Veilig werken met een heftruck in een magazijn. Waar dit zo makkelijk klinkt, kan het er soms hectisch aan toe gaan. Bijvoorbeeld, wanneer er in korte tijd veel leveringen de deur uit moeten. Of wanneer er in grote getallen nieuwe voorraad geleverd wordt. Wanneer er drukte ontstaat is het fijn om naast op je collega te vertrouwen, ook technologie in handen te hebben waar je op kan rekenen. De heftruck is qua veiligheid een slim apparaat. Zo zijn er tegenwoordig heftrucks die automatisch snelheid minderen in bochten en bij het achteruitrijden een blauwe of rode pijl op de grond weergeven, zodat collega’s weten dat je eraan komt. Naast deze manieren, zijn er nog vele andere methodes of hulpmiddelen die het veilig werken met een heftruck mogelijk maken.

1. Veiligheid heftruck vergroten door gebruik van parkeerrem

Om de veiligheid tijdens het werken met de heftruck te bevorderen, is er bij elke heftruck een parkeerrem of handrem ingebouwd. Deze rem moet ervoor zorgen dat de heftruck niet gaat rollen wanneer deze op een hellende ondergrond staat. De parkeerrem is zo ontwikkeld dat deze, ook wanneer de heftruck uitstaat, gebruikt kan worden. Doe hier je voordeel mee! Gebruik je parkeerrem niet alleen wanneer je de heftruck aan het einde van de dag wegzet, maar ook wanneer je van de machine afstapt. Zo maak je veilig werken met een heftruck mogelijk.

2. Gebruik een veiligheidsgordel tijdens het werken met een heftruck

Om wettelijk te voldoen aan de heftruck veiligheid wetten is het verplicht om als chauffeur gebruik te maken van een veiligheidsgordel. Daarnaast zorgen veiligheidsbeugels of een Access Control systeem voor nog meer veiligheid. Het Access Control systeem zorgt ervoor dat de heftruck pas van de rem afgaat wanneer de veiligheidsgordel is vastgeklikt.

3. Veilig werken met de heftruck door middel van LED verlichting

Veilig werken met de de heftruck doe je met goede LED verlichting. Net zoals voor ieder andere bestuurder van een voertuig, is goede zichtbaarheid enorm belangrijk voor de veiligheid bij gebruik van een heftruck. Het is belangrijk om goed op te vallen. Zichtbaarheid van heftrucks met behulp van verlichting staat zelfs in de top tien maatregelingen om de veiligheid in jouw magazijn te verbeteren. Goede heftruck verlichting is dan ook onmisbaar.

Veilig werken met de heftruck

Blue Spot lamp

Door gekleurde lampen op jouw heftruck te monteren, zoals de Blue Spot lamp, schijnt er een duidelijke blauwe stip op de grond van het magazijn. Hierdoor worden jouw collega’s in het magazijn eraan herinnerd dat er een heftruck in de buurt is. Deze blauwe lamp op heftruck heeft een duidelijk doel, namelijk het waarschuwen van jouw collega’s op de werkvloer. Bij het achteruitrijden heb je als bestuurder weinig zicht over wat erom je heen gebeurt. Je bent immers geconcentreerd bezig met het uitvoeren van de werkzaamheden. Het gebruik van veiligheidsverlichting helpt enorm bij het veiliger werken in het magazijn.

LED werklampen op een heftruck

Naast verlichting om jouw collega’s te waarschuwen is goede rijverlichting ook van groot belang. Wanneer heftrucks ’s nachts of op donkere plaatsen gebruikt worden, dan is het om veilig te werken met de heftruck sterk aan te raden om de heftruck te voorzien van een goede set LED werklampen. Deze werklampen kunnen zowel aan de voor-, boven- of achterkant van de heftruck gemonteerd worden. Ook wanneer je met de heftruck op de openbare weg moet rijden, is het noodzakelijk om de heftruck uit te rusten met verlichting. Zo kom je nooit voor verassingen te staan.

Heftruck veiligheid bevorderen met verlichting voor de openbare weg

Wanneer je met de heftruck de openbare weg betreedt, is de heftruck een vervoersmiddel en geldt naast het Arbobesluit ook het Wegenverkeersreglement. Rijdend op de openbare weg is het noodzakelijk om de heftruck in ieder geval te voorzien van de volgende set verlichting:

  • Twee koplampen (geen werklampen) aan de voorzijde;
  • Richtingaanwijzers aan zowel voor- als achterzijde;
  • Alarmlichten;
  • Twee achterlichten en twee remlichten aan de achterzijde.

Verder is het van belang dat de achterzijde van het voertuig voorzien is van een rood reflecterende driehoek, bij ons beter bekend als de driehoeksreflector. Wanneer jouw heftruck langer is dan zes meter, dan moet deze uitgevoerd worden met extra richtingaanwijzers en oranje retro-reflectoren.

4. Zorg voor een heftruck-vriendelijke indeling

Om veilig te kunnen werken met een heftruck moet er genoeg ruimte tussen de stellingen aanwezig zijn. Op deze manier kunnen heftrucks zorgvuldig, maar op een snel tempo door de verschillende gangen van het magazijn manoeuvreren. Wanneer je een vol magazijn hebt, zorgt de breedte tussen de stellingen ervoor dat veilig werken met een heftruck gemakkelijk mogelijk wordt.

Heftruck veiligheid tijdens het werken

5. Veilig werken met de heftruck middels het lastdiagram

Om veilig werken met een heftruck mogelijk te maken, zit er op iedere heftruck een lastdiagram. Op het lastdiagram staat belangrijke informatie over de werklast, de lastzwaartepuntafstand, het hefvermogen en de hefhoogte. Met behulp van deze informatie kan de bestuurder van de heftruck bepalen of het veilig en verantwoord is om een bepaald gewicht te vervoeren.

6. Zorg voor betrokkenheid onder het personeel

Ondanks dat er veel hulpmiddelen zijn om de veilig werken met de heftruck mogelijk te maken, blijft de mens toch de meest bepalende factor. Zo is het de mens uiteraard die de regels bedenkt en deze hopelijk ook naleeft. In onze blog over blauwe LED lampen lees je dat er gemiddeld per jaar 126 ernstige ongevallen zijn met heftrucks. Om dit tegen te gaan is het zeer belangrijk om betrokkenheid en draagvlak te creëren bij het personeel. Zoals eerder al benoemd, kan het soms lastig zijn om in een druk magazijn het overzicht te bewaren. Naast de bovenstaande manieren, is het ook verstandig om in het magazijn verschillende tekens en signalen op te hangen, zodat iedereen herinnerd wordt aan de regels rondom heftruck veiligheid.

7. Laat je heftruck regelmatig controleren

Om er zeker van te zijn dat jouw heftruck aan alle veiligheidsnormeringen voldoet, is het van belang om de heftruck in goede en veilige conditie te houden. Een periodieke keuring uit laten voeren door een gecertificeerde monteur kan zeker geen kwaad. Naast dat het veilig werken met de heftruck beter gaat op een gecertificeerde heftruck, is het daarnaast ook verplicht om de heftruck, wegens de Arbowet, periodiek te laten keuren.

Eén onderdeel van deze keuring is ook het gebruik van verlichting op uw heftruck. Heeft u vragen over welke verlichting het beste toepasbaar is op jouw heftruck? Neem dan gerust eens contact op met onze technische specialisten. Wil je zelf ons gehele assortiment aan LED verlichting ontdekken? Bekijk dan ons dealerportaal.