Wat is een 15-polige stekker?

Vrachtwagens zijn tegenwoordig niet meer weg te denken op de openbare wegen. Om de wegen veilig te houden zijn er regels opgesteld om de verkeersveiligheid te kunnen garanderen. Een belangrijk onderdeel in de verkeersveiligheid is de verlichting op voertuigen, zo ook bij vrachtwagens en trailers. Trailers alleen kunnen niet voor werkende verlichting zorgen. Hiervoor dient er een verbinding te ontstaan met een vrachtwagen. Zo’n verbinding kan tot stand worden gebracht met een 15 polige (ISO 12098) stekker. Door deze stekker kan de vrachtwagen elektriciteit overbrengen naar de trailer waardoor de lampen in werking kunnen treden. De 15-polige stekker is net als de 7-polige N en 7-polige S stekker, speciaal gemaakt voor de truck en trailer branche. Deze aansluitingen passen dus alleen op een vrachtwagen en trailer en niet op aanhangers of boottrailers.

15 polige stekker aansluiting voor vrachtwagen trailer

Om een trailer te kunnen voorzien van elektriciteit dient er een verbinding tot stand te komen met de vrachtwagen. Dit kan op twee verschillende manieren gebeuren. De eerste manier is door de 15-polige stekker te gebruiken. Deze is vrij eenvoudig te gebruiken bij de vrachtwagen en trailer. De tweede manier is door twee 7-polige stekkers te gebruiken, namelijk de 7-polige N en 7-polige S stekkers. Deze stekkers dienen beide aangesloten te zijn zodat alle verlichting in werking kan treden. Als er maar één stekker aangesloten is, zal niet alle verlichting werken.

Schema 15-polige stekker 24 Volt ISO 12098

De 15-polige stekker vervult 15 verschillende functies. Elke pool heeft zijn eigen functie en om deze duidelijk te maken is onderstaande aansluitschema gemaakt. Hier zijn alle polen met bijbehorende functies beschreven.

aansluitschema 15-polige stekker (ISO 12098)
 1. Knipperlamp links
 2. Knipperlamp rechts
 3. Mistachterlamp
 4. Massa
 5. Achter-, contour-, breedte- en kentekenlamp links
 6. Achter-, contour-, breedte- en kentekenlamp rechts
 7. Remlichten
 8. Achteruitrijlamp
 9. Constante voeding (+24V)
 10. Sensor voor remvoeringsslijtage
 11. Indicatie veerbelaste rem
 12. Aslift functie
 13. Massa voor datakabels
 14. CAN H
 15. CAN L