Veilig werken langs de weg

Veilig werken langs de openbare weg is van groot belang om de veiligheid in het verkeer te bewaken. Wanneer je een wegenbouwer, asfalteer, kabellegger of wegenreiniger bent dan is het van belang om de regels te kennen die gelden wanneer je veilig wilt werken langs de weg. In deze blog nemen we je mee welke mogelijkheden er zijn om de weg af te zetten en welke regels hierbij gelden.

Veilig werken langs de weg

Risico’s bij het werken langs de weg

Werkzaamheden op en naast de weg brengen risico’s met zich mee. Het is daarom belangrijk om alert te blijven op je eigen veiligheid, die van jouw collega’s en het houden van orde op de openbare weg. Veilig werken langs de weg kent veel verschillende verantwoordelijkheden. Daarom is het verstandig om je goed voor te bereiden.

Wanneer je veilig langs de openbare weg wilt werken, dan is het goed om in ieder geval te denken aan de volgende benodigdheden:

 • Verkeerskegel
 • Geleidebakens/schildjes
 • Actieraam
 • Botsabsorber
 • Zwaailamp
 • Signaalkleding

Werken langs de openbare weg met verkeerskegels

Een goede manier om de weg af te zetten is het gebruiken van verkeerskegels. Met behulp van deze kegels kan eenvoudig een gedeelte van de weg afgezet worden, waardoor je ongestoord aan de slag kan gaan met het uitvoeren van de werkzaamheden.

Wanneer je gebruik maakt van verkeerskegels, dan is het van belang dat deze kegels minimaal 0,75m hoog zijn en van fluorescerende kleur. Daarnaast moet de kegel, zoals de naam al verraad kegelvormig zijn. De voetplaat moet vierkant zijn, zodat deze bij omvallen niet kan rollen. Daarom heeft de voetplaat minimaal 4 en maximaal 8 zijkanten.

Veilig werken langs de openbare weg met verkeerskegels

Veilig werken langs de weg met geleidebakens/schildjes

Een andere methode om de weg af te zetten is het gebruik van geleidebakens of schildjes. Deze geleidebakens zijn gemiddeld 1,40m hoog. Op de bakens zijn schuin (geleidende) rood/witte strepen afgebeeld. Deze instrueren weggebruikers via welke kant zij de bakens voorbij moeten rijden.

De geleidebakens moeten daarnaast voldoen aan de volgende eisen:

 • De hoogte van het vlak met de rood witte strepen is 1m;
 • De hoogte onder het vlak met de rood witte strepen is <0,25m;
 • De breedte van het vlak met de rood/witte strepen is 0,25m;
 • De breedte van de voetplaats is <0,50m.
Veilig werken langs de openbare weg met geleidebakens

Veilig werken langs de openbare weg met actieraamwerken

Bij actieraamwerken maken we onderscheid tussen kleine actieraamwerken met één verkeersbord op het werkvoertuig, een groot actieraam met twee verkeersborden op een actiewagen en een actieraam met twee verkeersborden op het werkvoertuig. De verschillende uitvoeringen van actieraamwerken en de bijhorende regels zullen we hieronder verder toelichten.

Klein actieraam met één verkeersbord op het werkvoertuig

Een klein actieraam met één verkeersbord op het werkvoertuig is bedoeld als nulpunt voor kortdurende werkzaamheden. Hierbij kan gedacht worden aan de werkzaamheden van een berm maaier. Deze vorm van een actieraamwerk mag alleen toegepast worden bij werkzaamheden naast de weg en op fietspaden. Soms kan het voorkomen dat het actieraam wordt gebruikt op zeer rustige wegen met een lage snelheid en lage intensiteit. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de ‘echte 60km’ wegen.

Een klein actieraam met één verkeersbord heeft de volgende kenmerken:

 • De breedte van de plank met het wit en rode reflecterende materiaal is 0,20m;
 • Het verkeersbord bepaalt de hoogte en de breedte. Dit betekent dat bij een type 2
  verkeersbord de afmeting 1.30 m x 1.30 m is;
 • Het actieraam kan uitgerust worden met het verkeersbord J16 of D02;
 • De afstand van de onderkant van het verkeersbord J16 tot aan de grond moet minimaal 1.20
  m en maximaal 3 m zijn. De afstand van de onderkant van het actieraam tot aan de grond is
  dus minimaal 1 meter.

Let op! Bij een klein actieraamwerk met één verkeersbord geldt dat wanneer de gele LED zwaailamp op het voertuig goed zichtbaar is, de LED flashers op het actieraamwerk niet nodig zijn. Echter, wanneer je veilig wilt werken op de weg, dan wordt dit wel aangeraden. Wanneer er flashers op het actieraamwerk geplaatst worden, dan moeten deze op de vierhoeken geplaatst worden, rond zijn, een minimale diameter van 180mm en een maximale diameter van 200mm hebben. Ook moeten ze een gele kleur hebben.

Veilig werken langs de weg met actieraam

Groot actieraam met twee verkeersborden op een actiewagen

In tegenstelling tot het kleine raamwerk, is het grote actieraam bedoeld als nulpunt bij een rijdende afzetting op drukke wegen binnen de bebouwde kom en op 80km/u wegen buiten de bebouwde kom. Wat betreft de plaatsing van een groot actieraamwerk is het mogelijk om het raamwerk achter op het voertuig te plaatsen. Echter, blijkt uit de praktijk dat dit door zijn afmetingen bijna nooit mogelijk is. In veel gevallen zien we een groot actieraamwerk met LED flashers dan ook terug op een aanhangwagen.

Het grote actieraamwerk heeft de volgende kenmerken:

 • De breedte van de planken is 0,30m;
 • de hoogte is 3,30m en de breedte is 1,70m;
 • Mag alleen maar in de lengte richting geplaatst worden;
 • Op het actieraam moeten vier ronde gele alternerende lampen zijn aangebracht met een minimale diameter van 180mm en een maximale diameter van 300mm;
 • De afstand van de onderkant van het bord tot aan het wegdek moet minimaal 1.20 m zijn;
 • Ook moet het voertuig een gele zwaailamp voeren.

Actieraamwerk met twee verkeersborden op het werkvoertuig

De derde methode om de weg af te zetten met een actieraamwerk, is door middel van een actieraam met twee verkeersborden op het werkvoertuig. Onder bepaalde voorwaarden kan een actieraam op het werkvoertuig geplaatst worden. De kenmerken die hierbij gelden zijn gelijk aan de voorwaarden bij het voeren van een actieraam op een wagen. Alleen mag de uitvoering hiervan kleiner zijn dan 2,00m x 1,30m. Verder is de plankbreedte 0,20m. Het raamwerk mag zowel horizontaal als verticaal op het voertuig geplaatst worden. Deze toepassing mag alleen op de in de wegindeling aangegeven rode- en blauwe wegen.

Op de oranje wegen buiten de bebouwde kom moet ten alle tijden een groot actieraamwerk gebruikt worden. De reden hiervoor is uiteraard de snelheid en de intensiteit van het wegverkeer. Dit actieraamwerk mag vast gemaakt worden aan een trekker. Al is deze manier van plaatsing in de praktijk vaak zeer lastig. Zo is het bij het plaatsen van een actieraam niet mogelijk om een andere vorm van aanhanger aan de trekker te koppelen. Hierdoor kunnen de werkzaamheden verhinderd worden.

Transporteren van actieraamwerken

Let erop dat wanneer je naar plek van bestemming rijdt onder normale wegomstandigheden, het actieraam niet zichtbaar mag zijn op het voertuig. Deze mogen alleen zichtbaar zijn bij tijdelijke werkzaamheden.

Veilig werken langs de weg met LED flashers van Tralert®

Bij gebruik van een actieraamwerk is het verstandig om deze te voorzien van LED flashers. Deze flashers zorgen ervoor dat het wegdek en de uitvoerende werkzaamheden beter zichtbaar maakt. Daarnaast is het met behulp van een flasher mogelijk om een pijl of andere vorm van communicatie af te beelden, waardoor weggebruikers eenvoudig kunnen zien aan welke kant zij het voertuig moeten passeren. De LED flashers zorgen er ook voor dat veilig werken langs de weg ook in het donker mogelijk is. Het is dan ook sterk aan te raden om gebruik te maken van LED flashers op jouw actieraamwerk.

200mm Master amber flasher slim-line met oren


Deze 200mm amber flasher in de master uitvoering is een flasher welke welke uitermate geschikt is voor het gebruik op actieramen.

Je kunt door de veiligheidsnormering EN12352 en prestatietest EN50293 deze flasher op de openbare weg voeren. De slimline behuizing met oor-montage is zeer eenvoudig te monteren.Veilig werken langs de weg

Veilig werken langs de openbare weg met een (oranje) LED zwaailamp

Een andere effectieve manier om andere weggebruikers te waarschuwen is het toepassen van een zwaailamp. Een zwaailamp moet toegepast worden op een voertuig van een rijdende afzetting of wanneer het voertuig een mogelijk gevaar veroorzaakt. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een landbouwtrekker die landing vervoert. Wanneer het agrarische voertuig in de breedte meer dan 2,6m is, dan is het verplicht om een Amber LED zwaailamp te monteren op jouw voertuig.

Een andere situatie wanneer een zwaailamp gebruikt kan worden is wanneer een voertuig noodzakelijkerwijs gevaarlijk geparkeerd staat. In dit geval kan de zwaailamp of zelfs zwaailampbalk gebruikt worden om voorbijrijdend verkeer te waarschuwen. Bijvoorbeeld bij een calamiteit. Een goed voorbeeld hiervan is een auto van de ANWB, wanneer iemand langs de snelweg pech heeft met zijn auto.

De voorschriften voor een LED zwaailamp zijn:

 • De zwaailamp moet amber/geel licht weergeven;
 • Het zwaailicht moet vanaf alle kanten van het voertuig goed zichtbaar zijn, zodat weggebruikers uit alle richtingen de zwaailamp van afstand kunnen zien;
 • Bij het gebruik van LED zwaailampen wordt het gebruik van “elektronen flitslicht” afgeraden. Een zwaailamp komt bij het gebruik beter ten goede. Hiermee kan de weggebruiker de afstand tot het voertuig en de rijdende afzetting veel beter inschatten;
 • De zwaailamp mag niet hoger geplaatst worden dan de maximale hoogte van een voertuig, zoals in het Voertuigreglement is voorgeschreven. Volgens de wettelijke voorschriften is dit 4 meter (4m).
Veilig werken langs de weg met een zwaailamp

Veilig werken langs de openbare weg door middel van signaalkleding

Wanneer je de bovenstaande regels goed volgt, dan ben je al aardig op weg naar een goed verlichte werkplek. Het enige onderdeel wat nog niet goed verlicht is, dat ben jij zelf. Wanneer je veilig wilt werken langs de weg is het ook zeer aan te raden om signaalkleding te dragen. Deze kleding zorgt ervoor dat ook jij goed zichtbaar bent. Zoals je waarschijnlijk kunt voorstellen zal je voornamelijk bezig zijn met het uitvoeren van je werkzaamheden. Hierdoor kan het voorkomen dat jouw oog op naderend verkeer minder wordt. Wanneer je goed zichtbaar bent langs de weg, zullen weggebruikers je beter opmerken en weten dat je bij de wegafzetting hoort.

Producteisen signaalkleding

Signaalkleding moet voldoen aan de norm NEN-EN 471. Hierin wordt voorgeschreven dat de signaalkleding altijd samengesteld moet zijn uit retro-reflecterend en fluorescerend materiaal. Deze materialen worden voorgeschreven omdat deze zowel bij dag als nacht voor een goede zichtbaarheid zorgen. Zo vallen fluorescerende materialen goed op bij daglicht en zorgen de retro-reflecterende banden voor een goede lichtopbrengst wanneer een koplamp van een voertuig hierop schijnt.

Veilig werken langs de weg met signaalkleding

Veilig werken langs de weg begint bij TRALERT®

Bij TRALERT® staat verkeersveiligheid hoog in het vaandel. Dagelijks proberen wij onze partners te voorzien van het meest heldere licht, zodat zij onder goede omstandigheden hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Hierbij kan je denken aan een groot assortiment van hoge kwaliteit LED verlichting voor verschillende voertuigen. Van bovenstaande soorten afzetting, kan je bij Tralert® terecht voor een groot assortiment aan LED flashers, LED zwaailampen en LED zwaailampbalken. Benieuwd wat het TRALERT® assortiment jou nog meer kan bieden? Bekijk gerust eens het gehele assortiment op het TRALERT® dealerportaal.

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van LED voertuigverlichting?

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.

Truck en trailerverlichting

TRALERT®, specialist in LED voertuigverlichting

Door onze specialisatie en focus zijn wij in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers in ons vakgebied. Naast het vertegenwoordigen van diverse gerenommeerde fabrikanten voor de Europese markt produceert TRALERT® inmiddels diverse verlichtingsproducten in eigen beheer.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.