januari 12, 2021 Daan Lap

Aanhanger verlichting aansluiten: hoe gaat dat in zijn werking?

Het aansluiten van verlichting op uw aanhanger kan soms erg lastig zijn. Zo zijn er verschillende soorten stekkers en zijn er verschillende soorten aanhangwagens. Daarnaast wilt u natuurlijk kortsluiting voorkomen. Geregeld krijgen wij vragen over het aansluiten van verlichting op aanhangers en daarom hebben we onderstaand de verschillende aansluitschema’s, van de 7-polige stekkerdoos en de 13-polige stekker op en rijtje gezet. Met behulp van de aansluitschema’s is het voor u mogelijk om de verlichting op uw aanhanger zelfstandig aan te sluiten. Verder kunt u met behulp van de aansluitschema’s eventuele fouten zelf ontdekken en oplossen.
Aanhanger verlichting aansluiten

Aanhanger verlichting schema

In de markt van aanhanger verlichting kennen we drie soorten aansluitschema’s, namelijk het schema voor de 7-polige stekker, de 13-polige Jaeger stekker en de 13-polige Multicon stekker. Voordat we hierop verder gaan is het van belang om het onderscheid tussen de 7-polige en de stekkerdoos met 13 polen even toe te lichten.

7-polige stekker

De 7-polige stekker variant is geschikt voor minder complexe trekobjecten, zoals bijvoorbeeld een fietsendrager, aanhanger, boottrailer of paardentrailer. Met behulp van de 7-polige stekker is het mogelijk om de basisverlichting op uw trekobject aan te sluiten. Hierbij kunt u denken aan de basisverlichting binnen de categorie LED achterlichten (mistlichten, knipperlichten en remlichten). Ondanks dat de stekkerdoos met 13 polen uitgebreider is, voldoet de 7-polige stekker nog steeds volledig aan de gestelde normen.

13-polige stekker

Deze variant stekker kan gezien worden als de grote broer van de 7-polige stekker. Zo is de stekker met 13 polen bedoeld voor de complexere trekobjecten. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een caravan, geavanceerde aanhanger, grote boottrailer of grote paardentrailer. Net zoals de 7-polige stekker variant wordt ook deze stekker aangesloten op uw auto. U kunt de stekker aansluiten op uw aanhanger door de stekker in de koppeling onder de trekhaak te steken.

Het verschil tussen een 7-polige en 13-polige stekker

Het verschil tussen de twee stekkers is dat de stekker met 13 polen over meer aansluitingen (en dus functionaliteiten) beschikt. Een 7-polige stekker voorziet het voertuig slechts van de basisverlichting, zoals knipperlichten en remlichten. De 13-polige stekker daarentegen voorziet het voertuig van meerdere functies van stroom.

De extra polen op een 13 polige stekker worden onder meer gebruikt voor achteruitrijverlichting, het mistachterlicht en aanhanger herkenning. Wanneer u één van deze functies nodig heeft, dan raden wij u sterk aan om de 13-polige stekker boven de 7-polige stekker te verkiezen.

Aansluitschema aanhanger 7-polige stekker

Aansluitschema verlichting aanhanger stekker/stekkerdoos 7-polig universeel 12 volt.

Zoals de naam al deels verraad, bestaat de 7-polige stekker uit zeven verschillende aansluitingen. Op de onderstaande afbeelding worden deze aansluitingen aangeduid met verschillende kleuren. Aan de hand van deze kleuren, in combinatie met bij onderstaande informatie kunt u verlichting van uw aanhanger gemakkelijk aansluiten.

Zeven aansluitingen 7-polige stekker

 1. Aansluiting/Pool 1 (kleur: geel): Richtingaanwijzer links;
 2. Aansluiting/Pool 2 (kleur: blauw/bruin): Mistachterlicht;
 3. Aansluiting/Pool 3 (kleur: wit): Massa (t.b.v. contacten 1 t/m 8);
 4. Aansluiting/Pool 4 (kleur: groen): Richtingaanwijzer rechts;
 5. Aansluiting/Pool 5: (kleur bruin): Achterlicht/breedtelicht en nummerplaat rechts;
 6. Aansluiting/Pool 6: (kleur rood): Remlichten;
 7. Aansluiting/Pool 7: (kleur zwart): Achterlicht/breedtelicht links.
Aansluitschema aanhanger 7 polige stekker

Aansluitschema aanhanger 7 polige stekker

Aansluitschema aanhanger 13-polige stekker

Aansluitschema verlichting aanhanger stekker/stekkerdoos 13-polig universeel 12 volt.

Deze stekkerdoos bestaat uit dertien verschillende aansluitingen. Net zoals hierboven, zullen we ook de verschillende stekkers uit de stekkerdoos met 13 polen stekker onderstaand toelichten. Voor de visuele denker hebben we ook een afbeelding toegevoegd om het complete plaatje in één overzicht te kunnen schetsen.

Dertien aansluitingen 13-polige stekker (Jaeger)

 1. Aansluiting/Pool 1 (kleur: geel): Richtingaanwijzer links;
 2. Aansluiting/Pool 2 (kleur: blauw): Mistachterlicht;
 3. Aansluiting/Pool 3 (kleur: wit): Massa (t.b.v. contacten 1 t/m 8);
 4. Aansluiting/Pool 4 (kleur: groen): Richtingaanwijzer rechts;
 5. Aansluiting/Pool 5: (kleur bruin): Achterlicht/breedtelicht en nummerplaat rechts;
 6. Aansluiting/Pool 6: (kleur rood): Remlichten;
 7. Aansluiting/Pool 7: (kleur zwart): Achterlicht/breedtelicht links;
 8. Aansluiting/Pool 8: (kleur grijs): Achteruitrijverlichting;
 9. Aansluiting/Pool 9: (kleur bruin/blauw): Permanente stroomdraad binnenverlichting;
 10. Aansluiting/Pool 10: (kleur bruin/rood): Laadkabel voor caravanaccu/koelkast;
 11. Aansluiting/Pool 11: (kleur wit/rood): Geen bestemming (eventueel massa);
 12. Aansluiting/Pool 12: (-): Geen bestemming;
 13. Aansluiting/Pool 13: (zwart/wit): Massa (t.b.v. contacten 9 t/m 12).
Aansluitschema aanhanger Jaeger 13 polige stekker

Aansluitschema aanhanger Jaeger 13 polige stekker

Dertien aansluitingen 13-polige stekker (Multicon West)

 1. Aansluiting/Pool 1 (kleur: geel): Richtingaanwijzer links;
 2. Aansluiting/Pool 2/54G (kleur: blauw): Constante stroomdraad;
 3. Aansluiting/Pool 3/31 (kleur: wit): Massa (t.b.v. contacten 1 t/m 8);
 4. Aansluiting/Pool 4/R (kleur: groen): Richtingaanwijzer rechts;
 5. Aansluiting/Pool 5/58R: (kleur bruin): Achterlicht/breedtelicht en nummerplaat rechts;
 6. Aansluiting/Pool 6/54: (kleur rood): Remlichten;
 7. Aansluiting/Pool 7/68L: (kleur zwart): Achterlicht/breedtelicht links;
 8. Aansluiting/Pool 8: (kleur grijs): Achteruitrijverlichting;
 9. Aansluiting/Pool 9: (kleur bruin/blauw): Permanente stroomdraad binnenverlichting;
 10. Aansluiting/Pool 10: (kleur bruin/rood): Laadkabel voor caravanaccu/koelkast;
 11. Aansluiting/Pool 11: (kleur wit/rood): Geen bestemming (eventueel massa);
 12. Aansluiting/Pool 12: (-): Geen bestemming;
 13. Aansluiting/Pool 13: (zwart/wit): Massa (t.b.v. contacten 9 t/m 12).

Aansluitschema aanhanger Multicon West 13 polige stekker

 

Het verschil tussen de 13-polige Jaeger stekker en de 13-polige Multicon stekker

Binnen de 13-polige stekkers bestaan er twee verschillende systemen, namelijk het Jaeger en Multicon West systeem. De twee stekkers hebben verschillende polen en het is daarom goed om de verschillen onderstaand even toe te lichten.

Jaeger 13 polige stekker

De nieuwe ‘standaard’ stekker is de Jaeger stekker. Deze stekker is uitgevoerd met een bajonetaansluiting. Hierdoor zit de stekker stevig vast aan de stekkerdoos en zal deze niet los trillen tijdens het rijden. De bajonetaansluiting is een gewaardeerde aansluiting, omdat deze het aantal storingen tijdens het rijden aanzienlijk verkleint.

Het aansluiten van de Jaeger stekker met 13 polen is zeer eenvoudig. Zo steekt u de Jaeger stekker met een hoek van 90 graden naar links in de stekkerdoos. In deze situatie steekt het bevestigingsblokje naar onderen. Wanneer deze in de stekkerdoos zit, draait u de stekker een kwartslag met de klok mee. Vervolgens draait u hem de stekkerdoos in en zit de bajonetaansluiting vast. Wanneer u de Jaeger stekker met 13 polen aan wil sluiten op een 7 polige stekkerdoos, dan is dit mogelijk met een verloopadapter.

Multicon West 7/13 polige stekker

Naast de ‘standaard’ 13 polige stekker is er ook nog een ander model, genaamd de Multicon West stekker. Deze stekker past zowel in de 7 polige- als de 13 polige stekkerdoos. Dit maakt het Multicon systeem bruikbaar als 7 polige en 13 polige oplossing. Deze Multicon stekker kan van pas komen wanneer uw aanhanger nog gebruik maakt van een oude 7 polige stekker.

Wel is het goed om hierbij te vermelden dat de Multicon stekker niet in een Jaeger stekkerdoos past, en andersom ook niet. Wanneer we kijken naar het gebruik van de beide stekkers, dan valt het op dat de Jaeger stekkers vaker worden gebruikt dan de Multicon West stekkers. Het Multicon West systeem komt dan weer vaker terug bij caravans.

Veelgestelde vragen over 7-polige en 13-polige stekkers

Bij TRALERT® krijgen we geregeld vragen over de 7-polige en 13-polige stekkerdozen. Onderstaand hebben we deze veelgestelde vragen daarom voor u opgesomd.

Wanneer gebruik ik een 7 polige stekker?

Een 7-polige stekker voorziet slechts in de basisverlichting. Hierbij kunt u denken aan de knipperlichten en remlichten. Een 7-polige stekker is bijvoorbeeld perfect geschikt voor fietsendragers.

Wanneer gebruik ik een 13 polige stekker?

De extra polen van een 13-polige stekker worden gebruikt wanneer u naast de basisverlichting ook gebruik maakt van onder andere achteruitrijverlichting en het mistachterlicht. Deze twee opties zijn sinds 10 juli 2011 verplicht op aanhangers, caravans, boot- en/of paardentrailers. Sinds 2011 zijn deze voertuigen dan ook standaard uitgerust met een stekkerdoos met 13 polen.

Welke soorten 13 polige stekkers bestaan er?

De 13-polige stekker variant kent twee soorten, namelijk de Jaeger en de Multicon West stekker. Deze worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Van de twee komt de Jaeger stekkerdoos het vaakst voor. Al wordt de Multicon West het meest gebruikt bij caravans.

Meer vragen over de verschillende stekkerdozen?

Staat uw vraag hier bovenstaand niet tussen en bent u wel op zoek naar een passend antwoord? Neem dan gerust eens contact op met onze technische deskundigen. Zij helpen u graag verder met al uw vragen over LED verlichting, het aansluitschema aanhanger en de verschillende aansluitingen die daarbij horen.