Tijdens de winter is er vaak door het hele land heen kans op sneeuwbuien en grote pakken sneeuw of ijs op straat. Prachtig voor het oog, maar minder leuk voor iedereen die de openbare weg op moet. Naast het krabben van de ruiten en het sneeuwvrij maken van de weg, is het ook van belang om, voordat je de weg op gaat, de LED achterlichten sneeuw- en ijsvrij te maken. Om dure boetes te voorkomen, hebben we onderstaand alle boetes opgesomd die je riskeert wanneer je met winterweer onvoorbereid de weg op gaat.

LED-achterlichten

Sneeuw of ijs op jouw LED achterlichten?

Wanneer je de weg op gaat en de LED achterlichten van jouw voertuig nog bepakt zijn met ijs of sneeuw, riskeer je ongelukken of een boete. Vooral wanneer jouw voertuig is voorzien van LED verlichting, dan is het extra belangrijk om de verlichting voordat u gaat rijden ijsvrij te maken. Het glas van de LED achterlichten blijft tijdens het rijden namelijk koud en sneeuw en ijs zal dus niet vanzelf smelten door de warmte (of beter gezegd, kou…) van de lampen. Voertuigen met halogeenverlichting hebben hier naast de extreme weergevallen geen last van doordat er bij dit type verlichting wel warmte vrijkomt. Wij van TRALERT® willen je echter aanraden om hier verstandig mee om te gaan en de lampen minstens te controleren voordat u gaat rijden en, ongeacht het type verlichting, altijd ijs- en sneeuwvrij te maken.

Regent of sneeuwt het? Zorg dan dat jouw LED verlichting aan is!

Regent of sneeuwt het? Is het grauw of grijs buiten en is hierdoor het zicht slecht? Zorg dan dat jouw LED achterlichten aan zijn. Voer geen dim- of grootlicht bij slecht zicht, om in het ergste geval een boete van €160 euro te voorkomen. Achterlichten die niet goed branden bij slecht zicht leveren een boete van €140 euro op. Wanneer je bij slecht zicht vergeet om je lampen te ontsteken, kun je zomaar een boete van €160 euro ontvangen. Nooit prettig voor jou, en wellicht voor jouw werkgever. Deze bedragen kun je beter investeren in een goede set LED achterlichten, om dit probleem te voorkomen. Nietwaar?

Zet de LED achterlichten uit bij de volgende situaties…

Bij slecht weer zou je stellen dat het van belang is om de verlichting van jouw voertuig aan te zetten. Dit is echter niet altijd het geval. Let bij het gebruik van LED achterlichten op de volgende zaken:

bij het onnodig voeren van het mistachterlicht riskeer je een boete van €140 euro. Het voeren van een mistlicht kan je €95 euro kosten. Zo mag het mistlicht aan de voorkant alleen gebruikt worden wanneer het zicht door mist, sneeuwval of regen ernstig is belemmerd. Het mistachterlicht mag je alleen gebruiken bij mist of sneeuwval waardoor het zicht minder is dan 50 meter. Als je vergeet het grote licht uit te schakelen en hierdoor tegenliggers hindert, dan kan dit je €140 euro kosten.

Een zichtbare kentekenplaat, begint bij goede verlichting

Wanneer je op pad gaat tijdens winterdagen, is het extra belangrijk om het kenteken van jouw voertuig goed leesbaar te houden. Het is ook verstandig om naar de ruiten en spiegels te kijken. Deze moeten goed zichtbaar zijn en mogen niet bedekt zijn door een laag sneeuw. Deze boete bedraagt €45 euro als ze te onduidelijk leesbaar/bruikbaar zijn. Als een plaat ontbreekt of totaal niet te lezen is, dan kan de boete oplopen tot €140 euro. Een ander hulpmiddel om het kenteken beter zichtbaar te maken, is het toevoegen van LED kentekenverlichting aan het voertuig. Met behulp van verlichting, is het kentekenplaat velen malen beter zichtbaar, ongeacht de weersomstandigheden.

Riskeer geen boetes, bereid u goed voor op het winterweer

Goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je bovenstaand artikel goed doorleest, dan kun je meerdere boetes ontlopen en een hoop geld besparen. Opgeteld komt het bedrag van de genoemde overtredingen namelijk uit op: €1260 euro. Zorg er daarom voor dat je voertuig voorzien is van de juiste LED verlichting.

Heb je vragen over hoe je jouw voertuig het beste kunt voorzien voor het winterse weer? Onze specialisten zitten klaar om je door de koude wintermaanden heen te slepen. Samen met hun is het mogelijk om de juiste LED achterlichten en/of kentekenverlichting voor jouw voertuig te selecteren.

Bron: Algemeen Dagblad, 2021.