Indirect licht

Betekenis: Indirect licht

Wat is indirect licht?

Indirect licht is licht dat in de ruimte weerkaatst, het licht wordt gebruikt om een ​​groter gebied te verlichten. Door de reflectie van het licht ontstaat er een effect dat een indirecte lichtbron wordt genoemd. Het indirecte licht heeft weinig contrast tussen licht en schaduw. Bijvoorbeeld een LED lamp die indirect, via het tapijt, zorgt voor licht. Direct licht is dus licht dat vanuit een lichtbron rechtstreeks op een gebied schijnt. Lees meer over direct licht.

indirect licht

Wanneer kies je voor indirect licht?

I.p.v. meerdere directe lichtbronnen, kies je voor een indirecte lichtbron om meer lumen in een bepaalde cabine te creëren, zonder nog strakke lijnen en contrasten eraan toe te voegen. Ook zie je indirect licht terug komen bij bijvoorbeeld: verstralers als deze schijnen kan het licht weerkaatst worden waardoor er indirect licht ontstaat.

Kun je beide licht soorten tegelijkertijd gebruiken?

Het kan aantrekkelijk zijn om een cabine alleen te verlichten met direct licht, omdat dit een kalme en gemeenzame sfeer geeft. Maar dit zorgt tegelijk voor een erg scherp contrast tussen schaduw en licht. Aan de andere kant is het gebruik van alleen indirect licht vrij gemakkelijk, omdat het helderheid oplevert. Om een cabine bruikbaar, maar ook comfortabel en gezellig te maken, zijn beide lichten eigenlijk nodig. Een combinatie tussen deze twee zorgt er namelijk voor dat een ruimte helemaal tot leven komt. Onthoud ook dat het doel van het licht laat zien met wat voor soort lichtbeeld je te maken hebt. Pas wanneer een lichtbron onmiddellijk op een item komt of plaats schijnt, is er dus sprake van een directe lichtbron.

het lichtplan!

Om goed gebruik te kunnen maken van indirect licht is een doordacht lichtplan essentieel. Je moet dit ruim van tevoren geregeld hebben zodat je alle benodigde elektra en eventuele bouwkundige aanpassingen voortijdig uit kan voeren. Denk hierbij aan aansluitpunten voor de truck waarachter een LED strip kan worden gemonteerd.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.