Wat is een 8-PIN’s bajonet van Aspöck?

Verlichting is tegenwoordig op vele soorten manieren aan te sluiten. Naast de veelgebruikte Deutsch connector is er ook een 8-PIN’s bajonet van Aspöck te gebruiken. De 8-PIN’s bajonet is makkelijk aan te sluiten en is handig in gebruik. De bajonet wordt vaak herkent aan zijn ronde aansluiting en zijn prijs – kwaliteit verhouding. De prijs en kwaliteit liggen namelijk gemiddeld hoger dan bij andere merken. Daarnaast staat de bajonet bekend om het snel te kunnen monteren en demonteren van een lamp. De kabel is namelijk maar op één manier aan te sluiten. Er zit namelijk een kleine sparing aan de onderkant van de ronde aansluiting die precies in de gleuf van de aansluiting van de lamp past. Als u daarna de wartel heeft aangedraaid is de lamp direct aangesloten en gereed voor gebruik.

Waar herken je een linker en rechter bajonet aan?

De 8-PIN’s bajonet van Aspöck is in twee verschillende uitvoeringen te verkrijgen, een linker en een rechter aansluiting. Beide aansluitingen hebben dezelfde kleur namelijk zwart. Je kan dus niet het verschil zien aan de hand van de kleur. Op de lamp zelf is af te lezen welke aansluiting er nodig is. Al maakt dit bij deze stekker niet uit. Ze zijn namelijk zowel voor links als rechts te gebruiken.

Verschil tussen 5 en 8-PIN’s bajonet

Het verschil tussen een 5-PIN’s en 8-PIN’s bajonet is dat een 5-PIN’s alleen de standaard verlichting kan voorzien. Een 8-PIN’s bajonet kan meer verlichting tegelijkertijd voeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kleine aanhanger. Een 5-PIN’s bajonet voorziet hier van voldoende verlichting. Mocht u toch nog mistlicht en achteruitrijlicht tegelijk willen voeren, zal de 5-PIN’s niet geschikt zijn. U zult in dit geval een 8-PIN’s bajonet aan moeten sluiten.