Lichtbeeld

Betekenis: Lichtbeeld

Wat is lichtbeeld?

Het antwoordt op de vraag wat een lichtbeeld precies is is vrij eenvoudig. Een lichtbeeld is namelijk het licht dat te zien is bij het aanzetten van verlichting. Het zicht dat een lamp u oplevert is het lichtbeeld van de lamp. Om het te duiden zijn verschillende termen beschikbaar. Denk hierbij aan bijvoorbeeld helder. Dit geeft aan dat het licht dat een lamp uitstraalt helder wit van kleur is.

Wat heeft invloed op het lichtbeeld?

Het is dus een ruim begrip, maar wat heeft nou allemaal invloed op? Heel veel verschillende aspecten kunnen invloed hebben op het lichtbeeld van een bepaalde lamp. Allereerst natuurlijk het soort verlichting. Er zit een verschil wanneer bijvoorbeeld LED verlichting vergeleken wordt met een ander type verlichting als halogeen. Daarnaast heeft het type lens ook invloed op het lichtbeeld. Een RFT lens geeft namelijk een iets ander licht in vergelijking met bijvoorbeeld een Fish Eye lens. Het meest duidelijke verschil is natuurlijk wanneer er vergeleken wordt tussen lowbeam en highbeam. Lowbeam heeft een veel minder ruim licht in vergelijking met highbeam.

Aflezen in grafiek

Het is natuurlijk niet mogelijk om te zien hoeveel licht een lamp uitstraalt zonder de lamp in huis te hebben. Daarom zijn er verschillende termen, bijvoorbeeld lumen, die helpen in te schatten hoe het licht van een lamp eruit ziet. Ook het lichtbeeld is af te lezen vanuit een grafiek. In de grafiek ziet u de hoek in graden van de lamp en het aantal meter dat de verlichting straalt. In de grafiek is vervolgens af te lezen hoe ver en hoe breed een lamp straalt. Lux, dat aan de rechterkant staat, geeft aan hoeveel licht er op de gewenste plaats komt. De gehele grafiek ziet er als volgt uit:

lichtbeeld

Wanneer u nog vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.