Wat is direct licht?

Direct licht bedoelen we verlichting dat rechtstreeks vanuit een lichtbron een gebied of object raakt. Het verlichting wordt geproduceerd door een lichtbron van schijnbare richting met een bepaalde stralingshoek. In feite ontstaat er een sterk contrast tussen licht en schaduw. Daarnaast kan direct verlichting ook prima gebruikt worden als algemene verlichting in een ruimte. Meerdere lichtbronnen zullen echter nodig zijn om een gelijkmatige verdeling van het verlichting te creëren. Onthoud ook dat het doel van het verlichting laat zien met wat voor soort lichtbeeld je te maken hebt. Pas wanneer een lichtbron onmiddellijk op een item komt of plaats schijnt, is er dus sprake van een directe lichtbron. Bovendien levert het gebruik van LED verlichting een mooie energiebesparing op, die kan oplopen tot ruim 90%!

Verschil tussen direct licht en indirect licht

Indirect licht is eigenlijk verlichting dat in de ruimte wordt gereflecteerd. Indirect verlichting wordt gebruikt om een ​​groter gebied te verlichten. Door de weerkaatsing van verlichting ontstaat er een soort effect. Dit wordt een indirecte lichtbron genoemd. Indirecte verlichting heeft weinig contrast tussen licht en schaduw. Direct verlichting verlicht een gebied of object. Bij indirecte verlichting wordt de hele ruimte gereflecteerd.

Voordelen van direct licht

Er zijn verschillende voordelen, namelijk:

  • De LED verlichting kan functioneel en decoratief gebruikt worden
  • Ideaal om bij te werken
  • Kan zorgen voor een intieme sfeer

Wanneer kies je voor direct licht?

Direct verlichting is belangrijk bij het uitvoeren van verschillende taken op locaties. Dit type verlichting verlicht een gebied of objecten. Vanwege de zeer hoge kleurweergave wordt de kleur van een object ook zo natuurlijk mogelijk weergegeven. In feite ontstaat er een sterk contrast tussen licht en schaduw. te creëren. Onthoud ook dat het doel van het verlichting laat zien met wat voor soort lichtbeeld je te maken hebt.

Het lichtplan

Om effectief gebruik te maken van direct verlichting is een doordacht lichtplan essentieel. Je moet van tevoren geregeld hebben, zodat t alle benodigde elektra en eventuele bouwkundige aanpassingen tijdig kunnen worden uitgevoerd. Denk hierbij aan aansluitpunten voor bijvoorbeeld een nis of een wandlamp waar achter een LED-strip kan worden bevestigd.

direct licht