Lichtstraling

Betekenis: Lichtstraling

Wat is een lichtstraling?

Het antwoordt op de vraag wat een lichtstraling precies is, is vrij een eenvoudig. Een lichtstraling is namelijk het licht dat te zien is bij het aanzetten van verlichting. Een lichtbundel bestaat uit allemaal lichtstralen die geproduceerd worden door een lichtbron. Een zeer fijne lichtbundel wordt een lichtstraal genoemd. Het zicht dat een lamp oplevert is de lichtstraling van de lamp. Om het te duiden zijn verschillende termen beschikbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan helder. Dit geeft aan dat het licht dat een lamp uitstraalt helder wit van kleur is. Een lichtstraal is een lijn, getrokken in de richting waarin de lichter energie stroomt. Als lichtstralen evenwijdig aan de hoofdas op een lens vallen, dan kruisen ze elkaar in een punt dat men het brandpunt noemt.

Soorten lichtstralingen

Als men het heeft over lichtstraling, komen er 3 verschillende soorten lichtstraling bij kijken. De eerste lichtstraling is de divergerende lichtbundel. Bij de divergerende lichtbundel lopen alle lichtstralen uit elkaar. Een goed voorbeeld hiervan is de LED breedstraler in de agrarische sector. De tweede lichtstraling is de evenwijdige lichtbundel. Bij de evenwijdige lichtbundel lopen alle lichtstralen evenwijdig met elkaar. Het kan ook zijn dat alle lichtstralen uit één punt afkomstig zijn en uit elkaar gaan, de bundel wordt dan steeds breder. Een goed voorbeeld hiervan is de LED verstraler. Ook kan het zijn dat de lichtstralen uit allerlei richtingen naar één punt toe gaan. De derde lichtstraling is de convergerende lichtbundel. Bij de convergerende lichtbundel lopen alle lichtstralen naar elkaar toe. Ze snijden elkaar in één punt. Nadat ze bij elkaar zijn gekomen zullen ze daarna weer uit elkaar gaan lopen. Een goed voorbeeld hiervan is de LED werklampen.

Wat heeft invloed op de lichtstraling

Het is een ruim begrip, maar waar heeft de lichtstraling allemaal invloed op. Er zijn verschillende aspecten die invloed kunnen hebben op de lichtstraling van een bepaalde lamp. Als eerst heeft het type verlichting wat wordt aangesloten invloed. Er zit namelijk een verschil in bijvoorbeeld LED verlichting en in halogeen verlichting. Als tweede heeft het type lens ook invloed op de lichtstralingen.

Lichtstraling

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.