Amber

Betekenis: Amber

Wat is amber?

Wanneer je op zoek bent naar verlichting ben je de term amber ongetwijfeld wel eens tegengekomen. Zeker als het gaat om verlichting dat in het verkeer wordt gebruikt. Amber is te vergelijken met de oranje kleur. Het is simpelweg vaktaal. Wanneer je bij de kleur van een lamp de term amber ziet staan weet je dus dat het gaat om de oranje kleur die je vaak in en rondom het verkeer ziet.

Waar komt de naam vandaan?

De term is dus vaktaal maar waar komt het vandaan. Amber komt niet uit het Nederlands, het is namelijk een woord uit de Engelse taal die gewoon gebruikt wordt. De vertaling van het woord is barnsteen. Barnsteen is een fossiele hars die afkomstig is uit naaldbomen. Dit hars is in de loop van de tijd versteend. Die stenen noemt men barnsteen. De kleur van de stenen is, je raadt het al, oranje. De kleur zie je onder andere terug in de stoplichten.

Welke lampen zijn amber gekleurd?

Naast de stoplichten kun je de kleur veel meer tegenkomen op de openbare weg. Binnen het assortiment LED verlichting van TRALERT® zijn er verschillende lampen amber gekleurd. De meeste LED zwaailampen hebben de kleur maar ook verschillende LED markeringslichten en reflectoren. In het geval van de markeringslichten en de reflectoren mag je de kleur niet zomaar op elke zijde van het voertuig gebruiken. Hier gelden strenge eisen voor om de verkeersveiligheid te kunnen waarborgen. Aan de kleuren van de verlichting is namelijk te zien welke zijde van het voertuig je ziet. Een witte kleur moet altijd aan de voorzijde van een voertuig. De rode kleur moet altijd aan de achterzijde van een voertuig. De amber gekleurde markeringslichten en reflectoren moet je altijd aan de zijkant van het voertuig bevestigen. Zo kunnen andere weggebruikers goed inschatten welke zijde van een voertuig ze zien.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.