Wat is een 13 polige stekker?

Een 13 polige stekker wordt gebruikt om bijvoorbeeld een aanhanger of caravan aan te sluiten. Door middel van de dertien polige stekker zal de verlichting van de aanhanger werken. Buiten de verlichting biedt de dertien polige stekker ook de mogelijkheid om extra functies aan te sluiten. Denk hierbij aan de motor voor de kiepfunctie van de aanhanger. Naast een 13 polige stekker is er ook een 7 polige stekker binnen de markt.

Shopping cart

Verschil met 7 polige stekker

Uiteraard zitten er verschillen tussen beide stekkers. Een 7 polige stekker is bedoeld om de aanhanger te voorzien van de basisverlichting. Een dertien polige stekker zorgt ervoor dat de aanhanger voorzien is van meer verlichting. Onder basisverlichting verstaan we bijvoorbeeld knipperlichten en remlicht. Naast de mogelijkheid om verlichting als achteruitrijlichten aan te sluiten heb je ook nog twee posities vrij. Deze posities kunnen in de caravanwereld worden gebruikt voor bijvoorbeeld een koelkast en in de aanhangerwereld voor de kiepfunctie.

Twee varianten

Er zijn twee verschillende soorten 13 polige stekkers. Namelijk de Jaeger stekker en de Multicon West stekker. Beide stekkers verschillen van elkaar. De Jaeger wordt standaard gebruikt bij Duitse automerken zoals: Mercedes, Audi en BMW. Deze is uitgevoerd met bajonet aansluiting wat ervoor zorgt dat de stekker steviger vastzit. Wanneer je een dertien polige Jaeger stekker op een 7 polige stekker aan wilt sluiten zul je gebruik moeten maken van een verloopadapter. Zorg ervoor dat je de adapter er buiten gebruik uithaalt. Anders kan het zijn dat er vocht inkomt.

De tweede optie is de Multicon West stekker. De Multicon West stekker is standaard uitgerust bij auto’s uit andere landen. Deze aansluiting past zowel op een 7 polige als een 13 polige stekker. Deze is ook voor beide functies te gebruiken. De aansluiting kan van pas komen wanneer jouw aanhanger nog een ‘oude’ 7 polige aansluiting heeft. Wat belangrijk is om te weten is dat een Multicon West stekker niet in een Jaeger stekkerdoos past. Andersom is dit ook het geval.

Aansluitschema

Het aansluitschema ziet er ook anders uit wanneer de twee verschillende 13 polige stekkers met elkaar vergeleken worden. De aansluitschema’s van de twee verschillende systemen zijn in de onderstaande afbeeldingen weergegeven. Wanneer u vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen.

Jaeger aansluitschema:

Aansluitschema 13 polige Stekker Jaeger

Multicon West:

aansluitschema 13-polige stekker