Wat is een 7-polige stekker?

Ieder object die u aan uw voertuig koppelt moet tegenwoordig voorzien zijn van elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat een essentieel onderdeel in werking kan treden, namelijk de verlichting. De verlichting zorgt voor meer verkeersveiligheid voor u en uw mede weggebruikers. De verbinding tussen auto en object komt tot stand door een stekker en een bijpassende stekkerdoos. De meest voorkomende aansluitingen zijn de 7 polige en 13 polige stekkers. 7-polige stekkers worden tegenwoordig minder vaak gebruikt, omdat ze slechts de basisverlichting voorzien. Deze stekkers zijn nog te vinden bij oudere aanhangers en boot / paardentrailers. 13 polige stekkers worden gebruikt bij caravans en modernere objecten. Een caravan heeft altijd een 13-polige aansluiting.

Aansluitschema 7-polige stekker

  1. Richtingaanwijzer links | geel
  2. Mistachterlicht | blauw/bruin
  3. Massa (t.b.v. contacten 1 t/m 7) | wit
  4. Richtingaanwijzer rechts | groen
  5. Achterlicht/breedtelicht en nummerplaat rechts | bruin
  6. Remlichten | rood
  7. Achterlicht/breedtelicht links | zwart

Aansluitschema 7-polige stekker

Wat is het verschil tussen een 7 en 13 polige stekker?

Een 7-polige stekker voorziet enkel van de basisverlichting. Denk hierbij aan mistlichten, knipperlichten, achteruitrijlichten en remlichten. In de loop der jaren is er steeds meer verlichting verplicht geworden waardoor de stekker niet meer aan alle eisen kan voldoen. Het verschil tussen een 7 en 13-polige stekker is dus dat de 13-polige stekker meer dan alleen de basisverlichting kan voorzien.

Monteren van een 7-polige stekker

Een 7 polige stekker is vrij eenvoudig in gebruik. De stekker kan namelijk maar op een manier aangesloten worden. Aan de onderkant van de stekker bevindt zich een kleine inham die precies op de aansluiting van de stekkerdoos past. Wanneer u meerdere objecten heeft, zoals een aanhanger, fietsendrager en paardentrailer, kan het voorkomen dat u zowel een aansluiting nodig heeft voor een 7 polige en 13 polige stekker. Daar zijn verloopstekkers de oplossing voor. Met verloopstekkers kunt u schakelen tussen de aansluitingen. Er zijn verloopstekkers verkrijgbaar met aansluiting 7 polige stekkerdoos naar 13-polig stekker en 13-polige stekkerdoos naar 7 polige stekker.

7-polige stekker aansluiten op 13-polige aansluiting

Het is mogelijk om een voertuig met een 7-polige stekker aan te sluiten op een aanhanger met een 13-polige aansluiting door gebruik te maken van een 7-polige naar 13-polige adapter.

Deze situatie doet zich o.a. voor wanneer een voertuig met een oudere 7-polige aansluiting een aanhanger met meer geavanceerde elektrische functies, zoals achteruitrijlichten en mistlampen, moet trekken.