Wat is amber kleur?

Met Amber bedoelen we een specifieke kleur van licht die neigt naar oranje-geel. Het is een kleur die gebruikt wordt om aandacht te trekken zonder te verblinden. De golflengte van het licht is zodanig dat het zeer zichtbaar is, zelfs in minder ideale weersomstandigheden zoals mist of hevige regen.

De naam van de amberkleur is afgeleid van barnsteen, een natuurlijk hars afkomstig van naaldbomen. Wanneer licht door barnsteen straalt, reflecteert het een schitterende kleur die ergens tussen geel en oranje in zweeft.

Amber kleur

Amber kleur
KleurcoördinatenParametersWaarden
RGB(r, g, b)(255, 191, 0)
CMYK(c, m, y, k)(0%, 25%, 100%, 0%)
HSV(t, v, i)(44°, 100%, 100%)
Hex#FFBF00

Hoe werkt Amber verlichting?

Amber is te vergelijken met de oranje kleur. Het is simpelweg vaktaal. Je ziet het vaak als knipperlicht in auto’s en andere voertuigen. Het is speciaal omdat het goed zichtbaar is, ook als het mistig of regenachtig is. in veel moderne voertuigen wordt LED-technologie gebruikt. LED staat voor ‘Light Emitting Diode’, wat een heel klein lampje is dat licht geeft als er stroom doorheen loopt. Deze LED’s kunnen verschillende kleuren hebben, waaronder Amber. Ze zijn geliefd omdat ze weinig energie gebruiken en heel lang meegaan. Dus, als je een knipperlicht aanzet of een waarschuwingslicht ziet, is de kans groot dat het een Amber LED-lampje is dat aan het werk is. Het helpt om je veilig te houden op de weg omdat het zo goed opvalt, maar niet verblindend is.

Welke lampen zijn amber gekleurd?

Naast de stoplichten kun je de kleur veel meer tegenkomen op de openbare weg. Binnen het assortiment LED verlichting van TRALERT® zijn er verschillende lampen amber gekleurd. De meeste LED zwaailampen hebben de kleur maar ook verschillende LED markeringslichten en reflectoren. In het geval van de markeringslichten en de reflectoren mag je de kleur niet zomaar op elke zijde van het voertuig gebruiken. Hier gelden strenge eisen voor om de verkeersveiligheid te kunnen waarborgen. Aan de kleuren van de verlichting is namelijk te zien welke zijde van het voertuig je ziet. Een witte kleur moet altijd aan de voorzijde van een voertuig. De rode kleur moet altijd aan de achterzijde van een voertuig. De amber gekleurde markeringslichten en reflectoren moet je altijd aan de zijkant van het voertuig bevestigen. Zo kunnen andere weggebruikers goed inschatten welke zijde van een voertuig ze zien.