Acryl

Betekenis: Acryl

Wat is Acryl?

Het antwoordt op de vraag wat Acryl precies is, is niet zo eenvoudig. Dit komt mede doordat het materiaal erg veel verschillende benamingen heeft. Andere namen zijn bijvoorbeeld acrylaat, acrylox, plexiglas of perspex. Naast de verschillende namen die voor het materiaal gebruikt worden, zijn er ook nog verschillende merknamen. Genoeg namen voor iets met dezelfde grondstof, namelijk PMMA. PMMA is vergelijkbaar met polycarbonaat. Beide materialen hebben namelijk verschillende eigenschappen gemeen. Bijvoorbeeld dat het veel licht doorlaat en dus ideaal gebruikt kan worden als lens van LED verlichting. Binnen acrylaat wordt er nog onderscheid gemaakt tussen geëxtrudeerd en gegoten. Twee verschillende manieren van produceren met elk zijn eigen voordelen.

Geëxtrudeerd of gegoten?

Zoals eerder naar voren is gekomen zijn er twee verschillende manieren waarop acryl geproduceerd kan worden. Iedere vorm brengt zijn eigen voordelen met zich mee. Gegoten acrylaat is vaak een stuk helderder. Ook is het in veel verschillende diktes en afmetingen verkrijgbaar. Daarnaast is er weinig tot geen spanning aanwezig in het materiaal. Het heeft ook een hogere diktetolerantie. Omdat het iets meer arbeidsuren kost, ligt de inkoopprijs van het materiaal ook iets hoger. Uiteraard brengt ook geëxtrudeerd acrylaat verschillende voordelen met zich mee. Dit materiaal heeft juist een hoge spanning in het materiaal en is een stukje goedkoper in prijs. Dit acrylaat heeft een lagere diktetolerantie. Een nadeel is dat het wel een grotere kans heeft op scheurtjes en breuken tijdens de bewerking.

Acryl bij TRALERT®

Acrylaat kunt u ook bij verschillende producten van TRALERT® terugvinden. Een mooi voorbeeld hiervan is bij verschillende LED breedtelampen. Het acryl Kunt u terugvinden in de lens van de lamp. Verder hebben deze lampen vaak een flexibele hals van rubber voor een lange levensduur. Ook komt de acryllens voor bij drie van onze LED markeringslichten. De drie markeringslichten waarbij dit het geval is, zijn niet voorzien van een reflector.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.