wat is een lichtbundel?

Een lichtbundel is een strook licht dat wordt uitgestraald door een bron. In de context van voertuigverlichting is dit het licht dat door koplampen op de weg wordt geworpen om zichtbaarheid tijdens het rijden te verbeteren.  Je hebt lampen die flood Beam hebben en lampen die spot Beam hebben, bij flood Beam zend de lamp een Brede straal uit met een duidelijke scherpe rand dit zie je dan ook als het licht aanstaat op de weg. De naam “spot” Beam verklapt het al letterlijk “plek” het gaat hier om het licht dat duidelijk één bepaalde plek belicht, hier zie je dus geen scherpe rand op de weg.

Lichtbundel

Welke soorten lichtbundels zijn er?

Het lichtbeeld is erg belangrijk bij het kiezen van een LED lamp. Een optisch beeld is een lichtstraal die wordt verstrooid door bijvoorbeeld (een LED lamp). Er zijn dus drie verschillende soorten stralen.   

  1. brede lichtbundel hiermee word bedoeld dat het licht zich over een groot gebied verspreidt.
  2.  gefocusseerde (licht)bundel hiermee wordt bedoeld dat ze zorgvuldig geconcentreerd zijn op een specifiek punt
  3. de samengestelde (licht)bundel bestaat uit een samengestelde lichtbundel met verschillende eigenschappen.
  4. Er is ook een vierde bundel: (Convergence) Convergentie betekent dat stralen uit verschillende richtingen een punt raken. Er is ook een lamp met een focussysteem. Hiermee wordt de afstand tussen de reflector en de LED ingesteld.

Je kunt dus zelf beslissen of je een brede lichtbundel gebruikt voor close-ups of een smalle bundel voor lange afstanden. Elk van deze drie stralen heeft zijn eigen unieke eigenschappen, waardoor er voor elke situatie een geschikte lamp is. Het kiezen van de juiste stralen heeft een lange weg afgelegd bij het vinden van de juiste lamp. Houd er rekening mee dat het gebruik van gerichte en gecombineerde stralen je en uw tegenligger kan verblinden. Bij wide ray LED werklampen van TRALERT® is dat niet het geval.