Laagstaande zon: zo voorkomt u verblinding onderweg

Zonovergoten dagen, temperaturen die lokaal de 20°C aantikten, overvolle parken en lange rijen bij de lokale ijszaak: de lente is duidelijk op komst en komt vroeg dit jaar. Een droom voor zonaanbidders, maar potentieel ook gevaarlijk op de weg. Dagen zijn nog kort en laagstaande zon kan voor verblinding zorgen. Met deze tips gaat u veilig de weg op!

Verblinding laagstaande zon

Het gevaar van verblinding door laagstaande zon

We hebben allemaal wel eens op de weg gezeten op mooie zonnige dagen in de winter. Het landschap lijkt mooier en de temperatuur wordt aangenaam in de cabine, maar zodra de zon zakt wordt het erg vervelend. Vroeg in de ochtend en later op de middag is het verblindende effect van laagstaande zon goed merkbaar. Of u nou met hoge snelheid op de snelweg rijdt of langzaam over een druk kruispunt beweegt, verblinding door laagstaande zon kan als beangstigend overkomen. Helaas zien we nog altijd veel ongelukken gebeuren waarbij verkeersdeelnemers gewond raken door verblinding door de laaghangende zon.

Het felle licht kan leiden tot tijdelijke blindheid waardoor het moeilijk wordt om de auto’s om u heen te zien. Dit effect wordt nog eens versterkt wanneer het geregend heeft en het zonlicht weerkaatst op het wegdek. Het is moeilijk te zeggen hoeveel auto-ongelukken er jaarlijks door verblinding worden veroorzaakt, maar de schatting van de Automobile Association is dat er in Groot-Brittannië alleen al jaarlijks meer dan 2.900 ongelukken op de Britse wegen veroorzaakt worden. Zorg ervoor dat u niet de volgende bent en ga voorbereid de weg op met de volgende tips.

Verblinding door laaghangende zon voorkomen: bewaar meer afstand

Misschien een open deur, maar wel erg effectief. Wanneer het zicht slecht is, raden we aan om op een veilige afstand te blijven van het voertuig voor u. Zo hebt u meer tijd om te anticiperen op bijvoorbeeld abrupte remacties. Daarnaast zult u merken dat het een stuk ontspannender rijdt!

Het is van belang dat u niet alleen let op uw voorganger, maar ook op verkeer achter u. Weggebruikers achter u kunnen ook door de laagstaande zon worden verblind. Stel dat u voor een verkeerslicht moet stoppen, zorg er dan voor dat u al iets eerder afremt om zo andere weggebruikers ook de tijd te geven om te anticiperen op de situatie. Remlichten kunnen namelijk lastig te zien zijn wanneer er fel tegenlicht is door laagstaande zon.

Draag een zonnebril met gepolariseerde glazen

Een goede zonnebril maakt een wereld van verschil bij laaghangende zon. Hierdoor hoeft u niet met uw ogen te knijpen en houdt u het overzicht in lastige situaties. Kies bij voorkeur voor een gepolariseerde zonnebril. Daarmee zijn felle schitteringen van het zonlicht verleden tijd. Dit type zonnebril heeft namelijk een speciaal filter in het glas dat intens reflecterend licht kan blokkeren. Daarnaast kleuren ze mee met het licht en werken ze contrastverhogend. Een must om veilig en ontspannen de weg op te gaan!

zonnebril laagstaande zon verblinding

Houd de voorruit schoon

We kennen het allemaal wel: irritante vlekjes of stof op de zonnebril waardoor het zicht belemmerd wordt. Een vieze zonnebril is niet prettig en zorgt voor slecht zicht. Ditzelfde geldt voor de voorruit van uw voertuig bij laaghangende zon. Wanneer deze vies is, wordt het licht door vuil verstrooid en wordt het lastiger om het verkeer in de gaten te houden wanneer u achter het stuur zit. Ieder vuiltje, krasje of vlekje wordt duidelijk zichtbaar en belemmert het zicht. Het is daarom belangrijk om de voorruit regelmatig schoon te maken.

Om de buitenkant van de voorruit schoon te houden, is ruitenwisservloeistof meer dan voldoende. Zorg er wel voor dat u deze regelmatig bijvult. Wat men echter vaak vergeet, is om ook de binnenkant van de ruit schoon te maken. Door bijvoorbeeld de blower van de verwarming kan er stof aan de binnenkant gaan zitten die het zicht belemmert. Dit is een simpele klus die zo geklaard is met een glasreiniger en een droge doek. Zeer effectief bij laagstaande zon, maar ook bij felle verlichting van tegenliggers!

Zet de verlichting aan

U bent niet de enige die last heeft van verblinding door laagstaande zon. Bij fel tegenlicht bent u door tegenliggers of auto’s achter u vaak lastig te zien. Juist in dit soort situaties is het fijn om elkaar te helpen, zorg er dus voor dat u goed zichtbaar bent. Hierdoor maakt u het uw medeweggebruikers makkelijker en voorkomt u een ongeluk. Met de LED voertuigverlichting van TRALERT® bent u gegarandeerd goed zichtbaar onder alle omstandigheden. Bekijk het assortiment aan LED verlichting om te ontdekken welke verlichting bij uw voertuig past. Gebruik waar mogelijk wel de dimlichten om verblinding van medeweggebruikers te voorkomen, met het felle zonlicht is de situatie al lastig genoeg.

Laagstaande zon verblinding verlichting Tralert

Tot slot: hoe heerlijk het vroege lenteweer ook kan zijn, ieder voordeel heeft ook nadelen. Met deze tips gaat u goed voorbereid de weg op bij laaghangende zon en kunt u blijven genieten van het prachtige weer!

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van LED voertuigverlichting?

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.

Truck en trailerverlichting

TRALERT®, specialist in LED voertuigverlichting

Door onze specialisatie en focus zijn wij in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers in ons vakgebied. Naast het vertegenwoordigen van diverse gerenommeerde fabrikanten voor de Europese markt produceert TRALERT® inmiddels diverse verlichtingsproducten in eigen beheer.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.