Wat is een retroreflector en hoe werkt het?

In de wereld van voertuigverlichting speelt de retroreflector een onmisbare rol. Dit component zorgt ervoor dat het licht van bijvoorbeeld koplampen direct terugkaatst naar de bestuurder. Dit verhoogt de zichtbaarheid en daarmee de veiligheid op de weg aanzienlijk. Als je dus met je auto rijdt en uw koplampen schijnen op een ander voertuig of object met een retroreflector, dan stuurt die retroreflector het licht meteen terug naar u. Hierdoor zie u het andere voertuig of object veel beter.

De retroreflectoren in voertuigverlichting gebruiken vaak geavanceerde materialen zoals glas of speciale kunststoffen. Deze materialen zijn zo ontwikkeld dat ze het licht met hoge nauwkeurigheid terug kunnen sturen naar de lichtbron. Het resultaat? Een aanzienlijk verbeterde zichtbaarheid en veiligheid, vooral in situaties met beperkt licht zoals ’s nachts of bij slecht weer.

Verschillende soorten reflectoren

Er zijn verschillende soorten reflectoren. Bij kleuren denkt u snel aan

  1. Wit: Gebruikt voor de voor- en zijkanten van voertuigen. Ze geven de contouren van het voertuig aan en vergroten de zichtbaarheid van voren en opzij.
  2. Rood: Overwegend geplaatst aan de achterkant van het voertuig. Ze duiden de achterkant van het voertuig aan en kunnen ook worden gebruikt op aanhangwagens.
  3. Oranje (Amber): Wordt vaak gebruikt voor knipperlichten en kan ook aan de zijkant van het voertuig zitten om de breedte aan te duiden.

Als u aan vormen denkt en aan de taken er van zijn de populairste:

Vormen

  1. Rechthoekig / Vierkant: Deze vorm is gebruikelijk voor het markeren van de achterkant en zijkanten van voertuigen, inclusief vrachtwagens en aanhangwagens.
  2. Rond: Deze worden vaak gebruikt als zijreflectoren en soms als extra achter reflectoren.
  3. Driehoekig: Voornamelijk gebruikt om aan te geven dat een voertuig langzaam beweegt. In sommige landen is dit verplicht voor bepaalde soorten voertuigen, zoals tractoren.
  4. Strook: Dit type kan worden toegepast op de randen van een voertuig, zoals een vrachtwagen of aanhangwagen, om de contouren beter zichtbaar te maken.

Zijn retroreflectoren verplicht?

In veel Europese landen zijn retroreflectoren verplicht op bepaalde soorten voertuigen. De specifieke eisen kunnen variëren afhankelijk van het type voertuig, de omvang en het gebruik. Zo zijn er doorgaans striktere eisen voor zwaardere en grotere voertuigen zoals vrachtwagens en bussen dan voor personenauto’s. Over het algemeen zijn rode retroreflectoren vereist aan de achterkant van het voertuig, en witte of amberkleurige aan de voorkant en zijkanten.

Deze reflectoren moeten conform de lokale en internationale regelgeving zijn en vaak moeten ze een bepaald keurmerk hebben om te garanderen dat ze voldoen aan de veiligheidsnormen. In de Europese Unie moeten retroreflectoren bijvoorbeeld voldoen aan de ECE-regelgeving.