Wat is PMMA?

PMMA is een afkorting van het woord Polymethylmethacrylaat. Dit is weer samengekomen uit de woorden polymeer en methylmethacrylaat. Het is een transparante kunststof. Het materiaal wordt ook wel acrylaat, oroglas, altuglas, perspex of plexiglas genoemd. Plexiglas zal bij de meesten al bekender in de oren klinken. Het materiaal wordt op veel verschillende manieren gebruikt aangezien het verschillende voordelen met zich meebrengt. PMMA laat ongeveer 90 procent van het licht door. Hierdoor wordt het veel gebruikt als vervanging voor glas. Jammer genoeg zitten er ook een aantal kleine nadelen aan het materiaal.

Voordelen

Zoals eerder naar voren gekomen, brengt PMMA verschillende voordelen met zich mee, zeker als je het vergelijkt met het alternatief glas. Het eerste voordeel is namelijk dat het materiaal simpelweg een stuk lichter is. Een ander voordeel is dat het makkelijk in verschillende vormen te produceren is. Dit zorgt er ook voor dat het materiaal zo ruim inzetbaar is. Ook is het materiaal goed te verlijmen. Als laatste en misschien wel het belangrijkste voordeel is dat het, in vergelijking met gewoon glas, meer licht doorlaat. Door PMMA heb je dus een beter lichtbeeld.

Nadelen

Waar een materiaal verschillende voordelen heeft, zijn er ook altijd een aantal kleine nadelen. Het materiaal is namelijk iets minder hard waardoor het iets gevoeliger is voor krassen in vergelijking met glas. Daarnaast is het ook minder hittebestendig. Dit maakt bij het gebruik in combinatie met LED verlichting niet uit, aangezien LED verlichting geen energie verliest aan warmte. Als laatste is PMMA brandbaar.

PMMA bij TRALERT®

Binnen het assortiment LED verlichting van TRALERT® kun je PMMA vaak tegenkomen. Aangezien het een vervanging is van glas komt je het materiaal tegen in de lens van de lamp. Dit is het geval binnen verschillende categorieën LED verlichting. Bijvoorbeeld bij de LED werklampen maar ook bij enkele LED flitsers. Een laatste voorbeeld is bij de LED achterlichten. Sommige achterlichten van TRALERT® zijn namelijk naast de PMMA lens ook voorzien van ABS behuizing.

De PMMA-lenzen worden bij TRALERT® voortdurend getest door de technische dienst. De lenzen worden vergeleken met vergelijkbare producten. Uit de tests is naar voren gekomen dat de lenzen een stuk beter tegen stoten en slagen kunnen. Zeker in vergelijking met goedkopere alternatieven.