Wat is coolbeam

Wanneer je op zoek bent naar verlichting bent u de term coolbeam wellicht al wel eens tegengekomen. Maar wat is het nou eigenlijk? Een coolbeam is een bepaalde type van een halogeenlamp, die maar in een paar armaturen gebruikt kan worden. Een coolbeam lamp is ontworpen om zijn warmte van de lichtstraal af te leiden. Deze lampen kunnen nog steeds dezelfde hoeveelheid afvalwarmte produceren als gewoon normale lampen, maar door hun ontwerp kunnen ze de warmte naar de zijkanten of de achterkant van de lamp voeren. Een ander woord van een coolbeam lamp, wordt ook wel een koele straallamp genoemd. Koelstraallampen zijn nuttig in situaties waarin warmtegevoelige objecten moet worden verlicht. Het type licht is ontworpen om warme weg te leiden van de lichtbundel. Coolbeam straalt warm wit licht uit met veel lumen. Lumen zegt iets over het daadwerkelijke licht dat de lamp uitstraalt.

Dichroïsche reflector

Een dichroïsch interferentiefilter is een kleurenfilter dat wordt gebruikt om selectief licht van een klein aantal kleuren door te laten terwijl andere kleuren worden gereflecteerd. Een van de kanten van de behuizing van de lamp is reflecterend, zodat het licht dat die kant op wordt gestraald wordt weerkaatst. Een dichroïsche reflector werkt door een bepaald spectrum van licht te weerkaatsen terwijl alle andere doorgelaten worden. De filter weerkaatst licht maar geeft het zelf niet. Dichroïsche reflectoren en filters zijn nuttig in een verscheidend aan toepassingen. In het geval van “coolbeam”-lampen zijn ze ontworpen om het zichtbare lichtspectrum door de voorkant van de lamp te reflecteren, terwijl onzichtbaar infrarood licht door en uit de achterkant van de lamp gaat. Het belangrijkste is dat het object de straling reflecteert. Door de filter is de is de warmte-uitstoot van veel lager.

Een Alternatief koelstraallamp

Een alternatief voor koelstraallampen in toepassingen waarvoor ze gevaarlijk kunnen zijn, is de LED lamp. LED staat voor Light Emitting Diode. Een diode is een elektrische component met twee elektroden waar elektriciteit doorheen stroomt. LED lampen zijn beschikbaar in verschillende kleuren en kleurtemperaturen. Van 1800 Kelvin (warm wit licht) tot 6500 Kelvin (daglicht). Het grootste voordeel van een LED lamp is de hoge energie-efficiëntie, omdat er geen energie verloren gaat bij het verwarmen van de gloeidraad, zijn LED lampen tot 90% efficiënt. LED verlichting heeft een constante stroom nodig in plaats van een constante spanning.