What is indirect light?

Indirect licht is een verlichtingstechniek waarbij het licht in de ruimte wordt weerkaatst, waardoor het een groter gebied verlicht. Het ontstaat door de reflectie van licht en creëert een effect dat bekend staat als een indirecte lichtbron. Kenmerkend voor indirect licht is het geringe contrast tussen licht en schaduw. Een praktisch voorbeeld is een LED-lamp die indirect, via bijvoorbeeld een ruit, voor verlichting zorgt. In tegenstelling tot direct licht, dat rechtstreeks vanuit de lichtbron op een gebied schijnt, verspreidt indirect licht zich subtiel en gelijkmatig over de ruimte. Lees meer over direct licht.

Indirect light

When to choose indirect light?

Indien je meer lumen in een specifieke ruimte wilt creëren zonder scherpe lijnen en contrasten toe te voegen, is het gebruik van een indirecte lichtbron een uitstekende keuze. Dit geldt met name wanneer je de voorkeur geeft aan een egale en rustgevende sfeer. Bovendien komt indirect licht vaak voor bij andere toepassingen, zoals SPOTLIGHTS, waar het licht wordt weerkaatst voor een indirecte lichtinval.

Een balans tussen direct en indirect licht

Kunnen direct en indirect licht tegelijkertijd worden gebruikt? Zeker wel. Hoewel het verleidelijk kan zijn om een ruimte uitsluitend met direct licht te verlichten voor een serene ambiance, resulteert dit in scherpe contrasten tussen schaduw en licht. Aan de andere kant biedt alleen indirect licht weliswaar helderheid, maar mist soms visuele impact. Het samenspel van beide lichtbronnen is cruciaal om een ruimte tot leven te brengen. Het doel van de verlichting bepaalt het gewenste lichteffect. Direct licht straalt rechtstreeks op objecten of oppervlakken, terwijl indirect licht ontstaat door reflectie.

Een Slim Lichtplan voor Indirect Licht

Om optimaal gebruik te maken van indirect licht is een goed doordacht lichtplan essentieel. Zorg ervoor dat je elektrische systemen en eventuele bouwkundige aanpassingen ruim van tevoren plant en uitvoert. Denk aan het creëren van aansluitpunten voor LED-strips en andere light sources om het gewenste indirecte effect te bereiken. Met een zorgvuldig uitgewerkt lichtplan ben je klaar om de betoverende sfeer van indirect licht in jouw ruimte tot leven te brengen.