Verlichting op uw aanhanger correct aansluiten? Vooral de pinbezetting en verschillende soorten aansluitingen zoals de 7-polige en 13-polige stekker zijn hierbij van belang. Hoe dit precies zit laten we zien met behulp van het aanhanger stekker schema.

In dit blog vindt u:  

 • Een heldere uitleg aan de hand van de verschillende aansluitschema’s 
 • Stap-voor-stap uitleg bij het veilig en efficiënt installeren van de aanhangerverlichting


Aanhanger verlichting aansluiten – met een 7 polige stekker

Op onderstaande afbeelding ziet u het 7 polige stekker aansluitschema. Op deze afbeelding staan alle zeven verschillende functies beschreven.

Aansluitschema 7 polige stekker

Aansluitschema verlichting aanhanger stekker/stekkerdoos 7-polig universeel 12 volt.

 1. Aansluiting/Pool 1 (kleur: geel): Richtingaanwijzer links;
 2. Aansluiting/Pool 2 (kleur: blauw/bruin): Mistachterlicht;
 3. Aansluiting/Pool 3 (kleur: wit): Massa (t.b.v. contacten 1 t/m 7);
 4. Aansluiting/Pool 4 (kleur: groen): Richtingaanwijzer rechts;
 5. Aansluiting/Pool 5: (kleur bruin): Achterlicht/breedtelicht en nummerplaat rechts;
 6. Aansluiting/Pool 6: (kleur rood): Remlichten;
 7. Aansluiting/Pool 7: (kleur zwart): Achterlicht/breedtelicht links.

Zoals de naam al deels verraad, bestaat de 7-polige stekker uit zeven verschillende aansluitingen. Op de onderstaande afbeelding worden deze aansluitingen aangeduid met verschillende kleuren. Aan de hand van deze kleuren, in combinatie met bij onderstaande informatie kunt u verlichting van uw aanhanger gemakkelijk aansluiten.

Het verschil tussen een 7-polige en 13-polige stekker

In de markt van aanhanger verlichting kennen we drie soorten aansluitschema’s, namelijk het schema voor de 7-polige stekker, de 13-polige Jaeger stekker en de 13-polige Multicon stekker. Voordat we hierop verder gaan is het van belang om het onderscheid tussen de 7-polige en de stekkerdoos met 13 polen even toe te lichten.

Het verschil tussen de twee stekkers is dat de stekker met 13 polen over meer aansluitingen (en dus functionaliteiten) beschikt. Een 7-polige stekker voorziet het voertuig slechts van de basisverlichting, zoals knipperlichten en remlichten. De stekker met 13 polen daarentegen voorziet het voertuig van meerdere functies van stroom.

7-polige stekker aansluiten

De 7-polige stekker variant is geschikt voor minder complexe trekobjecten, zoals bijvoorbeeld een fietsendrager, aanhanger, boottrailer of paardentrailer. Met behulp van de 7-polige stekker is het mogelijk om de basisverlichting op uw trekobject aan te sluiten. Hierbij kunt u denken aan de basisverlichting binnen de categorie LED achterlichten (mistlichten, knipperlichten en remlichten). Ondanks dat de stekkerdoos met 13 polen uitgebreider is, voldoet de 7-polige stekker nog steeds volledig aan de gestelde normen.

13-polige stekker aansluiten

Deze variant stekker kan gezien worden als de grote broer van de 7-polige stekker. Zo is de stekker met 13 polen bedoeld voor de complexere trekobjecten. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een caravan, geavanceerde aanhanger, grote boottrailer of grote paardentrailer. Net zoals de 7-polige stekker variant wordt ook deze stekker aangesloten op uw auto. U kunt de stekker aansluiten op de aanhanger door de stekker in de koppeling onder de trekhaak te steken.

De extra polen op een 13 polige stekker worden onder meer gebruikt voor achteruitrijverlichting, als extra constante stroom en als schakelstroom met massa. Deze extra constante stroom kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de koelkast van uw caravan, het opladen van uw accu of het elektrisch open en dicht maken van uw aanhangerbak. Wanneer u één van deze functies nodig heeft, dan raden wij sterk aan om de 13-polige stekker boven de 7-polige stekker te verkiezen.

Aanhanger verlichting aansluiten – met een 13 polige Jaeger stekker:

Voor het 13 polige stekker aanhanger schema, zie de onderstaande afbeelding. Op deze afbeelding staan alle dertien functies van de Jaeger stekker beschreven. Met behulp van dit schema kunt u de verlichting op de aanhanger aansluiten.

Aansluitschema verlichting aanhanger stekker/stekkerdoos 13-polig universeel 12 volt.

Aansluitschema 13 polige stekker

Een 13 polige stekker aansluiten gaat heel gemakkelijk aan de hand van bovenstaand aansluitschema. Zoals op de afbeelding te zien, bestaat deze stekkerdoos uit dertien verschillende aansluitingen. Net zoals hierboven, zullen we ook de verschillende stekkers uit de stekkerdoos met 13 polen stekker onderstaand toelichten. Voor de visuele denker hebben we ook een afbeelding toegevoegd om het complete plaatje in één overzicht te kunnen schetsen. Met behulp van dit schema kunt u de verlichting op de aanhanger correct aansluiten.

Dertien aansluitingen 13-polige stekker (Jaeger)

 1. Aansluiting/Pool 1 (kleur: geel): Richtingaanwijzer links;
 2. Aansluiting/Pool 2 (kleur: blauw): Mistachterlicht;
 3. Aansluiting/Pool 3 (kleur: wit): Massa (t.b.v. contacten 1 t/m 8);
 4. Aansluiting/Pool 4 (kleur: groen): Richtingaanwijzer rechts;
 5. Aansluiting/Pool 5: (kleur bruin): Achterlicht/breedtelicht en nummerplaat rechts;
 6. Aansluiting/Pool 6: (kleur rood): Remlichten;
 7. Aansluiting/Pool 7: (kleur zwart): Achterlicht/breedtelicht links;
 8. Aansluiting/Pool 8: (kleur grijs): Achteruitrijverlichting;
 9. Aansluiting/Pool 9: (kleur bruin/blauw): Permanente stroomdraad binnenverlichting;
 10. Aansluiting/Pool 10: (kleur bruin/rood): Laadkabel voor caravanaccu/koelkast;
 11. Aansluiting/Pool 11: (kleur wit/rood): Geen bestemming (eventueel massa);
 12. Aansluiting/Pool 12: (-): Geen bestemming;
 13. Aansluiting/Pool 13: (zwart/wit): Massa (t.b.v. contacten 9 t/m 12).

Aanhanger verlichting aansluiten met een 13 polige Multicon West stekker:

Op onderstaande afbeelding staan alle dertien functies van de Multicon West stekker beschreven. Met behulp van dit schema kunt u de verlichting op de aanhanger aansluiten op een goede manier.

Aansluitschema-13-polige-stekker-multicon-west

Dertien aansluitingen 13-polige stekker (Multicon West)

 1. Aansluiting/Pool 1 (kleur: geel): Richtingaanwijzer links;
 2. Aansluiting/Pool 2/54G (kleur: blauw): Mistachterlicht;
 3. Aansluiting/Pool 3/31 (kleur: wit): Massa (t.b.v. contacten 1 t/m 8);
 4. Aansluiting/Pool 4/R (kleur: groen): Richtingaanwijzer rechts;
 5. Aansluiting/Pool 5/58R: (kleur bruin): Achterlicht/breedtelicht en nummerplaat rechts;
 6. Aansluiting/Pool 6/54: (kleur rood): Remlichten;
 7. Aansluiting/Pool 7/68L: (kleur zwart): Achterlicht/breedtelicht links;
 8. Aansluiting/Pool 8: (kleur grijs): Achteruitrijverlichting;
 9. Aansluiting/Pool 9: (kleur bruin/blauw): Permanente stroomdraad binnenverlichting;
 10. Aansluiting/Pool 10: (kleur bruin/rood): Laadkabel voor caravanaccu/koelkast;
 11. Aansluiting/Pool 11: (kleur wit/rood): Geen bestemming (eventueel massa);
 12. Aansluiting/Pool 12: (-): (eventueel werklampen);
 13. Aansluiting/Pool 13: (zwart/wit): Massa (t.b.v. contacten 9 t/m 12).

Het verschil tussen de 13-polige Jaeger stekker en de 13-polige Multicon stekker

Binnen de 13-polige stekkers bestaan er twee verschillende systemen, namelijk het Jaeger en Multicon West systeem. Bij het aansluiten van een 13 polige stekker is het goed om te weten dat de twee stekkers verschillende polen hebben. Om die reden lichten we de beide stekkers onderstaand even toe.

Jaeger 13 polige stekker

De nieuwe ‘standaard’ stekker is de Jaeger stekker. Deze stekker is uitgevoerd met een bajonetaansluiting. Hierdoor zit de stekker stevig vast aan de stekkerdoos en zal deze niet los trillen tijdens het rijden. De bajonetaansluiting is een gewaardeerde aansluiting, omdat deze het aantal storingen tijdens het rijden aanzienlijk verkleint.

Het aansluiten van de Jaeger stekker met 13 polen is zeer eenvoudig. Zo steekt u de Jaeger stekker met een hoek van 90 graden naar links in de stekkerdoos. In deze situatie steekt het bevestigingsblokje naar onderen. Wanneer deze in de stekkerdoos zit, draait u de stekker een kwartslag met de klok mee. Vervolgens draait u hem de stekkerdoos in en zit de bajonetaansluiting vast. Wanneer u de Jaeger stekker met 13 polen wil aansluiten op een 7 polige stekkerdoos, dan is dit mogelijk met een verloopadapter.

Multicon West 7/13 polige stekker

Naast de ‘standaard’ 13 polige stekker is er ook nog een ander model, genaamd de Multicon West stekker. Deze stekker past zowel in de 7 polige- als de 13 polige stekkerdoos. Dit maakt het Multicon systeem bruikbaar als 7 polige en 13 polige oplossing. Deze Multicon stekker kan van pas komen wanneer uw aanhanger nog gebruik maakt van een oude 7 polige stekker.

Wel is het goed om hierbij te vermelden dat de Multicon stekker niet in een Jaeger stekkerdoos past, en andersom ook niet. Wanneer we kijken naar het gebruik van de beide stekkers, dan valt het op dat de Jaeger stekkers vaker worden gebruikt dan de Multicon West stekkers. Het Multicon West systeem komt dan weer vaker terug bij caravans.

Verschillende verloopstekkers om stekkerdozen met elkaar te verbinden

De meeste voertuigen bevatten tegenwoordig een 13-polige stekkerdoos, terwijl de meeste aanhangwagens en fietsendragers veelal een 7-polige stekker bevatten. Om ervoor te zorgen dat deze vlekkeloos aan elkaar verbonden kunnen worden, maakt u gebruik van een verloopstekker. Verloopstekkers zijn er in verschillende soorten. Onderstaand lichten we de verschillende verloopstekkers uit het assortiment even toe.

Verloop adapter van 13 naar 7 polig

De adapter die een 13-polige stekker naar een 7-polige stekker omzet, functioneert tegengesteld aan de hierboven beschreven situatie. Indien uw voertuig uitgerust is met een 13-polige aansluiting, maakt deze adapter het mogelijk om een 13-polige stekker te koppelen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat in dit geval enkel de functionaliteiten die bij een 7-polige aansluiting horen, actief zullen zijn.

Verloop adapter van 7 naar 13 polig

De verloopstekker van 7 naar 13-polig zorgt ervoor dat u nagenoeg ieder elektronisch product op de connector van uw voertuig kunt aansluiten. Wanneer u bijvoorbeeld een 13-polige caravanaansluiting heeft, maar een 7-polige stekkerdoos, dan kunt u deze met de adapter omzetten. Kortom, de verkoopadapter van 7 polige naar 13-polige stekker is bedoelt om een 13-polige stekker te kunnen gebruiken, wanneer uw auto slechts is uitgerust met een 7-polige stekker.

Het bijpassende product vindt u op ons dealerportaal via de volgende link: Adapter verloop van 7 naar 13-polig.

Veelgestelde vragen over 7-polige en 13-polige stekkers

Bij TRALERT® krijgen we geregeld vragen over de 7-polige en 13-polige stekkerdozen. Onderstaand hebben we deze veelgestelde vragen daarom voor u opgesomd.

Wanneer gebruik ik een 7 polige stekker?

Een 7-polige stekker voorziet slechts in de basisverlichting. Hierbij kunt u denken aan de knipperlichten en remlichten. Een 7-polige stekker is bijvoorbeeld perfect geschikt voor fietsendragers.

Wanneer gebruik ik een 13 polige stekker?

De extra polen van een stekker met 13 polen worden gebruikt wanneer u naast de basisverlichting ook gebruik maakt van onder andere achteruitrijverlichting en het mistachterlicht. Deze twee opties zijn sinds 10 juli 2011 verplicht op aanhangers, caravans, boot- en/of paardentrailers. Sinds 2011 zijn deze voertuigen dan ook standaard uitgerust met een stekkerdoos met 13 polen.

Welke soorten 13 polige stekkers bestaan er?

De 13-polige stekker variant kent twee soorten, namelijk de Jaeger en de Multicon West stekker. Deze worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Van de twee komt de Jaeger stekkerdoos het vaakst voor. Al wordt de Multicon West het meest gebruikt bij caravans.

Meer vragen over de verschillende stekkerdozen of aanhanger verlichting aansluiten?

Staat uw vraag hier bovenstaand niet tussen en bent u wel op zoek naar een passend antwoord? Neem dan gerust eens contact op met onze technische deskundigen. Zij helpen u graag verder met al uw vragen over aanhangerverlichting, het aansluitschema aanhanger en de verschillende aansluitingen die daarbij horen.

Weten hoe het zit met de regelgeving? Lees dan het artikel over de regels voor verlichting op aanhangers.

De keuze van TRALERT®

Als u op zoek bent naar verlichting voor uw aanhanger, raden wij u deze complete set van TRALERT® aan. De set omvat achterlichten, markeringslichten, kentekenverlichting en breedtelampen, waardoor u niet alleen veilig de weg op kunt, maar ook stijlvol met onze zorgvuldige keuze.

Better Light Work Safer!

Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart