In Nederland zijn er meer dan 1 miljoen aanhangwagens geregistreerd, wat betekent dat ruim 1 op de 17 personen een aanhangwagen bezit of gebruikt. Voor een veilig verkeer in Nederland is het essentieel dat al deze aanhangwagens zijn uitgerust met de juiste verlichting, inclusief LED achterlichten voor aanhangwagens, en passende reflectoren. Aangezien een aanhangwagen zelf geen motor heeft, moeten speciale driehoekreflectoren worden toegevoegd om ervoor te zorgen dat ze goed zichtbaar zijn op de weg. Neem een kijkje in het uitgebreide aanbod van aanhangwagen LED achterlichten van TRALERT® om te zorgen voor de benodigde verlichting en accessoires. Op die manier draagt u bij aan de verkeersveiligheid in Nederland. LED achterlichten.

Wat is de driehoek reflector en waarom moet deze naast de achterlichten worden geplaatst?

Een driehoekreflector, ook wel bekend als ‘rode retro-reflector’ of gevarendriehoek. Het is een verplicht reflecterend veiligheidsonderdeel aan de achterzijde van een aanhangwagen om de zichtbaarheid en veiligheid in diverse verkeersomstandigheden te verbeteren. Deze reflectoren zijn vaak rode driehoekige panelen die retro-reflecterende eigenschappen hebben. Ze kunnen geïntegreerd zijn in LED achterlichten of apart gemonteerd naast de achterlichten. Ze vergroten de zichtbaarheid, met name in het donker, door het licht van koplampen van andere voertuigen te reflecteren. Dit doet de verkeersveiligheid weer ten goede.

Door de driehoekreflector naast de LED achterlichten te plaatsen, neemt de kans toe dat andere weggebruikers de aanhangwagen opmerken tijdens verschillende verkeerssituaties, zoals remmen of stilstaan. Hierdoor verkleint u de kans op aanrijdingen en draagt u bij aan de veiligheid van uzelf en andere weggebruikers.

Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart

Waar moet ik op letten bij het plaatsen van de driehoekreflector op mijn aanhangwagen?

Bij het plaatsen van de driehoekreflector op uw aanhangwagen zijn enkele zaken belangrijk. De meest actuele regelgeving kunt u vinden in het APK handboek van de RDW. De rode (gevarendriehoek) retroreflectoren bevestig je aan de achterzijde van de aanhangwagen. Wat betreft de montage van de rode driehoekreflectoren naast uw LED verlichting geldt het volgende:

  • twee rode retroreflectoren aan de achterzijde van het voertuig;
  • Bij montage mag de afstand niet meer dan 0,50 meter zijn vanaf het punt van de grootste breedte van de aanhangwagen;
  • De onderlinge montage afstand tussen de rode driehoek reflectoren op een aanhangwagen dient niet minder dan 0,60 meter dan wel niet minder dan 0,40 meter te zijn. Dit bij een totale aanhangwagenbreedte van minder dan 1,30 meter;
  • De rode retro reflectoren moeten gemonteerd worden op een hoogte van meer dan 0,25 meter en minder dan 0,90 meter boven het wegdek.
LED achterlichten Aanhangwagen aansluiten

Welke andere reflectoren dienen er, naast de aanhangwagen LED achterlichten, aanwezig te zijn op een aanhangwagen?

Naast LED achterlichten en driehoekreflectoren moeten aanhangwagens nog andere reflectoren hebben om aan de verkeersregels te voldoen en de zichtbaarheid en veiligheid te vergroten. De specifieke vereisten kunnen variëren afhankelijk van de voertuigcategorie en de lokale wetgeving, maar de meest voorkomende reflectoren zijn:

  • Witte retro-reflectoren. Deze zitten normaal gesproken aan de voorkant van een aanhangwagen om de breedte van het voertuig aan te geven. Ze waarschuwen andere weggebruikers voor de breedte van de aanhangwagen, wat vooral s `nachts en bij slechte zichtbaarheid belangrijk is.
  • Amber (oranje) retro-reflectoren. Ze normaal gesproken aan de zijkanten van de aanhangwagen en geven de contour van de aanhangwagen aan, met name als deze hoog en lang is. Amber reflectoren zitten vaak verwerkt in LED markeringslichten. Vandaar de veelvoorkomende rechthoekige of ronde vorm.

Voor alle reflectoren geldt dat vanaf de grond gemeten er tussen de 35 en 90 centimeter hoogte gemonteerd mag worden mits goed zichtbaar.

LED achterlichten aanhangwagen met ingebouwde driehoek reflector; is dit ook een optie?

Jazeker! Steeds vaker ziet u LED achterlichten voor aanhangwagens die al zijn uitgerust met een driehoekreflector. Als het achterlicht van de aanhangwagen al voorzien is van een driehoekreflectie, is het overbodig om daarnaast nog een rode retroreflector te monteren. U kunt deze dus achterwege laten. De nieuwe VC-3000 serie bij ons in het assortiment, is bijvoorbeeld een soort achterlicht dat zowel met rechthoek reflector als driehoek reflector wordt geleverd.

LED achterlicht dynamisch knipperlicht met driehoek reflector
Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart

Keuze uit enkele functie of multifunctionele achterlichten

De keuze tussen enkele functie achterlichten en multifunctionele achterlichten voor aanhangwagens hangt af van je persoonlijke voorkeur. Veel aanhangerbouwers geven de voorkeur aan multifunctionele achterlichten vanwege de beperkte ruimte op de achterbumper. Bovendien bespaart het kosten omdat er geen aparte retroreflector naast de verlichting hoeft te worden geplaatst. Sommige aanhangerbouwers geven echter de voorkeur aan enkele functie achterlichten om esthetische redenen.

LED achterlichten aanhangwagen met driehoekreflector vindt u bij TRALERT®

Aanhangwagens zijn er in alle soorten en maten. Het vinden van passende LED achterlichten kan al een taak op zichzelf zijn. TRALERT® heeft een ruim assortiment achterlichten en reflectoren, speciaal ontworpen voor ongeremde, geremde tandemassers en trailers. Heeft u wel eens nagedacht over het uitrusten van uw aanhangwagens met hoogwaardige LED verlichting? Neem dan contact op met onze specialisten! Wij helpen u graag om de juiste LED verlichting en bekabeling te kiezen.