Wat is een LED stoplicht?

Iedereen heeft er in het dagelijks leven mee te maken, namelijk de LED stoplichten. De afkorting LED staat voor Light Emitting Diode. Een LED is een elektronische halfgeleidercomponent opgebouwd als een diode die bij stroomdoorgang in de doorlaatrichting licht uitstraalt. De LED verkeerslicht is zichtbaar in de kleuren rood, oranje en groen. Een LED stoplicht geeft een helder lichtbeeld. De verkeerslichten zijn een van de drie soorten verkeerstekens die de wegbeheer kan gebruiken om het verkeer op de weg te regelen.

Voordelen van LED stoplichten

In dit artikel bespreken wij de grootste voordelen van de LED stoplicht. Er zijn verschillende voordelen, namelijk:

  • De levensduur is langer. De LED verlichting gaat langer mee dan de traditionele lampen.
  • Het is beter voor het milieu. Het is beter recyclebaar en heeft een lage energieverbruik.
  • Het heeft een lager stroomverbruik. Het lage stroomverbruik is natuurlijk een van de grootste voordelen van de LED verlichting.
  • De LED stoplichten zijn beter bestendig tegen schokken en trillingen. Door het gebruik van minder kwetsbare materialen gaat de LED verlichting veel minder vaak kapot.
  • Het is voor een groot deel recyclebaar. De LED verlichting is voor een groot deel opnieuw te gebruiken als het kapot raakt.

Verder heeft het lage onderhoudskosten. LED verlichting gaat vaak tien jaar of langer mee, afhankelijk van de omstandigheden.

De nieuwe technologie

LED technologie brengt veel mogelijkheden en toepassingen voor de Nederlandse publiek sector. Zo zijn steeds meer gemeentes begonnen met het plaatsen van LED strips op de grond. Via de LED strips op de grond die rood of groen wordt helpt voetgangers veiliger oversteken. De LED strips zijn gekoppeld aan de LED stoplichten en lichten rood of groen op als de verkeerslichten dit ook doen. De strip is speciaal bedoeld voor wandelende en fietsende smartphonegebruikers, die kijken namelijk altijd richting de grond. Wel bleken de lijnen gevoelig voor slecht weer. Uit onderzoek is gebleken dat mensen niet graag over een rode lijn stappen en dat zal met deze installatie toch moeten als je bij rood licht wilt oversteken. De oplichtende lijn op de stoep heet officieel +Lichtlijn.

LED stoplichten