LED achterlichten aanhangwagen? Let op de driehoekreflector!

In Nederland staan er meer dan 1 miljoen aanhangwagens op kenteken. Dit betekend dat ruim 1 op de 17 personen een aanhangwagen bezit of gebruikt. Het is daarom van grote waarde voor het Nederlandse verkeer dat uw aanhangwagens te voorzien van juiste (LED) verlichting en bijbehorende reflectoren. Een aanhangwagen kent zelf geen motor, vandaar dat er een speciale driehoek reflector moet worden toegevoegd aan de signalering van aanhangwagens. Bekijkt u hier het complete TRALERT® aanbod van aanhanger  LED achterlichten.

Wat is de driehoek reflector en waarom moet deze naast LED achterlichten worden geplaatst?

De driehoek reflector, of anders genoemd: ‘driehoekige reflector’, ‘rode retro reflector’ of gevarendriehoek, is de reflector die verplicht aan de achterzijde van uw aanhanger moet worden geplaatst. In sommige gevallen is de gevarendriehoek ingebouwd in het LED achterlicht of naast de achterlichten los gemonteerd. Geschikte plaatsen voor een driehoek reflector zijn onder andere de achterklep, achterbumper of het spatscherm van uw aanhangwagen.

Rode retro reflector achterzijde Aanhangwagen


VRF-410R: Driehoek reflector Rood met schroefmontage. Praktisch toepasbaar op alle aanhangwagens. Eenvoudig te monteren door bestaande schroefbevestiging.


Bekijk reflector
Rode retro reflector

Bij het plaatsen van de driehoekreflector op mijn aanhangwagen, waar moet ik op letten?

Bij het plaatsen van rode retro reflectoren op uw aanhangwagens zijn enkele zaken belangrijk. De meest actuele regelgeving kunt u vinden in het APK handboek van de RDW. De rode (gevarendriehoek) retro reflectoren dienen op de aanhangwagen aan de achterzijde te worden bevestigd. Bij de montage van de rode driehoek reflectoren naast uw LED verlichting geldt:

  • Bij montage mag de afstand niet meer zijn dan 0,50 m vanaf het punt van de grootste breedte van de aanhanger zijn;
  • De onderlinge montage afstand tussen de rode driehoek reflectoren op een aanhanger dient niet <0,60 m – <0,40 m te zijn. Dit bij een totale breedte van minder dan 1,30 m
  • De rode retro reflectoren moeten gemonteerd worden op een hoogte van niet minder dan 0,25 m en niet meer dan 0,90 m boven het wegdek.
LED achterlichten Aanhangwagen aansluiten

Welke andere reflectoren dienen er naast aanhanger LED verlichting op aanhangers aanwezig te zijn?

Naast de verplichte driehoekige reflectoren, zijn daarnaast ook aan de voorzijde en zijkanten reflectoren verplicht. Voor de zijkanten zijn oranje (amber) kleurige reflectoren verplicht. Deze zijn vaak verwerkt in LED markeringslichten. Vandaar dat deze reflectoren rechthoekig of rond van aard zijn. Aan de voorzijde is de kleur wit, gelijk aan de kleur van uw koplampen de standaard. Ook deze dienen zichtbaar op de aanhangwagen gemonteerd te worden. Voor alle reflectoren geldt dat vanaf de grond gemeten er tussen de 35 en 90cm hoogte gemonteerd mag worden mits goed zichtbaar.

LED achterlichten aanhangwagen met ingebouwde driehoek reflector, is dit ook een optie?

Uiteraard! steeds meer ziet u LED achterlichten voor aanhangers die al uitgerust zijn met een driehoeksreflector. Als het achterlicht van de aanhangwagen al voorzien is van een driehoek reflector is het onnodig hiernaast nogmaals een rode retro reflector te monteren. U kunt deze dus achterwegen laten. De nieuwe VC-3000 serie bij ons in het assortiment, is bijvoorbeeld een soort achterlicht dat zowel met rechthoek reflector als driehoek reflector wordt geleverd.

LED achterlicht dynamisch knipperlicht met driehoek reflector

Enkel functie lampen of multifunctie achterlicht aanhanger?

Welke keuze je het best kunt maken bij het kiezen van een achterlicht aanhanger, hangt af van je smaak. Veel aanhangerbouwers kiezen ervoor multifunctionele verlichting te gebruiken omdat de ruimte op de achterbumper redelijk beperkt is. Tevens, bespaard het kosten wanneer er niet naast de verlichting nog eens een losse retroreflector moet worden geplaatst. Sommige aanhangerbouwers prefereren echter enkelfunctie lampen uit stijl oogpunt.

LED achterlichten met driehoek reflector voor uw aanhanger, vind u bij TRALERT®

Aanhangers zijn er in alle soorten en maten en om hierbij passende LED achterlichten te vinden kan al een taak op zichzelf zijn. TRALERT® heeft een ruim assortiment achterlichten en reflectoren speciaal voor ongeremde, geremde tandemassers en trailers. Heeft u wel eens nagedacht om uw aanhangwagens uit te voeren met goede kwaliteit LED verlichting? Kom dan in contact met onze specialisten! Wij helpen u graag met het nadenken over een juiste invulling van LED verlichting en bekabeling voor al uw aanhangwagens.

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van LED voertuigverlichting?

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.

Truck en trailerverlichting

TRALERT®, specialist in LED voertuigverlichting

Door onze specialisatie en focus zijn wij in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers in ons vakgebied. Naast het vertegenwoordigen van diverse gerenommeerde fabrikanten voor de Europese markt produceert TRALERT® inmiddels diverse verlichtingsproducten in eigen beheer.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.