Wat is een LED chip?

Als je veel met LED verlichting werkt heb je de term LED chips waarschijnlijk wel eens voorbij zien komen. LED chips zijn elektronische componenten die rechtstreeks licht uitzenden. Een LED chip is snel gezegd een klein LED-paneel. De LED’s zijn klein en creëren samen een helder lichtbeeld. Een van de eigenschappen van een diode is dat deze enerzijds stroom geleidt en anderzijds stoom blokkeert. Een diode functioneert als het ware als een elektronisch terugslagventiel. De geleidende richting noemt men de doorlaatrichting en de andere richting de sperrichting. Ook in de doorlaatrichting van een diode gaat pas stroom vloeien als de spanning over de diode een bepaalde waarde heeft bereikt.

Kleur

De kleur die door de LED wordt uitgestraald, is afhankelijk van het halfgeleidermateriaal waarvan de LED is gemaakt en de spanning over de diode. De term RGB staat voor rood, groen en blauw. Dit zijn de kleuren die de RGB LED chip kan mengen om allerlei kleuren te vormen. De kleuren die uitgestraald kunnen worden zijn onder andere oranje, geel, paars, lichtblauw. De RGB techniek wordt in veel LED strips gebruikt.

Wanneer de term RGBW of RGBWW wordt gebruikt dan is er aan de RGB chip een extra LED chip toegevoegd. De chip is dan warm wit of koud wit. Is de chip koelwit dan wordt de W (wit) aan RGB toegevoegd. De term RGBWW staat dan ook voor RGB plus WW (warm wit). Aan die RGB chip is dan een extra chip toegevoegd met een warmwitte kleur. Ben je geïnteresseerd in hoe de kleurtemperatuur werkt? Meer informatie over kleurtemperatuur (Kelvin).

COB LED en SMD LED

COB staat ook wel bekend als ‘Chip on Board’, een techniek waarbij de LED chips dicht op elkaar staan. Daardoor is er een nette weergave te zien van de diverse LED lichtpunten. SMD is de afkorting van Surface Mounted Device. De SMD heeft een flinke lichtopbrengst en wordt veel gebruikt. De LED’s zijn gesoldeerd op een printplaat. SMD zijn steeds meer voorkomend omdat de LED chips veel kleiner zijn.