Soms zie je weleens van die aanhangers waarvan je denkt: “De maximale breedte van deze aanhanger is zeker overschreden.” Sommige mensen laden hun aanhangwagen zo vol in de breedte dat je er bijna zeker van bent dat zij de wet overtreden. Soms kan het niet anders, en er zijn uitzonderingen, zoals het vervoer van tinyhouses of windmolenwieken. Deze enorme objecten kunnen soms niet anders worden vervoerd dan door de maximale breedte van de aanhanger te overschrijden. Maar wat is nu precies de wettelijk toegestane maximale breedte? En wat wordt er verstaan onder de maximale breedte voor een aanhanger of een trailer?

maximale breedte aanhanger

Een aanhanger en een aanhanger auto

Allereerst leggen we graag het verschil uit tussen een aanhanger en een aanhanger voor een auto. Met aanhanger bedoelen we de voertuigen die achter vrachtwagens hangen. Een andere naam hiervoor is “trailer.” Daarom spreken we vaak van truck- en trailercombinaties. In vakjargon wordt vaak gesproken over een 24-volt trailer vanwege de ondersteuning van deze spanning voor een aanhanger achter een vrachtwagen. De aanhanger achter een auto noemen we een “12-volts aanhanger.” Om de breedte beter te begrijpen, noemen we deze laatste een “aanhanger voor een auto.”

max breedte aanhanger auto

De maximale breedte van een aanhanger auto

De maximale breedte van een aanhanger is bepaald op basis van de veiligheidsmarges van openbare wegen en de breedte van het trekkende voertuig. Hierbij wordt gekeken naar het verschil in lading. De maximale breedte van een aanhanger voor een auto hangt af van de aard van de lading, of deze deelbaar of ondeelbaar is. De wettelijke voorschriften bepalen hoe ver een lading mag uitsteken.

Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart

Wat is deelbare lading en wat is ondeelbare lading?

Deelbare lading kan worden opgedeeld, gedemonteerd, of verkleind. Ondeelbare lading, zoals de naam al aangeeft, kan niet in kleinere objecten worden opgesplitst.

Echter, zonder rekening te houden met de wettelijk bepaalde deelbare of ondeelbare lading, mag de maximale breedte van een aanhanger voor een auto op verharde wegen maximaal 2,55 meter zijn. Als je met een aanhanger op onverharde wegen wilt rijden, mag deze maximaal 2,20 meter breed zijn. De toegestane breedte is dus afhankelijk van het soort weg.

Wat is de maximale breedte van een aanhanger achter trucks?

Voor aanhangers achter vrachtwagens en opleggers gelden dezelfde maximale breedtes als voor aanhangers voor auto’s, namelijk 2,55 meter op verharde wegen en 2,20 meter op onverharde wegen. Er is echter een uitzondering: aanhangers voor geconditioneerd vervoer mogen maximaal 2,60 meter breed zijn. In sommige gevallen kan het nodig zijn om objecten verder uit te laten steken dan wettelijk is toegestaan, en dan worden er uitzonderlijke transporten ingezet, vaak herkenbaar aan borden met “convoi exceptionnel.” Dit soort transport kan uit meerdere voertuigen bestaan.

maximale breedte aanhanger 24v

Welke andere afmetingen zijn belangrijk voor een aanhangwagen?

Naast de breedte van je aanhanger zijn er ook wettelijke voorschriften voor lengte en hoogte. Herinner je je dat artikel over Scania-vrachtwagens die door het Nederlandse leger zijn aangeschaft? Deze voertuigen waren met volledige banden in de speciale defensieconfiguratie net te hoog voor Nederlandse wegen. Daarom waren deze voertuigen met aanhanger niet geschikt om onder viaducten door te rijden.

Convoi exceptionel

Wat heeft verlichting te maken met de maximale breedte van een aanhanger?

Verlichting is essentieel om de contouren van je aanhanger zichtbaar te maken. Contourverlichting bevindt zich op strategische punten rondom de aanhanger. Aan de zijkant, naar buiten gericht, zie je vaak oranje markeringslichten. Aan de achterkant van je aanhanger bevindt zich rode contourverlichting en witte markeringslichten helpen bij het aanduiden van de voorkant. Er is zelfs speciale verlichting beschikbaar die de maximale breedte van je aanhanger benadrukt, genaamd “Breedteverlichting.” Deze verlichting, vaak voorzien van zowel rode als witte kleuren, wordt aan de zijkant van je aanhanger gemonteerd om een extra veiligheidsmarge in te bouwen. Dit geeft de indruk dat je aanhanger breder is dan hij in werkelijkheid is. Veel mensen gebruiken dit tevens als stijlvolle toevoeging aan hun aanhanger.

max breedte aanhanger auto licht

Wil je meer weten over verlichting op een aanhanger? Dan verwijzen we je graag naar onze aanhanger regels blog.

Breedtematen en lengtes aanhangers


Maten en max breedtes aanhangers

Lees hier de gangbare maten van aanhangers. Alle Breedtes, lengtes en max hoogtes overzichtelijk in één document.


Bekijk breedtes en lengtes
Lengtes en breedte maximaal aanhanger