COB LED

Betekenis: COB LED

Wat is cob led?

COB staat ook wel bekend als ‘Chip on Board’, een techniek waarbij de LED chips dicht op elkaar staan. Daardoor is er een nette weergave te zien van de diverse LED lichtpunten.

cob led

Hoe werkt COB led?

Voorheen werd er veel gebruik gemaakt van low power LEDs en high power LEDs. Dit zorgde ervoor dat de verschillende lichtpunten goed duidelijk te zien waren, deze lichtpunten creëren het lichtbeeld als de LED strip aan staat. Je leest er meer over in de term lichtbeeld. Een aantal jaar geleden is dit veranderd dankzij de lancering van de eerste LED spots. De LEDs hebben een ronde vorm, die dicht op elkaar staan. Hiermee wordt het uitvoerbaar gemaakt om een egaal, zacht licht te creëren. Inmiddels is de techniek verbeterd, door het plaatsen van nog kleinere LEDs en vooruitgangen in de reflectietechniek.

Het verschil tussen COB en SMD led

“SMD” ook wel “Surface Mounted Device” genoemd, zijn LEDs die op een printplaat gesoldeerd zijn (surfacemounted). Het prijskaartje van SMD is over het algemeen wel lager dan COB, maar de kwaliteit is dan ook minder goed. Bij COB LED verlichting staan er vele kleine LED chips als het ware op een hoop. De LED chip is in feite een klein LED paneel. De techniek wordt veel gebruikt door veel LED merken en wordt over het algemeen als kwalitatief beschouwd dan bijvoorbeeld de SMD techniek.

Wat is Superflux?

COB LED is wat anders dan superflux dit zijn namelijk wat minder bekende LEDs. Deze komen dan ook niet voor in reguliere lampen maar voornamelijk bij lichtpanelen en noodverlichting. Vanwege een grote behuizing worden deze LEDs bijna niet in gewone lampen gebruikt. Superflux LEDs bezitten een grotere spreidingshoek dan de normale LEDs. Hierdoor verlichten ze een groter gebied dan de standaard LEDs. Bijkomend zijn ze platter en voorzien van 4 aansluitpunten. Kortom een mooie zeer compacte LED die meer licht geeft dan je in eerste instantie zou verwachten.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.