Wanneer je een nieuwe aanhanger hebt gekocht, dan kun je er niet om heen; aanhanger verlichting. Om de veiligheid op de openbare weg te kunnen waarborgen, is het van groot belang dat jouw aanhanger is voorzien van hoogwaardige verlichting welke jou niet in de steek laat wanneer je bijvoorbeeld in het donker op de snelweg rijdt. In deze blog zullen we jou meenemen in de regels die gelden voor verlichting op een aanhanger. Hierin zullen we bespreken welke verlichting volgens de wet verplicht is, welke categorieën verplicht zijn en welke categorieën optioneel toepasbaar zijn op jouw aanhangwagen.

Verlichting aanhangwagen wetgeving

Aan welke eisen moet de verlichting van een aanhanger voldoen volgens de wetgeving op de openbare weg? Het definitieve antwoord op deze vraag is opgesteld door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en is te vinden in het reglement van voertuigen, Artikel 5.12.51.

Verlichtingseisen aanhanger en verwisselbare getrokken machines

De verlichtingseisen op een aanhanger moeten aan de volgende eisen voldoen;

  • Twee lampen aan de voorkant van de aanhangwagen, indien het voertuig breder is dan 1600m;
  • Richtingaanwijzers aan beide achterzijdes, zowel links- als rechtsachter;
  • Achterlichten aan zowel de linker- als rechterkant;
  • Remlichten aan zowel de linker- als rechterachterkant;
  • Kentekenplaat verlichting om ervoor te zorgen dat de kentekenplaat in het donker goed zichtbaar is;
  • Twee witte retroreflectoren aan de voorzijde van het voertuig, indien het voertuig na 31 december 1997 in gebruik is genomen;
  • Amber/oranje zijmarkeringslichten aan de lange zijde van het voertuig;
  • Twee rode retroreflectoren aan de achterzijde van het voertuig;
  • Een reflectordriehoek aan de achterzijde van de aanhanger;
  • Twee markeringslichten die zichtbaar zijn aan de voorzijde en twee die zichtbaar zijn aan de achterzijde van het voertuig, indien het voertuig na 31 december 1997 in gebruik is genomen en breder is dan 2,10 m, dan wel voor 1 januari 1998 in gebruik is genomen en breder is dan 2,60 m;
  • Eén achteruitrijlicht indien het voertuig na 31 december 2012 in gebruik is genomen;
  • Lijnmarkering aan de achterzijde, indien het voertuig breder is dan 2,10m, na
    31 december 2012 in gebruik is genomen en de som van de toegestane aslasten meer bedraagt dan 3.500 kg; hierbij is Aanvullende permanente eisen, artikel 153, van toepassing;
  • Lijnmarkering aan de zijkant indien het voertuig langer is dan 6,00m, na 31 december 2012 in gebruik is genomen en de som van de toegestane aslasten meer bedraagt dan 3.500 kg; hierbij is aanvullende permanente eisen, artikel 153, van toepassing.
Eisen verlichting aanhangwagen

Is kentekenverlichting op een aanhanger verplicht?

Wanneer je je met een aanhanger op de openbare weg bevindt, dan ben je volgens de regels voor verlichting op een aanhanger verplicht om je aanhangwagen uit te rusten met kentekenverlichting. Deze vorm van verlichting, ook wel nummerplaatverlichting genoemd, zorgt ervoor dat de nummerplaat van jouw aanhanger goed zichtbaar is in het donker. Hierbij is het van belang dat de LED kentekenverlichting het nummerbord in het donker zichtbaar/leesbaar maakt van een afstand van 20 meter. Voor zowel Nederland als België geldt dat kentekenverlichting verplicht is op een aanhanger. Daarnaast behoort dit ook tot de algemene verlichtingseisen aanhanger van de APK-keuring.

Wanneer je je niet aan deze regels houdt, door bijvoorbeeld foutieve of geen kentekenverlichting op jouw aanhanger te monteren, dan kan dit jou een bekeuring opleveren. In het assortiment van TRALERT® hebben we ook combinatie achterlichten waar de kentekenverlichting al zit ingebouwd.

Zijverlichting aanhanger verplicht

Is zijverlichting op een aanhanger verplicht?

Zoals hierboven al reeds beschreven, is het verplicht om zijmarkeringslichten op jouw aanhanger te monteren indien het voertuig na 31 december 1997 in gebruik is genomen en langer is dan 6,00m. Hierbij zijn de aanvullende permanente eisen van het RDW van kracht. In deze aanvullende eisen staat het volgende.

Waar moeten de zijmarkeringslichten zijn aangebracht op het voertuig?

Volgens de regels voor verlichting op een aanhanger moeten de zijmarkeringslichten aangebracht worden aan elke zijkant van de aanhanger. Deze moeten op de volgende wijze op de aanhanger geplaatst worden.

Plaatsing zijmarkeringslichten:

Indien het voertuig langer is dan 6,00m, dan moet er één zijmarkeringslicht en één retroreflector op de aanhanger gemonteerd worden. Deze montage vindt plaats in het middelste derde gedeelte van het voertuig. Verder is het van belang dat de onderlinge afstand tussen de zijverlichting en de retroreflectoren niet meer dan 4,00m bedraagt. Daarnaast mag de afstand van het meest naar voren gelegen zijmarkeringslicht en de retroreflector tot de uiterste voorzijde van het voertuig niet meer dan 4,00 meter bedragen. Als laatste is het van belang dat de afstand tussen het meest naar achteren gelegen zijmarkeringslicht en de meest naar achteren gelegen retroreflector tot de uiterste achterzijde van het voertuig niet meer dan 1,00m bedraagt.

Hierop geldt de uitzondering dat wanneer het voertuig niet langer is dan 6m, ook wel kaal chassis genoemd, zich bij verdeling van de lengte van het voertuig in drie gelijke delen, één zijmarkeringslicht op het voorste derde gedeelte en één zijmarkeringslicht op het achterste derde gedeelte van de lengte van het voertuig bevinden. In deze situatie voldoet één aanwezig zijmarkeringslicht ook.

Verder moeten de zijmarkeringslichten en de ambergele retroreflectoren aangebracht worden op een hoogte van niet minder dan 0,25m en niet meer dan 1,5m boven het wegdek. Indien het in verband met de constructie van het voertuig niet mogelijk is, dan mogen de zijmarkeringslichten aangebracht worden op een hoogte van meer dan 1,5m. Echter, mogen deze niet hoger geplaatst worden dan 2,10m boven het wegdek.

Is een mistachterlicht verplicht op een aanhanger?

Afhankelijk van het type aanhanger dat je hebt, zijn de regels rondom het hebben van een mistlicht verschillend. Zo wijken de regels van aanhangwagens tot 750kg af van de regels voor aanhangwagens die zwaarder zijn dan 750kg (eigen kenteken). Onderstaand worden de regels rondom de verlichting voor de aanhanger verder toegespitst.

Regels verlichting aanhanger bij aanhangwagens tot 750kg

Volgens de regels verlichting voor aanhangers tot 750kg moeten aanhangers vanaf 1 juli 2006 zijn voorzien van één of twee mistachterlichten. Dit geldt voor alle aanhangwagens, ongeacht het bouwjaar. Op deze regel geldt een enkele uitzondering, namelijk dat wanneer het trekkende voertuig geen mistachterlicht heeft, dat dan de aanhangwagen geen mistachterlicht nodig heeft.

Regels verlichting aanhanger bij aanhangwagens met meer dan 750kg

De categorie aanhangwagens die een hoger toegestane maximum massa hebben van 750kg en dus voorzien zijn van een eigen kenteken, moeten minimaal één of twee mistachterlichten gemonteerd op het voertuig hebben. Dit geldt alleen als ze na 31 december 1997 zijn gebouwd. Wanneer de aanhanger voor deze tijd is gebouwd gelden er andere aanhanger verlichting regels. In dit geval hoeft de aanhanger niet standaard voorzien te zijn van een mistachterlicht.

Welke kleur is een mistachterlicht voor een aanhanger?

Het mistachterlicht is rood van kleur en zit meestal aan de linkerkant van de aanhanger gemonteerd. Het mistachterlicht is een zeer felle lamp met als doel om goed zichtbaar te zijn op de openbare weg wanneer er dikke mist te zien is. De rode felle kleur van het mistachterlicht zorgt ervoor dat jouw aanhanger ook met slechte weersomstandigheden goed zichtbaar is.

Aan welke kant moet het mistlicht achter gemonteerd worden op een aanhanger?

Over het algemeen is het zo dat wanneer een aanhanger beschikt over één mistachterlicht, dat deze geplaatst wordt in het midden of links van het midden aan de achterzijde van het voertuig. Wanneer de aanhanger beschikt over twee mistachterlichten, dan worden deze links- en rechtsachter op het voertuig geplaatst.

Is contourverlichting volgens de regels rondom verlichting op aanhanger verplicht?

Het hebben van contourverlichting op een aanhanger is verplicht onder bepaalde omstandigheden. Voordat we verder induiken om welke contourverlichting het gaat en welke regels hierbij gelden, is het goed om een andere vraag eerder te beantwoorden. Wat is contourverlichting? Contourverlichting is een synoniem voor LED markeringslichten. Deze categorie LED verlichting op een aanhanger komt voor aan de voor-, zij- en achterzijde van de aanhanger. Wanneer we het hebben over de wettelijke eisen van contour verlichting op een aanhanger, dan gelden de volgende regels.

Contourverlichting op voor- en achterzijde van de aanhanger

Voor aanhangwagens breder dan 2.10 meter geldt dat zowel aan de voor als achterzijde van de aanhanger twee markeringslichten gemonteerd moeten worden. Zoals normaal gesproken geldt ook hier dat de kleur van de voorzijde van de aanhanger wit moet zijn en de kleur van de LED markeringslichten aan de achterzijde rood.

Contourverlichting aan de zijkant van de aanhanger

Aan de zijkant van de aanhanger moeten oranje/ambergele LED markeringslichten geplaatst worden, indien de aanhangwagen langer is dan zes (6) meter.

Regels verlichting aanhanger

Welke reflectoren zijn verplicht op een aanhanger?

Reflectoren hebben als doel om naast verlichting de aanhanger op een andere manier beter zichtbaar te maken. Ook kunnen andere weggebruiker met behulp van reflectoren beter inschatten hoe breed en hoe lang de aanhanger is. Zo kan het voorkomen dat dit op een donkere weg niet altijd even goed zichtbaar is. Voor iedere aanhangwagen gelden verplichtingen voor reflectoren.

Verplichte reflectoren op een aanhanger:

  • Twee (2) witte reflectoren aan de voorkant (niet driehoekig). Deze reflectoren moeten minimaal 250mm en maximaal 900mm van de grond gemonteerd worden;
  • Eén (1) oranje/gele reflector aan beide zijkanten van de aanhanger (niet driehoekig). Ook bij deze reflectoren geldt dat deze minimaal 250mm en maximaal 900mm van de grond gemonteerd moeten worden. Daarnaast geldt hierbij als extra regel voor verlichting op aanhanger dat de reflectoren niet meer dan één meter verwijderd zijn van de achterzijde. Ook geldt dat er niet meer dan drie meter afstand mag zitten tussen de reflectoren aan de zijkant.
  • Twee (2) rode reflectoren aan de achterkant. De rode reflectoren moeten minimaal 350mm hoog gemonteerd zijn vanaf de grond en mogen niet hoger zijn dan 1500mm. Voor de verdeling van de reflectoren geldt dat er minimaal 600mm tussen moet zitten. Voor aanhangwagens die smaller zijn dan 1300mm geldt dat er minimaal 400mm tussen de beide reflectoren moet zitten.

Wanneer je jouw aanhanger nog beter zichtbaar wilt maken, dan is het ook mogelijk om extra reflectoren op de aanhangwagen te monteren. Dit is niet verplicht volgens de regels voor verlichting op een aanhanger, maar zeker wel mogelijk. Wel is het sterk aan te raden om de juiste afstanden te gebruiken. Hier wordt over het algemeen niet heel streng op gecontroleerd, maar het is wel goed om je aan de regels te houden. Naast reflectoren heb je ook reflecterende tape. Dit ziet er mooi uit op een aanhanger en kan daarnaast zorgen voor een nog betere zichtbaarheid.

Soorten reflectoren op een aanhanger

Reflectoren zijn er in verschillende afmetingen en vormen. De vorm van reflectoren is belangrijk omdat deze verschillende functies bevat. Daarnaast is het van belang om de juiste reflector op de juiste plek te monteren. Reflectoren zien we voornamelijk terug in drie vormen, namelijk rond, rechthoek en driehoek. De ronde en rechthoekige reflectoren worden geleverd in verschillende kleuren. Zo wordt de ronde reflector geleverd in de kleuren rood, oranje/geel en wit, de rechthoeksreflector is verkrijgbaar in de kleuren oranje/geel en wit en de verplichte driehoeksreflector wordt enkel gemaakt in de kleur rood. Bij sommige LED lampen uit ons assortiment zit de reflector al ingebouwd. Neem bijvoorbeeld de VC-2000 of de VC-2701B5CAN.

Breedteverlichting aanhanger verplicht?

LED breedtelampen op aanhangwagens tot een maximale breedte van 1,6m zijn niet verplicht volgens de regels voor verlichting op aanhanger. Wel is het van belang om bij deze categorie aanhangers de breedte van de aanhanger op een andere manier aan te duiden. Dit doen we door middel van de reflectoren die hierboven beschreven zijn. Wanneer een aanhanger breder is dan 1,6m, dan zijn breedtelampen wel verplicht op een aanhanger.

Aanhanger verlichting aansluiten: hoe gaat dat in zijn werking?

In deze bovenstaande blog heb je alles kunnen lezen over de verschillende regels die gelden bij verlichting op een aanhanger. Naast het hebben van verlichting is het ook van groot belang om deze op de juiste manier aan te sluiten. Zo zijn er verschillende soorten kabels en aansluitingen die hierbij van toepassing zijn. Wil je meer weten over het aansluiten van aanhanger verlichting? En de bijhorende aansluitschema’s? Lees dan ons andere artikel over aanhanger verlichting.

Meer informatie aanvragen? Wij helpen je graag verder

Bij TRALERT® zijn we continu bezig met het schrijven van nieuwe relevante informatie uit de branche. Als leverancier van LED voertuigverlichting staat service en kwaliteit bij ons hoog in het vaandel. Daarnaast streven wij ernaar om als specialist altijd als eerste te komen met de nieuwe regels rondom verlichting. Wanneer je bepaalde informatie in onze artikelen mist, dan horen we dat graag. Zo gaan we graag het gesprek aan om jouw vragen te beantwoorden.

Heb je vragen over ons assortiment of ben je op zoek naar specifieke LED verlichting voor jouw aanhanger? Neem dan gerust contact op met onze technische deskundigen. Zij helpen je graag bij het vinden van de juist LED verlichting voor jouw voertuig.

De keuze van TRALERT®

Als u op zoek bent naar verlichting voor uw aanhanger, raden wij u deze complete set van TRALERT® aan. De set omvat achterlichten, markeringslichten, kentekenverlichting en breedtelampen, waardoor u niet alleen veilig de weg op kunt, maar ook stijlvol met onze zorgvuldige keuze.

Better Light Work Safer!

Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart