Lumen

Betekenis: Lumen

Lumen betekenis

Er zijn verschillende termen waarop je moet letten als het gaat om verlichting. Sommige termen worden ook wel eens door elkaar gehaald. Dit is af en toe het geval bij watt en lumen. Het wattage geeft namelijk het vermogen van een lamp aan. Lumen zegt iets over het daadwerkelijke licht dat de lamp uitstraalt. Naast Watt en lumen moet u ook letten op het aantal volt. Dit geeft namelijk de spanning aan. Ampère is dan weer de eenheid van stroom. Veel verschillende termen die allemaal belangrijk zijn maar ook allemaal iets anders zeggen over de verlichting.

Wat zegt de hoeveelheid?

Het aantal lumen van uw verlichting zegt hoeveel licht een lamp daadwerkelijk uitstraalt. Vroeger toen gloeilampen nog veel gebruikt werden zei het aantal watt nog veel. Tegenwoordig zegt het niet zoveel meer, zeker niet als u wilt weten hoeveel licht een lamp uitstraalt. Lumen geeft dus aan hoeveel licht een lamp uitstraalt maar niet hoeveel licht u op een bepaald oppervlakte krijgt. Wanneer u twee lampen op dezelfde plaats monteert zal de lamp met meer lumen meer licht geven. Als u de lamp met meer lumen vervolgens verder weg hangt kan het zijn dat een lamp met minder lumen meer licht op het gewenste oppervlakte schijnt. Wanneer u wilt weten hoeveel licht u op een oppervlakte krijgt moet u kijken naar het aantal lux.

Waar kan ik het beste op letten?

Het is moeilijk om te zeggen waar u nou het beste op kan letten. Dit verschilt namelijk ook per situatie. Het belangrijkste is gewoon om niet blind te staren op slechtst één van de termen. Bij de aankoop van verlichting is belangrijk om met alle eenheden rekening te houden. Alle termen zeggen namelijk iets anders over de LED verlichting. Weet u niet welke lamp het beste is voor uw situatie. Neem gerust contact op met ons technische team. Zij denken graag met u mee.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.