Lichtsterkte

Betekenis: Lichtsterkte

Wat betekent lichtsterkte?

De lichtsterkte van een lichtbron is het stralingsvermogen dat een bron per eenheid een ruimtehoek uitzendt, waarbij er rekening gehouden wordt met de gevoeligheid van het menselijk oog. Met andere woorden, het geeft de hoeveelheid licht aan die in elk deel van een luchtbundel zit. De verlichtingssterkte heeft verschillende soorten meeteenheden, waarmee het gemeten kan worden.

Lichtsterkte

Welke soorten meeteenheden van lichtsterkte zijn er?

Het meten van lichtsterkte kan door drie verschillende soorten meeteenheden. Voordat elektriciteit bestond, werd de verlichtingssterkte afgemeten met een kaars (candela). De candela was een gestandaardiseerde eenheid geworden om de verlichtingssterkte in een bundel uit te drukken. Het is een maatstaf om de intensiteit van een lichtbron in een bepaalde richting te meten. Eén candela staat gelijk aan de sterkte van één standaard kaars. Candela is als basis gebruikt voor een nieuwe eenheid genaamd ‘lumen’. Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron uitstraalt.

Maar hier kun je nog niet zoveel mee, want het hangt af van de omgeving hoeveel licht je daadwerkelijk ziet. Een lamp kan bijvoorbeeld meer licht geven op een kantoor dan in een grote magazijn. Daarom is de eenheid ‘lux’ ontwikkeld, deze wordt gebruikt voor het meten en uitdrukken van de hoeveelheid licht in een bepaalde omgeving. Dit helpt mee om het lichtbeeld te bepalen. De drie meeteenheden zeggen zoals je hierboven hebt gelezen allemaal wat anders, maar ze hebben wel wat gemeen met elkaar. De drie meeteenheden geven de hoeveelheid licht weer dat een lamp uitstraalt en hoeveel licht het oplevert.

Hoeveel lichtsterkte heb ik nodig voor mijn voertuig?

Ben je opzoek naar LED verlichting met voldoende lichtsterkte? Dan ben je bij TRALERT® op het juiste adres. Onder andere onze werklampen, verstralers en LED bars zijn uitgebreid getest en hebben voldoende verlichtingssterkte om jouw werkveld te verlichten.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.