wat zijn de eisen van dagrijverlichting?

Nu het duidelijk is wat de functie van dagrijverlichting is gaan we over naar de eisen van dagrijverlichting. Wat zijn nou de precieze regels en eisen van dagrijverlichting? Dagrijverlichting aan de voorkant van de auto moet naar voren schijnen. Hierbij moet de kleur wit uitstralen en zullen er 2 losse dagrijverlichtingen, die minimaal 60 cm uit elkaar staan, aanwezig zijn. Een ander aantal is niet toegestaan. De dagrijverlichting moet minimaal 25 cm en maximaal 150 cm boven het wegdek gemonteerd zijn. Hierbij komt ook kijken dat uw verlichting niet meer dan 40 cm vanaf de zijkant van uw auto plaatst. Als laatste eis van dagrijverlichting zal de verlichting moeten branden als het contact aan staat of de motor loopt. Zodra de stadslichten of dimlichten gevoerd worden zal de dagrijverlichting gedoofd moeten zijn.

Is dagrijverlichting verplicht?

Hoewel er steeds meer auto’s uitgerust zijn met dagrijverlichting is het nog steeds niet verplicht in Nederland. Als u overdag met kapotte dagrijverlichting rijdt zult u hier dan ook niet beboet voor worden. Wel als u met een kapot dimlicht of grootlicht gaat rijden bij slecht zicht of in de nacht. Het is daarentegen ook niet toegestaan om dagrijverlichting aan de voorzijde in combinatie met andere lichten te voeren.

Wat is het verschil tussen stadslicht, dimlicht en dagrijverlichting?

Om te bekijken wat het verschil tussen stadslicht, dimlicht en dagrijverlichting te bepalen, leggen we u eerst uit wat deze lichten precies inhouden.

Stadslicht

Stadslichten zijn lichten die aan worden gezet wanneer een auto geparkeerd staat in een donkere straat. Deze lichten dienen er dus niet voor om gebruikt te worden tijdens het rijden. Het uitgestraalde licht dient wit of geel te zijn.

Dimlicht

Dimlichten zijn lichten die aan gezet moeten worden bij slecht zicht, zoals in het donker. Dit worden ook wel de ‘standaard’ lichten genoemd. Door deze lichten is uw voertuig beter zichtbaar en wordt het wegdek beter verlicht. Niet alleen in het donker mogen deze lichten gevoerd worden. Niet alleen in het donker mogen deze lichten gevoerd worden, maar ook bij slecht zicht overdag. Denk hierbij aan een regenbui. Wanneer u uw mistlampen aan de voorzijde gaat gebruiken dient u uw dimlichten uit te zetten. Heeft u automatische verlichting? Let dan overdag goed op. Dimlichten zullen in het donker automatisch aan gaan terwijl dit overdag niet zo is. Let dus altijd op bij slecht zicht overdag, of uw dimlichten wel aan staan. Dimlichten dienen wit of geel licht uit te stralen.

Dagrijverlichting

Zoals eerder vermeld is dient dagrijverlichting ervoor om overdag een voertuig beter zichtbaar te maken. Dit vordert de verkeersveiligheid voor u en uw mede weggebruikers. Let wel goed op bij dagrijverlichting. Dit is namelijk geen vervanging van dimlichten en mistlampen bij slecht zicht. In tegenstelling tot stadslicht en dimlicht mag dagrijverlichting alleen wit van kleur zijn. Dagrijverlichting is niet verplicht op uw voertuig maar maakt uw situatie veiliger.

Het verschil

Conclusie:

  • Stadslichten dienen alleen gevoerd te worden wanneer uw auto geparkeerd staat in een donkere straat
  • Dimlichten dienen gevoerd te worden bij slecht zicht, zowel in het donker als overdag bij bijvoorbeeld regenbuien.
  • Dagrijverlichting dient er voor om uw voertuig overdag beter zichtbaar te maken.

Zijn stadslichten en dimlichten verplicht?

Stadslichten zijn ’s nachts verplicht als uw voertuig buiten de bebouwde kom of op de rijbaan geparkeerd staat. Wanneer u binnen de bebouwde kom staat is het niet verplicht maar mag het wel. Dimlichten zijn in het donker altijd verplicht. Overdag bij slecht zicht is het niet verplicht maar wel een sterke aanrader. Stadslichten en dimlichten dienen allebei te werken om door de apk keuring te komen. Mocht er een kapot zijn, zal deze eerst vervangen moeten worden.

Welke verlichting mag een auto extra voeren?

Nu alle zaken rondom eisen dagrijverlichting helder is, gaan we over naar de andere verlichtingen op een voertuig. Zoals eerder vermeld is in deze blog mag dagrijverlichting niet tegelijk met ander licht aan de voorzijde van uw voertuig gevoerd worden. Maar welke lampen mogen dan wel samen branden? Dimlichten of mistlichten aan de voorzijde mogen tegelijk branden met markeringslichten, bermlichten, bochtlichten, hoeklichten, richtlichten, of stadslichten.

Welke lampen zitten er op een auto?

Een auto heeft in de loop der jaren steeds meer verlichting erbij gekregen. Hierdoor is het soms onoverzichtelijk welke lampen uw auto nou nodig heeft en waarvoor deze lampen nou eigenlijk dienen. In het kort hebben we dit voor u samengevat.

Groot licht

Groot licht dient ervoor om het wegdek over een grotere afstand te verlichten. Dit licht mag alleen gebruikt worden wanneer er geen tegenliggers zijn. Wanneer u dit wel doet zult u de tegenligger verblinden en kunnen er onveilige situaties ontstaan. Groot licht mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom gebruikt worden. De kleur die de lichten moeten uitstralen is wit of geel.

Markeringslichten

Markeringslichten dienen ervoor om uw voertuig in het donker beter zichtbaar te maken. Door deze verlichting kunnen andere weggebruikers de lengte en breedte van uw voertuig beter inschatten. Dit zorgt ervoor dat andere weggebruikers beter kunnen anticiperen op de opkomende situatie. De kleur van de markeringslichten moet wit, oranje of rood uitstralen. Witte marketinglichten zijn bedoeld voor de voorzijde van uw voertuig. De rode markeringsglichten zijn alleen voor de achterzijde van uw voertuig. Als laatst zijn de oranje markeringslichten voor de zijkant van uw voertuig.

Dimlicht

Zoals eerder vermeld is dimlicht voor slecht zicht overdag of donkere situaties. Dimlicht wordt ook wel het ‘standaard’ licht genoemd. De kleur die de lichten moeten uitstralen is wit of geel.

Mistlichten

Mistlicht aan de voorzijde van uw voertuig mag alleen gebruikt worden wanneer mist, sneeuw of regen waardoor uw zicht ernstig belemmerd. Hierbij komt wel kijken dat het zicht minder dan 5o meter moet zijn. Mistachterlicht mag u gebruiken bij zicht minder dan 200 meter door mist of sneeuwval. Bij zware regen mag u het achterlicht niet gebruiken. Mistlichten dienen aan de achterzijde van uw auto rood uit te stralen. Aan de voorkant dient dit wit of geel te zijn.

Dagrijlichten

Dagrijlichten zijn, zoals eerder vermeld, ervoor om uw auto overdag beter zichtbaar te krijgen. Dit vordert de verkeersveiligheid, omdat andere weggebruikers u beter kunnen zien. Dagrijverlichting dient een witte uitstraling te hebben. Dagrijverlichting is niet verplicht in Nederland. Dagrijverlichting is wel verplicht in andere landen dus let hier goed op.

Achterlichten

Achterlichten dienen ervoor om achteropkomend verkeer te attenderen op de aanwezigheid van uw voertuig. Deze verlichting zal altijd samen met groot licht, dimlicht, stadslicht of mistlicht moeten branden. De achterlichten dienen rood van kleur te zijn.

Kentekenverlichting

Het woord kentekenverlichting zegt het zelf al, verlichting voor uw kenteken. Dit zorgt ervoor dat uw kenteken altijd goed zichtbaar blijft. Kentekenverlichting dient altijd samen te branden met groot licht, dimlicht, stadslicht of mistlicht. De kleur van kentekenverlichting staat nergens voorgeschreven, maar zal tussen warm wit en koud wit moeten zijn. Dit omdat kleuren de kentekenplaat kunnen verkleuren wat niet de bedoeling is.

Stadslicht

Een ander woord voor stadslichten is parkeerlicht. Deze verlichting is er dan ook voor uw geparkeerde voertuig. Zo is deze altijd goed te zien en wordt de situatie in het donker veiliger. De kleur die de lichten moeten uitstralen is wit of geel.

(Derde) Remlicht

Het remlicht dient ervoor om uw mede weggebruikers te attenderen dat u snelheid gaat verminderen. Is uw auto in gebruik genomen na 30 september 2001? Dan is het verplicht om een derde remlicht te hebben. Het derde remlicht dient in het midden  en aan de boven zijde van uw auto gepositioneerd te zijn. De kleur van de remlichten moet rood of ambergeel uitstralen

Knipperlicht

Knipperlicht dient ervoor om uw mede weggebruikers te attenderen dat u van richting gaat veranderen of een zijdelingse beweging gaat maken. De kleur van de knipperlichten mag niet anders zijn dan ambergeel of rood.

Achteruitrijlichten

Achteruitrijlichten zijn ervoor om andere weggebruikers te attenderen dat u achteruit rijdt of gaat rijden. De kleur die de lichten moeten uitstralen is wit of geel.

Uitgelicht product V10C6-541B5, LED compact achterlicht met kentekenverlichting De V10C6 series is het perfecte compacte achterlicht voor uw aanhanger. In deze lamp zit alle verlichting die u nodig heeft. Met een lavaflowlook is het product extra uitgevoerd met een mist- en kentekenverlichting aan de zijkant. De lavaflow is tevens de dagrijverlichting.

Shopping cart