LED remlichten en LED achterlichten zijn belangrijke onderdelen van jouw voertuig. Bijna elk voertuig is uitgerust met zowel remlichten als achterlichten, die zich aan de achterzijde van jouw voertuig bevinden. Maar waarvoor dienen deze lichten precies en wat is het verschil tussen het remlicht en het achterlicht? Dat leggen we je uit in deze blog!

Verschil remlicht en achterlicht

Het verschil tussen remlicht en achterlicht, wij leggen het je uit!

Het LED remlicht waarschuwt medeweggebruikers wanneer je snelheid vermindert, bijvoorbeeld bij een stoplicht, om anticipatie en ongelukken te voorkomen. Als jouw auto na 30 september 2001 in gebruik is genomen, is het verplicht om een derde remlicht aan de achterzijde te hebben. Een defect licht kan een boete van 90 euro opleveren, ongeacht of de andere twee lampen wel werken. Tijdens de APK-keuring moeten alle remlichten functioneren. Het remlicht onderscheidt zich door zijn felheid; wanneer je op het rempedaal drukt, zullen de remlichten feller schijnen dan de andere lampen.

Achterlicht

Het LED achterlicht heeft als doel om jou zichtbaar te maken voor andere weggebruikers. Vooral in het donker of bij slecht weer, maar ook zeker tijdens winterweersomstandigheden, cruciaal. Zichtbaarheid is essentieel, en het niet goed functioneren of zichtbaar zijn van deze lichten kan leiden tot aanzienlijke boetes. Bij de APK-keuring geldt dat alle achterlichten moeten werken, vergelijkbaar met de eisen voor de remlichten.

LED achterlicht

Gelden de regels voor remlicht en achterlicht ook voor andere voertuigen?

Zoals eerder vermeld, zijn drie remlichten en twee achterlichten verplicht aan de achterzijde van een auto die na 30 september 2001 in gebruik is genomen. Maar gelden deze regels ook voor andere voertuigen, zoals vrachtverkeer, aanhangers, motoren en landbouwvoertuigen? Achterlichten en remlichten zijn verplicht op bijna elk motorvoertuig, maar de specifieke regels variëren per type voertuig. Hieronder vind je de gedetailleerde voorschriften voor elk type voertuig.

Vrachtverkeer

Voor vrachtverkeer gelden dezelfde verlichtingseisen voor het remlicht en achterlicht als voor personenauto’s, maar met enkele aanvullende voorschriften. Dit omvat nog steeds de verplichting van twee remlichten en twee achterlichten. Daarnaast moeten er extra lijnmarkeringen en twee rode reflectoren aanwezig zijn, een vereiste dat alleen van toepassing is op vrachtverkeer en niet op personenauto’s.

Aanhangers

Bij aanhangers zijn de verlichtingseisen bijna identiek aan die voor personenauto’s. Het enige verschil is dat er slechts twee remlichten verplicht zijn in plaats van drie. Voor achterlichten geldt geen onderscheid ten opzichte van personenauto’s, waarbij er ook twee aanwezig moeten zijn.

Motorvoertuigen

Voor motorvoertuigen gelden iets complexere regels. Voor motorfietsen is één achterlicht en één remlicht verplicht. Als je echter een driewielig motorrijtuig hebt met een breedte van 1,3 meter of breder, moeten er twee remlichten en twee achterlichten aanwezig zijn. Driewielige motorvoertuigen die smaller zijn dan 1,3 meter mogen voorzien zijn van één remlicht en één achterlicht.

LANDBOUWVOERTUIGEN

Voor landbouwvoertuigen gelden dezelfde regels als voor vrachtverkeer. Dat betekent dat twee remlichten en twee achterlichten verplicht zijn op dit type voertuig.

Waar moet het remlicht en achterlicht aan voldoen voor de apk keuring?

Ten eerste moeten alle lichten correct functioneren, vochtdicht zijn en een onvervormd lichtbeeld produceren. Ten tweede moeten de glazen helder en ongeverfd zijn. Tot slot dienen de remlichten rood of ambergeel te zijn en moeten de achterlichten rood zijn. Het gebruik van wit is niet toegestaan en zal leiden tot afkeuring en vervanging.

Verschil tussen halogeen/led remlichten en achterlichten

De meest gebruikte lichtbronnen zijn tegenwoordig halogeen en LED. Dit geldt ook voor achterlichten en remlichten. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze lichtbronnen en welk lichtbron raadt TRALERT® aan?

Halogeen verlichting

Halogeenlampen hebben enkele voordelen, waaronder goede lichtsterkte en breedte, relatief lage aanschafkosten en uitstekende kleurweergave. Ze hebben echter ook nadelen, zoals een kortere levensduur in vergelijking met LED verlichting, het genereren van veel warmte en inefficiënt energiegebruik, gevoeligheid voor hoge spanningen. Ook mogelijk ze feitelijk sinds 2018 niet meer worden geproduceerd vanwege milieubelasting. Als je op zoek bent naar nieuwe verlichting, zul je waarschijnlijk minder vaak halogeenlampen tegenkomen vanwege deze beperkingen.

LED verlichting

LED lampen bieden tal van voordelen. Ze zijn buitengewoon energie-efficiënt, verspillen bijna geen energie. De levensduur van LED verlichting is tot wel 35 keer langer dan die van halogeenlampen. LED verlichting is verkrijgbaar in verschillende vormen en lichtkleuren, bestand tegen piekspanningen en biedt een breed scala aan lichtsterktes. Hoewel de aanschafkosten hoger zijn dan halogeenverlichting, worden deze kosten op de lange termijn gecompenseerd door de duurzaamheid van LED lampen. Bij TRALERT® staan we voor hoge kwaliteit en service, daarom raden we LED verlichting aan boven halogeenlampen vanwege de vele voordelen die het met zich meebrengt.

TRALERT® assortiment in led remlicht en led achterlicht

Bij TRALERT® ben je aan het juiste adres voor LED remlichten en LED achterlichten. We bieden een uitgebreid assortiment van hoge kwaliteit. Je vindt losse remlichten en achterlichten in ons assortiment, evenals combinatie achterlichten waarin zowel LED remlicht als LED achterlicht zijn geïntegreerd. Deze combinatielampen zijn handig omdat je niet alle lampen afzonderlijk hoeft te monteren, alles zit in één lamp verwerkt. Sommige van deze lampen zijn zelfs uitgerust met dynamische knipperlichten. Bovendien hebben we combinatielampen met een opvallende Lavaflow-look, ook wel neon genoemd. Tot slot kunnen sommige combinatielampen worden voorzien van kentekenverlichting aan de onderzijde, linker- of rechterzijde, waardoor ze zorgen voor een professionele uitstraling van jouw voertuig.

UITGELICHT PRODUCT
VC-2001B7.1, LED Neon achterlicht
Dit combinatielicht is voorzien van een remlicht, achterlicht, achteruitrijverlichting, driehoeksreflector, dynamisch knipperlicht en mistlicht. Deze LED lamp is zeer geschikt voor jouw aanhanger, trailer oplegger of vrachtwagen.
LED remlicht en LED achterlicht

Hamburgerlamp remlicht en achterlicht

Naast combinatielampen biedt TRALERT® ook andere opties in ons assortiment, zoals losse lampen. Een voorbeeld hiervan zijn de hamburgerlampen. Een ronde achterlicht die beschikbaar is met mistlicht, achteruitrijlicht en reguliere verlichting. Als je deze lampen naast elkaar monteert op jouw voertuig, beschik je nog steeds over alle vereiste verlichting. Hieronder is een foto toegevoegd om een beter beeld te krijgen van de hamburgerlampen.

LED hamburger lamp

Zijn de remlichten en achterlichten voorzien van certificaten?

Zoals eerder benoemd, staat TRALERT® voor kwaliteit in hun producten. Deze kwaliteit wordt duidelijk weerspiegeld in de producten, die allemaal zijn voorzien van zowel een CE-markering als een E-markering. De CE-markering is een Europese standaard voor de veiligheid van diverse producten in de Europese Unie. Wil je meer weten over de CE-markering? Ook hier hebben we een blog over geschreven.

Waarom kiezen voor TRALERT®?

TRALERT® is dé specialist als het gaat om LED voertuigverlichting. Onze LED remlichten en LED achterlichten worden grondig getest op kwaliteit en voortdurend verbeterd. Daarom kun je altijd rekenen op hoogwaardige lampen. Mocht er onverhoopt toch een lamp defect raken, is dat geen probleem. Met onze service bieden we je een garantie van 2 jaar tot zelfs levenslange garantie. Zo ben je verzekerd van de kwaliteit van je aankoop. Bovendien bieden we technische ondersteuning om je te helpen bij het kiezen van de juiste verlichting, waar dat nodig is.

Wat is de levertijd van een remlicht en achterlicht?

TRALERT® staat garant voor uitstekende service, en dat geldt ook voor onze snelle levering. Dankzij onze ruime voorraad, waarin 90% van ons assortiment beschikbaar is, kunnen we dit mogelijk maken. Als je vóór 15:00 uur bestelt, heb je je remlichten of achterlichten de volgende dag al in huis.

Welk remlicht en achterlicht is geschikt voor mijn voertuig?

Bijna alle remlichten en achterlichten zijn uitgerust met een 9-36V multivoltage, waardoor ze op vrijwel elk voertuig kunnen worden gemonteerd. Bovendien staan onze deskundigen altijd paraat om je technisch advies te bieden. Mocht je er dus niet uitkomen, aarzel dan niet om TRALERT® te bellen of te mailen. We helpen je graag verder.

Benieuwd naar ons assortiment in achterlichten?