Wat is kleurtemperatuur?

In verlichtingstermen wordt er wel eens gesproken over koud en warm licht. Veel mensen zullen meteen denken aan de warmte van een lamp, maar dat wordt hier niet mee bedoeld. Koud of warm licht geeft aan hoe de lamp oogt, oftewel het lichtbeeld. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder en witter het licht uit zal stralen. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer en geler het licht zal ogen. Kelvin (K) is de eenheid die de kleurtemperatuur weer geeft. Alles tot de 3000 K is warm licht (geler) en alles daarboven wordt koud (wit) licht genoemd. Een kaars straalt een gele kleur uit en heeft een Kelvin waarde van 1800. Een gloei/halogeen lamp stralen 2700 Kelvin uit. Een TL-buis heeft een waarde van 4500 – 6500 Kelvin. Met helder daglicht gaan we naar het hogere segment Kelvin. Helder daglicht heeft namelijk een Kelvin waarde van 5500 – 6000.

Kleurtemperatuur in LED verlichting

LED verlichting heeft geen exacte kleurtemperatuur. Dit komt doordat LED verlichting verkrijgbaar is over een brede range aan kleurtemperatuur. Hierdoor zit je niet vast aan een bepaalde kleur. Een LED verstraler straalt krachtig witte verlichting uit en zit rond de 4000 tot 6000 Kelvin. Interieurverlichting straalt een koude witte kleur uit en zit op rond de 4500 Kelvin.

Hoeveel Kelvin heeft mijn lamp nodig?

Bij het kiezen van de juiste LED lamp zult u rekening moeten houden met de juiste kleurtemperatuur. Bedenk eerst het belangrijkste doel van de verlichting. Is de verlichting bedoeld voor in uw bedrijfswagen of juist buiten uw voertuig? Een warme witte kleurtemperatuur zorgt voor een sfeerverhogend karakter en past dus meer binnen in uw voertuig. Bent u op zoek naar bijpassende LED verlichting voor uw voertuig, maar komt u er zelf niet uit? TRALERT® staat 5 dagen per week voor u klaar om u te kunnen ondersteunen.