Zonovergoten dagen, temperaturen die lokaal de 20°C aantikken, overvolle parken en lange rijen bij de lokale ijszaak: de lente is duidelijk op komst! Dit is geweldig nieuws voor mensen die van de zon houden, maar het brengt ook potentiële gevaren met zich mee op de weg. Omdat de dagen nog steeds kort zijn, kan de laagstaande zon het zicht ontnemen tijdens het rijden. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je veilig de weg op gaat!

Het gevaar van verblinding door laagstaande zon

We hebben allemaal wel eens op de weg gezeten op mooie zonnige dagen in de winter. Het landschap lijkt mooier en de temperatuur wordt aangenaam in de cabine, maar zodra de zon zakt wordt het erg vervelend. Vroeg in de ochtend en later op de middag is het verblindende effect van een laagstaande zon goed merkbaar. Of je nou met hoge snelheid op de snelweg rijdt of langzaam over een druk kruispunt beweegt, verblinding door laagstaande zon kan als beangstigend overkomen. Helaas zien we nog altijd veel ongelukken gebeuren waarbij verkeersdeelnemers gewond raken door verblinding door de laaghangende zon.

Het intense licht kan ervoor zorgen dat je tijdelijk niets kunt zien, waardoor het lastig wordt om andere auto’s om je heen op te merken. Dit wordt nog erger wanneer de weg nat is na regen en het zonlicht op het oppervlak weerkaatst. Het is moeilijk te zeggen hoeveel auto-ongelukken er jaarlijks door verblinding worden veroorzaakt, maar volgens de Automobile Association vinden er alleen al in Groot-Brittannië jaarlijks meer dan 2.900 ongelukken plaats als gevolg van dit probleem. Zorg ervoor dat je niet tot die statistieken behoort en ga goed voorbereid de weg op met behulp van de volgende tips.

Verblinding door laagstaande zon voorkomen: bewaar meer afstand

Misschien een open deur, maar wel erg effectief. Als het zicht slecht is, is het sterk aanbevolen om een veilige afstand te houden tot het voertuig voor je. Op die manier heb je extra tijd om in te spelen op plotselinge rembewegingen en andere situaties. Je zult bovendien ervaren dat dit het rijden veel relaxter maakt!

Het is van belang dat je niet alleen let op je voorganger, maar ook op verkeer achter je. Weggebruikers achter je kunnen namelijk ook door de laagstaande zon worden verblind. Stel je voor dat je moet stoppen bij een verkeerslicht. In zo’n geval is het verstandig om iets eerder te remmen, zodat andere weggebruikers voldoende tijd hebben om zich aan te passen aan de situatie. Remlichten kunnen namelijk lastig te zien zijn wanneer er fel tegenlicht is door laagstaande zon.

Draag een zonnebril met gepolariseerde glazen

Een goede zonnebril maakt een wereld van verschil bij een laaghangende zon. Hierdoor hoef je je ogen niet voortdurend samen te knijpen en behoud je een goed zicht, zelfs in lastige situaties. Kies bij voorkeur voor een zonnebril met gepolariseerde glazen. Daarmee zijn felle schitteringen van het zonlicht verleden tijd. Dit type zonnebril heeft namelijk een speciaal filter in het glas dat intens reflecterend licht kan blokkeren. Daarnaast kleuren ze mee met het licht en werken ze contrast verhogend. Een must-have om veilig en ontspannen de weg op te gaan!

zonnebril laagstaande zon verblinding

Houd de voorruit schoon

We kennen het allemaal wel: irritante vlekjes of stof op de zonnebril waardoor het zicht belemmerd wordt. Een vieze zonnebril is niet prettig en zorgt voor slecht zicht. Ditzelfde geldt voor de voorruit van je voertuig bij laagstaande zon. Als deze vuil is, verstrooit het vuil het licht en wordt het moeilijker om het verkeer waar te nemen terwijl je aan het rijden bent. Ieder vuiltje, krasje of vlekje wordt duidelijk zichtbaar en belemmert het zicht. Het is daarom belangrijk om de voorruit regelmatig schoon te maken.

Om de buitenkant van de voorruit schoon te houden, is ruitenwisservloeistof meer dan voldoende. Zorg er wel voor dat je deze regelmatig bijvult. Wat men echter vaak vergeet, is om ook de binnenkant van de ruit schoon te maken. Stof kan zich aan de binnenkant ophopen door bijvoorbeeld de luchtverwarming, wat je zicht kan belemmeren. Gelukkig is dit een eenvoudige taak die snel kan worden uitgevoerd met glasreiniger en een droge doek. Dit is bijzonder effectief bij laagstaande zon, maar ook wanneer je wordt geconfronteerd met fel licht van tegenliggers!

Zet de verlichting aan

Je bent niet de enige die last heeft van verblinding door laagstaande zon. Bij fel tegenlicht ben je door tegenliggers of auto’s achter je vaak lastig te zien. Juist in dit soort situaties is het fijn om elkaar te helpen, zorg er dus voor dat je goed zichtbaar bent. Hiermee vergemakkelijk je het voor andere weggebruikers en help je ongelukken voorkomen. Met de LED voertuigverlichting van TRALERT® ben je gegarandeerd goed zichtbaar onder alle omstandigheden. Bekijk het assortiment aan LED verlichting om te ontdekken welke verlichting bij jouw voertuig past. Gebruik waar mogelijk wel de dimlichten om verblinding van medeweggebruikers te voorkomen, met het felle zonlicht is de situatie al lastig genoeg.

Laagstaande zon verblinding verlichting Tralert

Tot slot: hoe heerlijk het vroege lenteweer ook kan zijn, ieder voordeel heeft ook nadelen. Met deze tips ga je goed voorbereid de weg op bij laagstaande zon en kun je blijven genieten van het prachtige weer!