Wat is Polycarbonaat?

Polycarbonaat is een doorzichtig kunststof dat erg sterk is. Het is een erg hard, stevig en doorzichtig materiaal. Het grootste voordeel van het materiaal is de slagvastigheid, het is namelijk 250 keer sterker dan glas. Het wordt daarom ook veel toegepast als veiligheidsglas. Het materiaal is rond 1900 ontdekt. Er is destijds veel onderzoek naar het materiaal gedaan maar een handige toepassing was altijd nog iets lastiger. In 1953 werd het voor het eerst echt gebruikt als vervanger voor kleine oppervlaktes glas. Dit komt omdat het toen nog een bruine tint had. 17 jaar later in 1970 lukte het om polycarbonaat helder te maken zonder tint. Sindsdien is het steeds meer in gebruik genomen. Tegenwoordig komen we het materiaal bijvoorbeeld tegen in veiligheidsbrillen en autolampen.

Vergelijkbaar met PMMA

De eigenschappen van polycarbonaat komen erg overeen met PMMA of plexiglas. Net als PMMA is het materiaal makkelijk te produceren en laat het meer licht door. Maar het biedt ook andere voordelen in vergelijking met PMMA of plexiglas. Zo is polycarbonaat bijvoorbeeld makkelijk te bewerken. Denk hier bijvoorbeeld aan boren of zagen. Ook het onderhoud is erg makkelijk. Net als PMMA is het ook iets gevoeliger voor krassen in vergelijking met normaal glas.

Polycarbonaat bij TRALERT®

Bij verschillende producten van TRALERT® kunt u polycarbonaat tegenkomen. Een mooi voorbeeld hiervan is in de lens van een van de LED verstralers. Deze maakt ook nog eens gebruik van de RFT lenstechniek. Dit allemaal draagt bij aan een perfect lichtbeeld. Verder heeft deze verstraler een IP waarde van IP69K. Ook heeft de lamp een EMC ontstoring aangezien de lamp vaak in de buurt van andere elektronische apparaten aanwezig is. De polycarbonaat lens kunt u ook bij verschillende LED achterlichten terugvinden. De zeer sterke lens zorgt er natuurlijk voor dat de lamp een lange levensduur heeft.