Retroreflector

Betekenis: Retroreflector

Wat is een retroreflector?

Wat is een retroreflector en wat is het verschil met een ‘normale’ reflector? Laten we beginnen met uit te leggen wat een reflector inhoudt. Een reflector geeft zelf namelijk geen licht, het reflecteert het licht alleen maar. Het wordt in veel verschillende situaties gebruikt. Een retroreflector is een bepaald type reflector dat je vooral in het verkeer tegen kan komen. Op verschillende voertuigen, zoals aanhangers, is het gebruik maken van een retroreflector zelfs verplicht. Het geen dat de retroreflector zo bijzonder maakt ten opzichte van andere reflectoren is dat deze het licht in exact dezelfde richting weerkaatst. Wanneer je licht in een spiegel schijnt zal deze het licht in de hoek van inval de andere kant op weerkaatsen. Een retroreflector zorgt ervoor dat het licht in de zelfde richting weerkaatst wordt. Dat is ook de reden waarom deze in het verkeer gebruikt wordt aangezien dat daar erg belangrijk is.

Verschillende vormen

Er zijn veel manieren om het licht in dezelfde richting te weerkaatsen. De één ingewikkelder dan de andere met allemaal hetzelfde doel. In plaats van vanuit de invalshoek door te reflecteren het licht om laten draaien. Eén van die manieren kun je bijvoorbeeld terugvinden bij de reflector van een fiets. Deze bestaat namelijk uit een reflector met heel veel kleine halve kubusjes. Afhankelijk van de invalshoek weerkaatst het licht in de halve kubus in één keer terug of via een extra weerkaatsing weer terug naar de lichtbron.

Retroreflectoren bij TRALERT®

In het verkeer is het gebruik van een retroreflector erg belangrijk omdat verkeersborden of andere voertuigen goed zichtbaar moeten zijn. Op sommige voertuigen is het zelfs verplicht. Daarom kun je bij TRALERT® ook verschillende retroreflectoren terugvinden in het assortiment reflectoren. De kleuren die bij voertuigen voorkomen zijn wit, amber en rood. Wit voor de voorzijde van het voertuig, amber voor de zijkanten en rood voor de achterzijde. Het maakt dus niet uit vanuit welke hoek je de reflectoren verlicht. Het licht zal altijd in jouw richting weerkaatst worden.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.