Halogeen en LED zijn lichtbronnen met unieke eigenschappen, maar hun gemeenschappelijke doel is om licht te geven. In deze blog vertellen we je de verschillen tussen halogeen en LED verlichting, inclusief hun respectieve voordelen en nadelen. Ontdek waar je op moet letten bij het gebruik van beide soorten lichtbronnen.

Wat is halogeen verlichting?

Halogeen verlichting is te vergelijken met een ouderwetse gloeilamp. In een gloeilamp zit namelijk een gloeidraad die ontzettend heet wordt. Zo warm, dat deze licht geeft. In halogeen verlichting zit ook zo’n zelfde soort gloeidraad. Echter is de halogeen verlichting gevuld met gas van jodium en broom. Hierdoor wordt het gloeidraad nog warmer en zorgt dus voor een hogere lichtopbrengst en levensduur. Het verschil in rendement tussen deze twee ligt ongeveer op 20%.

Voordelen

 • Goede licht sterkte en breed bereik
 • Relatief goedkoop in aankoop
 • Zeer goede kleurweergave
 • Hitte bestendig kwartslag

Nadelen

 • Minder lange levensduur
 • Wordt erg warm -> inefficiënt omgaan met de energie
 • Kunnen geen hoge spanningen aan
 • Vanaf 2018 is het produceren van halogeen verlichting verboden.

Wat is LED verlichting?

LED is de afkorting van ‘Light Emitting Diode’. Een diode zijn twee elektroden waar elektriciteit doorheen stroomt. Er ontstaat licht doordat de elektronen constante bewegingen maken in het halfgeleidermateriaal. Een LED lamp kan met 15% van haar vermogen evenveel licht creëren als een halogeen lamp/gloeilamp. LED verlichting gaat dus vele malen efficiënter en duurzamer om met haar energie, wat bijdraagt aan de levensduur van LED verlichting. Hierin zijn natuurlijk gradaties van vermogen. Hoe meer licht er gecreëerd wordt hoe meer vermogen dit kost.

Voordelen

 • Efficient omgaan met de energie
 • Levensduur tot wel 35 keer langer dan halogeen verlichting
 • Beschikbaar in verschillende vormen en lichtkleuren
 • Beter bestand tegen piekspanningen
 • Zeer goed bereik van lichtsterktes

Nadelen

 • LED verlichting heeft doorgaans een ietwat hogere aanschafprijs.

Halogeen vs LED, de verschillen op een rij

EigenschappenLED verlichtingHalogeen/gloei verlichting
Duurzaamheid++
Warmte ontwikkeling++++
Aankoopwaarde+++
Levensduur+++
Bestand tegen piekspanning+++
Geschikt voor 12v/24v++

Stroomverbruik

Er bestaat een aanzienlijk verschil in energieverbruik tussen halogeen- en LED verlichting, zoals eerder vermeld. Halogeenverlichting gaat minder efficiënt om met energie, omdat er veel energie verloren gaat als warmte. In tegenstelling hiermee vereist LED verlichting minimale energie om te functioneren. Dit verschil is soms merkbaar doordat LED verlichting storingen kan veroorzaken op het CANBUS-systeem. De lage energievraag van LEDs kan het trekkende voertuig laten denken dat de verlichting defect is, wat resulteert in een foutmelding op het dashboard. Dit kan gelukkig eenvoudig worden opgelost door bijvoorbeeld een weerstand voor de LED verlichting te plaatsen.

Halogeen

Verkrijgbaarheid van halogeen lampen neemt af

Winkels die nog halogeen verlichting op voorraad hebben, mogen deze nog verkopen. Sinds 1 september 2018 is de productie van dit type verlichting echter verboden door de Europese Unie, omdat het niet voldoet aan de geldende energie-eisen. Dit heeft te maken met de overgang naar LED verlichting, die veel duurzamer is. Daarom zal de beschikbaarheid van halogeenverlichting afnemen.

Vragen over de verschillen tussen halogeen en LED verlichting? Neem dan gerust contact met ons op!