Wat is de maximale breedte van een aanhanger?

Soms zie je weleens van die aanhangers waarvan je zegt: “De maximale breedte van deze aanhanger is sowieso overschreden”. Sommige mensen beladen hun aanhangwagen zo vol in de breedte dat je er bijna zeker van bent dat zij de wet overtreden. Soms kan het niet anders en bestaan er uitzonderingen. Denk aan het vervoer van tinyhouses of windmolenwieken. Deze mega objecten kun je soms niet anders vervoeren dan de max breedte van de aanhanger te overschrijden. Maar wat is nu precies de wettelijk toegestane maximale breedte? En wat wordt er verstaan onder de max breedte voor een aanhanger of een trailer?

maximale breedte aanhanger

Een aanhanger en een aanhanger auto

Allereerst zetten we graag het verschil tussen een aanhanger en een aanhanger auto uiteen. Onder aanhanger verstaan wij de aanhangende voertuigen die achter vrachtwagens hangen. Een andere benaming voor deze aanhangers is: trailer. Vandaar dat wij vaak over truck en trailer combinaties praten. In vakjargon wordt er vaak over een 24 volt trailer gesproken. Dit komt doordat een aanhanger voor een truck deze voltage ondersteunt. De aanhanger die achter een auto hangt, noemen we een 12 volts aanhanger. Ter verduidelijking noemen wij het met betrekking tot breedte een ‘aanhanger auto’.

max breedte aanhanger auto

De maximale breedte van een aanhanger auto

De maximale breedte van een aanhanger is bepaald op de veiligheidsmarges van de openbare wegen en de breedte van het trekkende voertuig. Hierbij wordt er gekeken naar het verschil in lading. Zo is de maximale breedte van een aanhanger auto afhankelijk van de deelbare of ondeelbare lading. Hoe ver een lading mag uitsteken, is wettelijk bepaald.

Wat is deelbare lading en wat is ondeelbare lading?

Een deelbare lading betekent dat het mogelijk is de lading te kunnen ‘opdelen’. Denk hierbij aan kunnen demonteren of kleiner maken van het object dat je aan het vervoeren bent. Een ondeelbare lading (de naam verklapt het al een beetje) is een lading die niet op te delen is in kleinere objecten.

Echter, zonder rekening te houden met de wettelijk bepaalde deelbare of ondeelbare lading, mag de maximale breedte aanhanger auto op een verharde weg max 2,55 meter zijn. Wil je graag met je aanhanger achter de auto op een onverharde weg rijden, mag deze max 2,20 meter zijn. Het is dus afhankelijk van de soort weg wat de maximale breedte mag zijn.

Wat is de maximale breedte van een aanhanger achter trucks?

Voor de aanhangers achter vrachtwagens en opleggers gelden dezelfde maximale breedtes als bij een aanhanger voor een auto. Je kunt dus de bekende maximale breedtes van 2,55 meter (voor geharde wegen) en 2,20 meter voor onverharde wegen aanhouden. Echter is er een uitzondering op de regel. Er geldt namelijk een grotere maximale breedte voor aanhangers met geconditioneerd vervoer. De max breedte voor geconditioneerd vervoer is namelijk 2,60 meter. Het komt wel eens voor dat het niet anders kan dat bepaalde objecten nóg verder uitsteken dan wettelijk toegestaan. Op deze momenten worden er exceptionele transporten ingeschakeld. Je herkent ze wel! Een soort colonnes met een ‘convoi exceptionel’ bord. Dit vervoer kan ook bestaan uit meerdere auto’s.

maximale breedte aanhanger 24v

Welke andere afmetingen zijn belangrijk voor een aanhangwagen?

Uiteraard zijn er naast de breedte van je aanhanger ook wettelijke verplichtingen van kracht bij de lengte en hoogte. Ken je dat artikel van de Scania trucks die zijn aangeschaft door het Nederlandse leger? Deze vrachtwagens waren met volle banden in de speciale defensie configuratie nét te hoog voor de Nederlandse wegen. Om deze reden waren deze machines met aanhanger niet geschikt om onder viaducten door te kunnen.

Convoi exceptionel

Wat heeft verlichting te maken met de maximale breedte van een aanhanger?

Verlichting is een belangrijk onderdeel om de contouren van je aanhanger zichtbaar te maken. Contourverlichting vind je daarom op strategische punten rondom de aanhanger. Aan de zijkant (schijnend naar buiten) zie je vaak oranje markeringslichten. De rode contourverlichting zie je aan de achterkant van je aanhanger en witte markeringslichten helpen bij het kenbaar maken van de voorkant. Nu is er een een speciaal soort verlichting die ondersteunend is bij het aangeven van de maximale breedte van je aanhanger. De naam verklapt het enigszins al, ‘Breedteverlichting‘. Deze verlichting, vaak uitgerust met zowel rood als witte kleuren, monteer je aan de zijkant van je aanhanger om zo een extra veilige marge in te bouwen. Op deze manier lijkt je aanhanger breder dan deze in werkelijkheid is. Tevens, gebruiken veel mensen dit als extra styling.

max breedte aanhanger auto licht

Wilt u meer weten over verlichting op een aanhanger? Dan verwijzen we naar onze aanhanger regels blog.

Breedtematen en lengtes aanhangers


Maten en max breedtes aanhangers

Lees hier de gangbare maten van aanhangers. Alle Breedtes, lengtes en max hoogtes overzichtelijk in één document.


Bekijk breedtes en lengtes
Lengtes en breedte maximaal aanhanger

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van LED voertuigverlichting?

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.

Truck en trailerverlichting

TRALERT®, specialist in LED voertuigverlichting

Door onze specialisatie en focus zijn wij in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers in ons vakgebied. Naast het vertegenwoordigen van diverse gerenommeerde fabrikanten voor de Europese markt produceert TRALERT® inmiddels diverse verlichtingsproducten in eigen beheer.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.