Wat is cob led?

COB staat voor Chip-on-Board. In plaats van afzonderlijke LED-chips te gebruiken, worden meerdere LED-chips rechtstreeks op een printplaat geplaatst. Deze configuratie zorgt voor een krachtige, uniforme lichtuitstraling met een hoge lichtopbrengst en efficiëntie.

cob led

Hoe werkt COB led?

Voorheen werd er veel gebruik gemaakt van low power LEDs en high power LEDs. Dit zorgde ervoor dat de verschillende lichtpunten goed duidelijk te zien waren, deze lichtpunten creëren het lichtbeeld als de LED strip aan staat. Je leest er meer over in de term lichtbeeld. Een aantal jaar geleden is dit veranderd dankzij de lancering van de eerste LED spots. De LEDs hebben een ronde vorm, die dicht op elkaar staan. Hiermee wordt het uitvoerbaar gemaakt om een egaal, zacht licht te creëren. Inmiddels is de techniek verbeterd, door het plaatsen van nog kleinere LEDs en vooruitgangen in de reflectietechniek.

voordelen van de werking van COB-LED

  1. Energie-efficiëntie: Doordat meerdere chips op een enkel oppervlak worden geplaatst, kan er meer licht worden gegenereerd met minder stroom. Bovendien maakt COB-LEDs zeer energie-efficiënt.
  2. Hoge Lichtopbrengst: De dicht op elkaar geplaatste chips genereren een geconcentreerde lichtbron met hoge lumen, ideaal voor krachtige verlichtingsbehoeften zoals in voertuigen.
  3. Uniformiteit: Omdat er slechts één lichtpunt is, wordt het licht gelijkmatiger verdeeld, wat zorgt voor een uniforme lichtuitstraling zonder veel schaduwen of hotspots.
  4. Warmtemanagement: De gezamenlijke structuur van COB-LEDs maakt beter warmtemanagement mogelijk, wat de levensduur van de lichtbron verlengt.

Toepassingen in Voertuigverlichting

In voertuigverlichting zijn COB-LEDs ideaal voor koplampen, achterlichten, binnenverlichting en meer. De hoge lichtopbrengst en energie-efficiëntie maken het een uitstekende keuze voor situaties waar zowel betrouwbaarheid als prestaties van cruciaal belang zijn.

Verschillende golflengtes van COB-LEDs

Golflengte (nm)KleurToepassingen
10-400Ultraviolet (UV)Desinfectie, validering van bankbiljetten, medische toepassingen
400-450Violet
450-495BlauwDecoratieve verlichting, aquariumverlichting, medische toepassingen
495-570GroenVerkeerslichten, displays
570-590GeelSignaalindicatoren, voertuigverlichting
590-620OranjeKnipperlichten, waarschuwingsborden
620-750RoodStoplichten, remlichten, verwarmingstoepassingen
Boven 750Infrarood (IR)Beveiligingscamera’s, afstandsbedieningen, sensoren