Ondanks dat het niet gebruikelijk is, is het wel mogelijk om LED werklampen op een aanhanger aan te sluiten. In deze blog vertellen wij u meer over het aansluiten van werkverlichting op een aanhanger. Daarnaast lichten we toe waar u op moet letten tijdens de zoektocht naar de juiste LED werklampen voor op uw aanhanger of aanhangwagen.

Een LED werklamp op een aanhanger is eigenlijk een toevoeging op de normale set verlichting. De normale set verlichting van een aanhanger bestaat uit: combinatie achterlichten (achterlicht, remlicht, knipperlicht, mistlicht en een driehoeksreflector), markeringslichten en breedtelampen.

De LED werklampen zijn niet noodzakelijk op een aanhanger. Daarnaast mogen de werklampen niet gebruikt worden op de openbare weg. Zoals de naam van de verlichtingscategorie al deels verraadt, zijn de werklampen uitsluitend bedoeld om te gebruiken tijdens werkzaamheden in het donker.

Werklampen op aanhanger aansluiten als achteruitrijlicht

In veel gevallen dienen de LED werklampen op een aanhanger als achteruitrijlicht. Deze categorie werklampen wordt aangeduid door middel van een ECE-R23 certificering.

Wanneer u besluit om een extra achteruitrijlicht aan te sluiten, dan is het van belang de volgende richtlijnen in acht te nemen. Bij gebruik van een R23 gecertificeerde LED werklamp is het van belang dat de werkverlichting niet hoger geplaatst wordt dan 1,2 meter en niet lager dan 0,25m. Hierdoor ontstaat er een specifieke hoek van 30 graden, waardoor verblinding bij achterliggend verkeer voorkomen kan worden. Een extra achteruitrijlicht aansluiten is van grote waarde wanneer u in het donker met uw aanhanger achteruit moet rijden. Deze vorm van extra verlichting zorgt ervoor dat u voldoende zicht heeft over wat achter u gebeurt.

LED werklampen aanhanger aansluiten

LED werklampen geven een storing bij het aansluiten op aanhanger

Wanneer u werklampen op uw aanhanger aansluit, kan het zijn dat het trekkende voertuig de LED verlichting niet detecteert. De oorzaak hiervan is dat de LED’s te weinig voeding van het trekkende voertuig vragen, dat het voertuig de verlichting niet detecteert. Dit probleem kan worden verholpen door een vermogensweerstand aan het voertuig toe te voegen. Door een vermogensweerstand wordt de verlichting herkend en werkt de verlichting naar behoren.

Naast het oplossen van de storing zou u er ook voor kunnen kiezen om voor LED verlichting te kiezen die al standaard van een CAN-bus proof oplossing is voorzien. Hierdoor zal het probleem dat uw trekkende voertuig de LED verlichting niet detecteert ook verholpen worden. Door te kiezen voor een CAN-bus oplossing zal het voertuig de LED verlichting herkennen, waardoor het geen storingen op zal leveren.

Uitgelicht product

TRSW587204R: LED R23-achteruitrijlamp met 1000 lumen.

Het 12W LED achterlicht is een officieel gecertificeerde achteruitrijlamp. Door de ruime voltage range van 9 – 36 volt is deze lamp uitermate geschikt om piekspanningen op te vangen. De robuuste IP68 aluminium behuizing verzekert u van een lange levensduur.

Bekijk product
LED werklampen aanhanger aansluiten

Werklampen op aanhanger aansluiten kan door middel van verschillende aansluitingen

Er zijn verschillende mogelijkheden om een LED werklamp aan te sluiten op een aanhanger. Hieronder de meest voorkomende aansluitingen verder toegelicht.

Deutsch connector

De Deutsch connector is een veel gebruikte connector bij het aansluiten van de werklamp op een aanhanger en zijn in verschillende lengtes te verkrijgen tot 4 meter. Het voordeel van een Deutsch connector is dat de montage in het kabelsysteem makkelijk aan te sluiten is in vergelijking met andere connectoren.

Het kan natuurlijk voorkomen dat een LED werklamp op uw aanhanger kapot gereden wordt. In zo’n geval is het vervangen van de werklamp zeer eenvoudig. U kan heel eenvoudig de kapotte werklamp loskoppelen en deze vervangen door een nieuwe LED werklamp. Dit komt omdat de LED werklampen voorzien zijn van een eenvoudige Deutsch connector.

De Deutsch connectoren zijn er in verschillende lengtes met de mogelijkheid op vertakkingen. Zo kunt u meer werklampen aansluiten op uw aanhanger. Daarnaast is het ook mogelijk om op uw bestaande kabel een Deutsch connector aan te sluiten met een aansluitingsset.

LED werklampen aanhanger aansluiten met behulp van een Deutsch connector
LED werklampen aanhanger aansluiten met behulp van een Deutsch connector.

AMP Superseal connector

De AMP Superseal connector is een waterdichte connector die bestand is tegen zware omstandigheden zoals blootstelling aan brandstof, olie, zout etc. Deze connectoren worden in veel verschillende industrieën gebruikt zoals de landbouw, machine en auto-industrie en daarom goed te gebruiken wanneer je een werklamp op een aanhanger wilt aansluiten.

Let hierbij goed op dat de dat connectoren IEC529 en DIN40050 gecertificeerd zijn conform waterdichtheid.

LED werklamp aansluiten op een aanhanger met behulp van een AMP Superseal connector
LED werklamp aansluiten op een aanhanger met behulp van een AMP Superseal connector

Connection box/verdeeldoos

De aansluitingen worden gekoppeld met behulp van een verdeeldoos. Deze connection box kan gebruikt worden als centrale box waarin de aansluitingen worden gekoppeld. Deze kan goed gebruikt worden wanneer je werklampen wilt aansluiten op een aanhanger. Vanuit het trekkende voertuig gaat er een centrale kabel naar de verdeeldoos waaruit alle verlichting wordt aangestuurd op de aanhanger.

De keuze van TRALERT®

Als u op zoek bent naar een goede werklamp voor de aanhanger dan heeft TRALERT® een aantal toppers in huis. Denk hierbij aan slagvaste en zeer sterke lampen die tegen een stootje kunnen.

Better Light Work Safer!

Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart