Wat is ABS materiaal?

De vraag “wat is ABS?” zullen de meeste mensen wel kunnen beantwoorden. Het is namelijk het anti blokkeer systeem van een voertuig. Dat klopt, maar daarnaast is ABS ook een materiaal dat gebruikt kan worden in LED verlichting. ABS staat namelijk ook voor acrylonitril butadieen styreen. Het materiaal bestaat voor de helft uit styreen. 5 tot 30% is butadieen. De rest is acrylonitril. Het voordeel van ABS is dat het makkelijk te spuitgieten is. Dit levert vervolgens een glad en stevig kunststof op. ABS wordt ook gebruikt bij de productie van LEGO-blokjes.

Hoe sterk is ABS materiaal?

ABS is een relatief licht materiaal. Toch is het zeer stevig en vast. Een voordeel van ABS is dat het niet de neiging heeft tot kruip, de vervorming van een materiaal na langdurige belasting. ABS is een thermoplast. Het gevolg hiervan is dat het materiaal niet geheel bestand is tegen hele hoge temperaturen. Hoe hoog de temperatuur kan zijn hangt af van de modificatie van het materiaal. Dit verschilt ongeveer tussen de 85 en 100 graden Celsius.

Is het schadelijk?

Plastic wordt nog wel eens als schadelijk gezien. De grondstof styreen, wat in ABS zit, is op zichzelf wel schadelijk. Maar het eindproduct is dit niet. ABS valt onder de veilige kunststof soorten. Wat wel belangrijk is om in de gaten te houden, is dat het materiaal niet gecombineerd kan worden met ieder ander materiaal. Dan zou het namelijk voor kunnen komen dat het als schadelijk kan worden gezien.

De voordelen

Elk materiaal brengt natuurlijk zijn eigen voordelen met zich mee. Dus ook ABS. De verschillende voordelen op een rij:

  • Hoe bestendigheid tegen chemicaliën
  • Elektrisch isolerend
  • Lange levensduur
  • Eenvoudig te spuitgieten
  • Lakbaar en metaliseerbaar
  • Hoe smelttemperatuur
  • Hard
  • Stevig

ABS materiaal bij TRALERT®

Ook bij de verlichting van TRALERT® is het mogelijk om ABS materiaal terug te vinden. Het materiaal wordt dan gebruikt in de behuizing van de verlichting. Bij verschillende verlichting is dit het geval. Een voorbeeld hiervan is het 355ARWML LED neon achterlicht inclusief reflector. De behuizing van de lamp is gemaakt van ABS kunststof.