Remlicht en achterlicht, wat is het verschil?

LED remlicht en LED achterlicht, belangrijke onderdelen van jouw voertuigen. Bijna elk voertuig heeft zowel remlicht en achterlicht. Deze lichten bevinden zich aan de achterzijde van jouw voertuig. Maar waar dienen remlicht en achterlicht nou precies voor? En wat is het verschil tussen het remlicht en het achterlicht? Dat leggen we je uit in deze blog!

Verschil remlicht en achterlicht

VERSCHIL TUSSEN REMLICHT EN ACHTERLICHT, WIJ LEGGEN HET JE UIT!

Het LED remlicht dient ervoor om jouw medeweggebruikers te waarschuwen wanneer je snelheid gaat verminderen voor bijvoorbeeld een stoplicht. Hierdoor kunnen zij goed anticiperen op de komende situatie en ongelukken voorkomen. Als jouw auto in gebruik is genomen na 30 September 2001 is het verplicht om een derde remlicht te hebben aan de achterzijde. Wanneer er een licht defect is kunt je een boete krijgen van 90,- euro. Het maakt in dit geval niet uit dat de andere twee lampen wel branden. Tevens zullen alle remlichten moeten werken wil de auto door de APK keuring komen. Het remlicht onderscheidt zich in de felheid. Wanneer je op het rempedaal drukt, zullen de remlichten feller te zien zijn dan de rest van de lampen.

Achterlicht

Het LED achterlicht dient ervoor om je zichtbaar te maken voor andere weggebruikers. Denk hierbij aan situaties in het donker of bij slecht weer. Bij winterweer zijn de achterlichten al helemaal van groot belang. Wanneer deze lichten te slecht te zien zijn of defect zijn, kunnen er fikse boetes tegenover staan. Ook de achterlichten dienen allemaal te werken voor de APK keuring. Hier is er geen onderscheid ten opzichte van de remlichten.

LED achterlicht

GELDEN DE REGELS VOOR REMLICHT EN ACHTERLICHT OOK VOOR ANDERE VOERTUIGEN?

Zoals eerder vermeld is zijn drie remlichten en twee achterlichten verplicht aan de achterzijde van een auto die na 30 September 2001 in gebruik is genomen. Maar gelden deze regels ook voor andere voertuigen zoals: vrachtverkeer, aanhangers, motoren en landbouwvoertuigen? Achterlichten en remlichten zijn verplicht op bijna elk motorvoertuig alleen zijn de regels per voertuig verschillend. De precieze regels zijn per voertuig hieronder te vinden.

VRACHTVERKEER

De verlichtingseisen van het remlicht en achterlicht voor vrachtverkeer zijn hetzelfde als die voor personenauto’s, alleen komen er een paar extra regels bij. Ook hier zijn er dus twee remlichten en twee achterlichten verplicht. Daarnaast zullen er extra lijnmarkeringen en twee rode reflectoren aanwezig moeten zijn. Dit geldt dus alleen voor vrachtverkeer en niet voor personenwagens.

AANHANGERS

Bij aanhangers zijn de eisen voor de verlichting bijna hetzelfde als bij personenwagens. Hier zijn er alleen twee remlichten verplicht in plaats van drie. Voor achterlichten wordt er geen onderscheid gemaakt ten opzichte van de personenwagens. Hier zullen er twee van aanwezig moeten zijn.

MOTORVOERTUIGEN

Bij motorvoertuigen ligt het iets ingewikkelder. Heb je een motorfiets dan bent je verplicht één achterlicht en één remlicht te hebben. Mocht je een driewielig motorrijtuig hebben met een breedte van 1,3 meter of breder, dan zijn er twee remlichten en twee achterlichten verplicht. Driewielig motorrijtuigen die smaller zijn dan 1,3 meter mogen voorzien zijn van één remlicht en één achterlicht.

LANDBOUWVOERTUIGEN

Voor de landbouwvoertuigen gelden dezelfde regels als bij vrachtverkeer. Twee remlichten en twee achterlichten zijn dus verplicht op dit voertuig.

WAAR MOET HET REMLICHT EN ACHTERLICHT AAN VOLDOEN VOOR DE APK KEURING?

Ten eerste dienen alle lichten te werken, zal alles vochtdicht moeten zijn en zal het lichtbeeld niet vertekend zijn. Ten tweede zullen de glazen helder en duidelijk te zien moeten zijn en zullen ze ongeverfd moeten blijven. Als laatst zullen de remlichten rood of ambergeel moeten zijn en de achterlichten moeten rood kleuren. Wit is dus niet toegestaan en zal afgekeurd en vervangen moeten worden.

VERSCHIL TUSSEN HALOGEEN/LED REMLICHTEN EN ACHTERLICHTEN

De meest gebruikte lichtbronnen zijn tegenwoordig halogeen en LED. Ook bij achterlichten en remlichten is dit het geval, maar wat is nou precies het verschil tussen deze lichtbronnen en welk lichtbron raden wij aan?

HALOGEEN VERLICHTING

Een van de voordelen van de halogeen lampen is dat deze een goede licht sterkte en breedte heeft. Daarnaast zijn de halogeen lampen relatief goedkoop in aankoop en hebben ze een zeer goede kleurweergave. De halogeen lampen brengen ook een aantal nadelen met zich mee. Als eerst hebben ze een minder lange levensduur in tegenstelling tot de LED verlichting. Daarnaast worden de lampen erg warm en gaan ze hierdoor inefficiënt om met de energie die hier vrij komt. Daarnaast kunnen halogeen lampen niet tegen hoge spanningen, hier gaan ze snel kapot van. Als laatste mogen de halogeen lampen vanaf 2018 niet meer geproduceerd worden. De reden hiervan is dat de halogeen lampen te slecht voor het milieu zijn. Als je op zoek bent naar verlichting, dan zullen halogeen lampen niet snel meer voorkomen.

LED VERLICHTING

De LED lampen brengen veel voordelen met zich mee. Als eerst gaan deze lampen zeer efficiënt om met de energie die vrij komt, hiervan gaat bijna niks verloren. Daarnaast is de levensduur tot wel 35 keer langer dan halogeen verlichting. Ook is de LED verlichting beschikbaar in verschillende vormen en lichtkleuren. Daarnaast is LED verlichting beter bestand tegen piekspanningen en hebben ze een zeer goed bereik van lichtsterktes. Al deze voordelen en goede kwaliteiten zorgen voor een ietwat hogere aanschafprijs in tegenstelling tot de halogeen verlichting. Echter, zoals eerder vermeld, gaat LED verlichting veel langer mee waardoor deze kosten weer gedekt worden. TRALERT® staat voor hoge kwaliteit en service. Daarom raden wij je LED verlichting aan in plaats van halogeen lampen. Deze LED lampen brengen simpelweg veel meer voordelen met zich mee.

TRALERT® ASSORTIMENT IN LED REMLICHT EN LED ACHTERLICHT

Bij TRALERT® ben je op het juiste adres als het gaat om LED remlicht en LED achterlicht. Met ons breed en diep assortiment kunnen we je altijd van dienst zijn. In ons assortiment zijn er losse remlichten en achterlichten te vinden van hoge kwaliteit. Hiernaast bieden wij ook lampen aan waar LED remlicht en LED achterlicht in combinatie zijn, ook wel combinatie achterlichten genoemd. Dit is een achterlicht waar alle benodigde lampen in een zitten. Het voordeel hiervan is dat je niet alle lampen los hoeft te monteren, maar alles in een lamp verwerkt wordt. Ook zijn deze lampen met een dynamisch knipperlicht te verkrijgen. Daarnaast zijn er ook combinatie lichten te verkrijgen met een opvallende Lavaflow look, ook wel neon genoemd. Als laatst kunnen de combinatielichten voorzien worden van kenteken verlichting aan de onderzijde, linker of rechterzijde van het combinatie LED achterlicht. Deze knipperlichten zorgen voor een professionele uitstraling bij jouw voertuig.

Dit blok bevat onverwachte of ongeldige inhoud.Blok-herstel proberen

UITGELICHT PRODUCT
VC-2001B7.1, LED Neon achterlicht
Dit combinatielicht is voorzien van een remlicht, achterlicht, achteruitrijverlichting, driehoeksreflector, dynamisch knipperlicht en mistlicht. Deze LED lamp is zeer geschikt voor jouw aanhanger, trailer oplegger of vrachtwagen.
Bekijk product
LED remlicht en LED achterlicht

HAMBURGERLAMP REMLICHT EN ACHTERLICHT

Zoals eerder vermeld is kan je een combinatielamp gebruiken als oplossing voor jouw voertuig. Één lamp voor alle verlichting op jouw voertuig. TRALERT® biedt je ook een andere optie. In ons assortiment zijn ook losse lampen te vinden. Een voorbeeld hiervan zijn de hamburgerlampen. Deze ronde lampen kan je verkrijgen met mistlicht, achteruitrijlicht en normale verlichting. Als je deze naast elkaar monteert op jouw voertuig beschik je toch over alle verplichte verlichting. Hieronder is een foto toegevoegd om een beter beeld te krijgen van de hamburgerlampen.

LED hamburger lamp

ZIJN DE REMLICHTEN EN ACHTERLICHTEN VOORZIEN VAN CERTIFICATEN?

Zoals in het begin vermeld is staat TRALERT® voor kwaliteit van hun producten. Deze kwaliteit is goed terug te zien in de producten. Deze zijn namelijk allemaal voorzien van een CE-markering en E-markering. De CE-markering is een Europese afspraak omtrent veiligheid van verschillende producten in de Europese Unie. Wil je meer weten over de CE-markering? Ook hier hebben wij een blog over geschreven.

WAAROM KIEZEN VOOR TRALERT®?

TRALERT® is dé specialist als het gaat om LED voertuigverlichting. Onze LED remlicht en LED achterlicht worden vaak getest op kwaliteit en verbeterd waar nodig is. Daarom zijn onze lampen altijd van hoge kwaliteit. Mocht er toch nog een lamp tussen zitten die defect raakt is dat geen probleem. Met onze service bieden wij je 2 jaar tot zelfs life time garantie aan. Zo ben je zeker van de kwaliteit die je koopt. Daarnaast bieden wij je ook technische ondersteuning aan waar nodig is bij het kiezen van de juiste verlichting.

WAT IS DE LEVERDATUM VAN REMLICHT EN ACHTERLICHT?

TRALERT® staat voor goede service, daarom zorgen wij voor een snelle levering. Doordat 90% van ons assortiment op voorraad ligt kunnen we dit ook realiseren. Heb je voor 15:00 besteld, dan heb je de volgende dag jouw remlicht of achterlicht nog in huis.

WELK REMLICHT EN ACHTERLICHT IS GESCHIKT VOOR MIJN VOERTUIG?

Vrijwel elk remlicht en achterlicht is uitgerust met een 9-36v multivoltage. Daardoor kunnen deze lampen op bijna elk voertuig gemonteerd worden. Daarnaast staan onze kampexperts altijd voor je klaar met technisch advies. Kom je er dus niet uit? Bel of mail dan naar TRALERT®.

Benieuwd naar ons assortiment in achterlichten?

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van LED voertuigverlichting?

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.

Truck en trailerverlichting

TRALERT®, specialist in LED voertuigverlichting

Door onze specialisatie en focus zijn wij in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers in ons vakgebied. Naast het vertegenwoordigen van diverse gerenommeerde fabrikanten voor de Europese markt produceert TRALERT® inmiddels diverse verlichtingsproducten in eigen beheer.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.