12 Volt stekker

Betekenis: 12 Volt stekker

Hoe werkt een 12v stekker?

Heel simpel: je pakt de 12 volt stekker en je stopt de stekker in de cilindrische uitgang. Deze uitgang wordt ook gebruikt om sigaren en sigaretten mee aan te steken. Je doel kan zijn om een telefoon of een tablet op te laden of een ander apparaat met een USB-C kabel. Je hebt dan ook verschillende stekkers, bijvoorbeeld met 1 USB-port of met 2-USB-ports. Overigens hebben bijna alle auto’s een 12V aansluiting met een maximale stroomopname van 15A. Voorbeeld: De stroomsterkte van 2 porten is dan ook vaak 4,8 ampère (de eenheid van stroom). Per poort is dit dus 2,8 ampère. De adapter zet 220v om in 12 volt. De eerste aansluiting van de sigaretten aansteker is vaak male, de twee ports die er op zitten zijn altijd female. De materialen van de stekker bestaan uit kunststof, metaal en ABS.

12 volt stekker

Wat is 12v-aansluiting?

Een 12 volt stekker uitgang is een cilindrische uitgang die 12 volt gelijkstroom (DC) levert aan het aangesloten apparaat. De meest bekende 12V-aansluiting is gemonteerd op een auto en is oorspronkelijk geleverd als onderdeel van een systeem dat een metalen spoel in een hittebestendige houder verwarmt om een ​​sigaar of sigaret aan te steken. De 12V-aansluiting is nog steeds ingebouwd in de auto als stroombron. Een stopcontact met vier of vijf 12V-uitgangen is niet ongewoon om met elektriciteit op te laden.

Wat aan te sluiten op de 12 volt stekker?

Elektronica en LED verlichting werken op lage gelijkspanning. Om het elektronische apparaat geschikt te maken voor een 230 volt netwerk is deze 230 volt wisselspanning binnen het apparaat met behulp van een transformator en gelijkrichter omgezet naar een lagere gelijkspanning (meestal 12 volt). Sommige apparaten hebben deze transformator echter niet in het apparaat, maar daarbuiten. Deze transformator heet ook wel de adapter.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.