Wat is een 5-PIN bajonet Aspöck?

Lampen kunnen tegenwoordig op vele verschillende manieren aangesloten worden. Naast een Deutsch connector is er ook een 5-PIN bajonet van Aspöck te gebruiken. Dit is een handige connector die makkelijk aan te sluiten is. Een Aspöck connector is te herkennen aan de ronde aansluiting. Daarnaast staat de connector bekend om zijn goede kwaliteit en hogere prijs. 5-PIN’s bajonetten van andere merken zijn over het algemeen goedkoper, maar staan ook bekend om de mindere kwaliteit. Ook staan de bajonetten bekend om het snel te kunnen monteren en demonteren van een lamp. De kabel kan namelijk maar op één gemakkelijk manier in de aansluitingen van de lamp en de aansluiting van het voertuig. Als u daarna de wartel vast draait is de kabel stevig en goed gemonteerd.

Waar herken je een linker en rechter 5-pin bajonet van Aspöck aan?

Een 5-PIN bajonet van Aspöck zijn in twee verschillende uitvoeringen beschikbaar, namelijk een linker en rechter aansluiting. De beide aansluitingen zijn niet altijd even gemakkelijk uit elkaar te houden. Meestal zijn ze namelijk zwart. Wanneer dit het geval is zult u op de lamp moeten kijken welke nodig is. In sommige situaties worden er kleuren toegevoegd om ze uit elkaar te houden. In dat geval is de groene bajonet verantwoordelijk voor de rechter kant van uw voertuig en de gele voor de linkerkant. Het is belangrijk om de linker en de rechter uit elkaar te houden aangezien ze andere functies hebben. Bij de linker is één van de vijf binnen voor het mistlicht en bij de rechter is één van de vijf pinnen voor het achteruitrijlicht.

Achterlicht met mist en achteruitrijlicht

Een standaard achterlicht met een 5-PIN’s bajonet aansluiting van Aspöck is uitgevoerd met een achterlicht, remlicht, knipperlicht en mistlicht. Wanneer u mistlichten en achteruitrijlicht wilt gebruiken, is de 5-pin bajonet niet voldoende. Deze aansluiting voorziet namelijk enkel vijf verschillende soorten lichten. U zult in dit geval een 8-PIN’s bajonet moeten gebruiken. Deze aansluiting is namelijk standaard uitgevoerd met knipperlicht, mistlicht, achteruitrijlicht, remlicht, achterlicht en mistlicht.