Wat is Conventionele verlichting?

Conventionele verlichting verwijst naar de traditionele manier van verlichten. Deze verlichtingstechnologie werkt door het opwarmen van een dradentoevoer om een lichtbron te creëren. Conventionele verlichting is betrouwbaar en eenvoudig te installeren, maar heeft de neiging minder energie-efficiënt te zijn en meer warmte te genereren dan moderne verlichtingsoplossingen, zoals LED-verlichting. Conventionele verlichting kan gezien worden als traditionele en ietwat achterhaalde verlichting op het gebied van technologie.

Welke verschillende soorten zijn er?

Hierboven staat vermeld wat conventionele verlichting precies is. Maar welke soorten zijn er? Wanneer er wordt gekeken naar de verschillende soorten dan komen de volgende drie naar voren: gloeilampen, spaarlampen en halogeen. Deze soorten verlichting maken gebruik van dradentoevoer die opgewarmd wordt. Wanneer de drie verschillende soorten lampen worden geschaald op verbruik en lichtsterkte wordt snel duidelijk dat de spaarlamp het zuinigst is. Hierna volgt de halogeen lamp en als laatste de gloeilamp. Echter is er maar één duidelijke winnaar wanneer het gaat om lichtsterkte en zuinigheid en dat is de LED-verlichting,

Verdwijning conventionele verlichting

Alle drie de verlichtingssoorten (spaarlamp, halogeen en gloeilamp) lijken langzamerhand te verdwijnen. Dit komt doordat de Europese unie probeert de productie van deze verlichting tegen te gaan. De Europese unie streeft naar een groener Europa en volgende de unie is conventionele verlichting daar geen onderdeel meer van. Dit komt doordat de verlichting niet energiezuinig genoeg is. Er is een energiezuiniger alternatief, dat is namelijk LED-verlichting. De Europese unie streeft daarom naar meer gebruik van LED-verlichting. De productie van gloeilampen en halogeenlampen is al verboden in de Europese unie. De resterende voorraad mag nog wel verkocht worden maar deze zal afslanken.

LED-verlichting in vergelijking met conventionele verlichting

Wanneer er wordt gekeken naar de vergelijking wordt snel duidelijk dat LED-verlichting een stuk energiezuiniger is dan bijvoorbeeld halogeen verlichting. Een LED-lamp gaat wel tot 35 keer langer mee dan een halogeen lamp. Als u meer wilt weten over de verschillen tussen LED-verlichting en halogeen verlichting kunt u dit blog lezen. Ook wanneer er wordt gekeken naar de levensduur van spaarlampen in vergelijking met LED-verlichting wordt zichtbaar dat LED-verlichting tot vijf keer zo lang mee gaat. Bovendien wordt LED-verlichting nog geproduceerd en staat de Europese unie achter de productie hiervan.

Conventionele verlichting