Wat is koud wit licht?

Er zijn veel dingen waar je op kan letten bij het kopen van LED verlichting, namelijk: watt, Kelvin en lumen. In de verlichtingstermen wordt er wel eens gesproken over koud wit licht. Het licht geeft aan hoe de lamp oogt, oftewel het lichtbeeld. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder en witter het licht zal uitstralen. Alles boven de 4500 Kelvin wordt als koud wit gezien. Koud wit wordt vaak vergeleken met helder daglicht. Het licht zorgt voor een energieke en actieve atmosfeer. Deze lichtkeur wordt vaak gebruikt op plekken waar de helderheid een belangrijke rol speelt.

Wat is het verschil tussen warm wit licht en koud wit licht?

Wanneer je LED-verlichting voor voertuigen overweegt, kom je vaak de termen “warm wit” en “koud wit” tegen. Het verschil hiervan is dat de lichtkleur van de LED verlichting wordt weergegeven met een bijpassend kleurtemperatuur. Hoe hoger de Kelvin-waarde, hoe koeler de kleur van het licht. Hoe lager de Kelvin-waarde, hoe warmer het licht gaat zijn.

EigenschapWarm Wit LichtKoud Wit Licht
Kleurtemperatuur2700 tot 3500 Kelvin5000 tot 7000 Kelvin
ToepassingsgebiedWoonruimtes, relaxte sfeerBuitenverlichting, koplampen, werklampen
ZichtbaarheidLager, gezellige sfeerHoger, betere zichtbaarheid
Energie-EfficiëntieEnergiezuinig maar lagere lichtopbrengstEnergiezuinig met hogere lichtopbrengst
EsthetiekTraditioneel, gezelligModern, helder

Hoeveel Kelvin heeft mijn LED lamp nodig?

Bij het kiezen van de juiste LED verlichting moet je rekening houden met de juiste kleurtemperatuur. Als eerst zal je het doel van de verlichting moeten bepalen. In een bedrijfswagen zal iemand bijvoorbeeld zo veel mogelijk licht willen hebben dat zorgt voor een duidelijk overzicht. In dit geval bent je dus opzoek naar koud wit licht met een hoge Kelvin waarde. Ben je op zoek naar bijpassende LED verlichting voor je voertuig, maar komt je er zelf niet uit? Het technisch team van TRALERT® staat 5 dagen per week voor je klaar om je te kunnen ondersteunen.

Koud wit licht